Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

HAL 

všechny recenze uživatele

Miyzaki má obrovský talent na tvoření těch nejfantastičtějších prostředí jaké si snad jde představit, i kdyby to byl třeba hravý steampunk plný ocelových vzducholodí brázdících mraky jako vlny oceánu a hledajících ztracený létající ostrov ne nepodobný bájné atlantidě. Laputa: Castle in the Sky sice je jen pohádka pro děti, ale......... moc krásná pohádka. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Můj v pořadí čtvrtý Miyazaki představuje po bezchybné Naušice, Cestě do Fantazie a Totorovi (v pořadí, v jakém byly shlíženy) poprvé silné zklamání. Film, kterému by zjevně prospělo, kdyby vznikl o pár let později (a nemuselo by to být mnoho - technický rozdíl mezi Laputou a o dva roky starším Totorem je neuvěřitelný). Mimoto, Miyazaki selhává jako vizionář, který nedokázal vymyslet funkční svět bez logických nedotažeností a nedořečeností (spíš je to docela solidní mytologický kočkopes) a nepřináší snad jedinou scénu, která by mne dokázala opravdu zamáčkout do sedačky (zatímco v ostatních jeho filmech je jich vždy několik). Selhává také jako vypravěč, kdy se až příliš často opírá o provařená dějová klišé a náhody a snaží se o co nejkorektnější podívanou proloženou infantilními fórky na úkor uvěřitelné kauzality. Opravdu se nehodlám spokojit s tím, že nejzábavnější moment v mistrově filmu je rvačka jako vystřižená z Asterixe.. Prostě ne.. ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Uzasny mix dobrodruzstva, fantazie, adrenalinu a romantiky s dych vyrazajucou vypravnou a hudobnou strankou. Z nejakeho zvlastneho dovodu mam Miyazakiho starsie diela (Castle in the Sky, My neighbor Totoro, Kiki's delivery service) radsej nez tie novsie (Cesta do fantazie, Princezna Mononoke, Howlov zamok). Jeden z najposobivejsich animakov ake som videl. 95% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních Miyazakiho filmů, který vznikl ještě dávno před jeho úžasnou "Cestou do fantazie". I tento snímek je plný zajímavých postav a doprovázený skvělou hudbou. Opravdu netuším kam režisér na své nápady chodí ale jeho filmy se prostě nedají popsat a musí se vidět. I když je film více než 20 let jeho animace je úžásná a převážně konec jsem si náležitě vychutnával. I když mě tento film nedostal tolik jako již zmíněná "Cesta do fantazie" byl to nevšední a krásný zážitek. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nebeský zámek byl asi 4. snímek, který jsem z dílny Hayao Miyazakiho viděl. Nebeský zámek je zároveň první film z dílny Hayao Miyazakiho, u kterého bych si troufl říct o příběhu, že se mi docela líbil. Pravdou zůstává, že animace je už neskutečně zastaralá a naštěstí její nedostatky částečně kompenzuje pěkně zvolená hudba. Možná, že moje hodnocení ovlivňuje i fakt, že jsem tento film viděl v orginálním znění - tedy v japonštině, zatímco 3 snímky předešlé jsem trpěl v našem mateřském jazyce. V té japonštině to přeci jenom má jakýsi zvláštní náboj. Můj šálek kávy však Nebeský zámek ani jiná kreslená tvorba Miyzakiho rozhodně není a s tou nejvyšší možnou pravděpodobností ani nikdy nebude, i když poprvé u Miyzakiho filmu mohu prohlásit, že jsem při sledování jeho díla netrpěl. Slabší 2*. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Na jednom robotovi na Laputě si lze všimnout podivných žluto-černých kočkám podobným stvoření. Stejné zvíře se objevilo již v předchozím snímku režiséra Hajao Mijazakiho, Naušika z Větrného údolí (1984), kde ho vlastnila hlavní postava. Na základě tohoto propojení lze soudit, že oba filmy se odehrávají ve stejném světě. (LucasAbelle)
  • Jelikož je Hajao Mijazaki fanouškem německých válečných zbraní, jsou všechny uniformy, zbraně a vozidla mixem německých a britských návrhů. (HellFire)
  • Ve filmu bylo použito 381 barev. (HellFire)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama