Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1937. Cirkusové opice divoce vřeští ve svých klecích, zatímco venku se odehrává úplně jiné představení – Španělská občanská válka. Klaun je proti své vůli povolán do armády proti frankovským fašistickým jednotkám, do nichž tne svou ostrou mačetou. Zanechává po sobě syna Javiera, jenž v sedmdesátých letech také přilne k cirkusu jako „smutný klaun“. Javier se zamiluje do překrásné artistky, která náleží Sergiovi, veselému a v soukromí autoritářskému klaunovi. Mezi oběma muži se rozvine smrtící souboj o srdce akrobatky. Postavy obou klaunů prezentují dvě vzájemně soupeřící podoby Španělska – násilné autoritářství Frankova režimu a na druhé straně nevinnost. (Febiofest)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (105)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Makabrózní cirkus, který se s Frankovým režimem (a ostatně i Frankem samotným) na férovku vyrovnává skrze sebevražedného jelena, aportujícího otylého naháče v lesích, hryzance, roztočenou žehličku, láskou zhrzené klaunské duo s kulomety, nějakým tím ukáplým hektolitrem krve, narativní hrátky, odkazy na horrorové klasiky a... a to jsou ještě ty z (nej)příčetnějších aspektů. Před závěrem tato stylizovaná pošahanost pravda poněkud stagnuje, ale "king kongovské" finále samotné opět exceluje. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nepochybně rozporuplná romance dvou klaunů a krásné artistky. Zabaleno do zvláštního vizuálu a počítačových efektů, které ovšem neruší. Naopak, dodávají temnější dojem a někdy i hororový nádech. Zajímavá podívaná, která se odehrává v období mezi roky 1937 - 1973. Výborná hudba se nahrávala slovenským orchestrem v Bratislavě. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE ZPŮSOB JAK BÝT ŠŤASTNÝ NAVZDORY OSUDU.“ ...,,JAK TO MÁM UDĚLAT?...,,POMSTA“...,,ULEHČI SVÉ BOLESTI POMSTOU..... /// Lidi se jen tak nestávaj klauny. Rodinná tradice, vztahový trojúhelník a příběh drsnej a zvláštní jako prase! O ubuleným klaunovi, kterýmu hráblo, o minulosti, která zemřela. HUMOR JE PRO SLABOCHY! Drama pro náročnější (jinej ...další?...Aronofsky?) postupně přidává další druhy žánrů a vzniká něco, o čem se nedá napsat nic smysluplnýho. Nesmyslnej boj o Natalii, při kterým se odehrávají bláznivý věci. Je libo tragédii jako kráva? Šílenost, na kterou nemá žádný cirkusový představení? EMOCE? Jo! POCITY? Nevím.......postavy obou klaunů prezentují dvě vzájemně soupeřící podoby Španělska – násilné autoritářství Frankova režimu a na druhé straně nevinnost.... - TOHLE MĚ FAKT NENAPADLO... Dám 4*, ale je to náročný.... (žádná festivalová nuda!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Větu ,,K ČEMU BEJT VTIPNEJ, KDYŽ JE ČAS UMŘÍT“ mi ukradl španělskej režisér. 2.) TENHLE cirkus je nabubřelá hollywoodská nuda! 3.) Zjistím, že s mačetou to umí ve Španělsku kdejakej klaun (to by Trejo čuměl!). 4.) Thx za titule Babuzna. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Burleskně deformovaný pohled zpět do začátku 70. let, imprese doby jako delirický sen, v němž se iluzorní svět dobové televize (politika, slavný prchající zločinec El Lute a estrádní vystoupení klaunů) proměňuje do burleskní frašky, v níž se dva klauni přetahují o vyzývavou krásku z jejich cirkusu. Podobně jako v předchozím snímku "800 kulek" se režisér obrací do popkulturní a multimediální historie Španělska. Osobitost Iglesiasova přístupu spočívá v tom, že na rozdíl od jiných současných tvůrců minulost nostalgicky neidealizuje, nýbrž ji deformuje do burlesky, v níž se mísí líbeznost nostalgie s karnevalovou pokřiveností. Jeho minulost není hezoučká načinčaná iluze, nýbrž zašlý lunapark s chodícími mrtvolami. "Balada triste de trompeta" v zásadě je tragická romance milostného trojúhelníku zasazená na pozadí 70. let minulého století, ale je přenesená do horečnatě nadsazeného barokně křiklavého světa "světskejch" a "jauneráků". ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Šílená nápaditá barvitá stylizovaná jízda s přehnanými emocemi a zároveň krutým realismem. Slovy těžko popisovat, musí se vidět. Souhlas s Marigoldem, že finále trochu ztrácí, ale k čertu s tím. A romantická linka mě semlela víc, než bych čekal. Co ale taky čekat, když se hlavní oslňující herecká kráska jmenuje Carolina Bang :). P.S. Dají se tu najít určité styčné body s americkou stylizovanou šíleností Sucker Punch, nekecám ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Slavný "Wilhelm Scream" je zde slyšet několikrát, především ve chvíli, když jsou dva trpaslíci vyhozeni ze stanu Wonderland Cirgo ve 20. minutě. (aadulka)
  • Originální soundtrack filmu nahrál Bratislavský symfonický orchestr. (=woody=)
  • Jedná se o první film Álexe de la Iglesia, na kterém nespolupracoval s Jorgem Guerricaechevarríou. (aadulka)

Reklama

Reklama