Reklama

Reklama

Bernie Tiede byl asistentem ředitele pohřebního ústavu v malém vesnickém městečku Carthage v Texasu a jedním z nejoblíbenějších obyvatel. Vyučoval ve víkendové škole, zpíval v kostelním sboru a vždy byl ochoten nabídnout pomocnou ruku. Bernieho všichni milovali a byli mu vděčni. Takže nebylo pro nikoho překvapením, když se sblížil s Marjorie Nugentovou, bohatou vdovou, která byla známá svou protivnou povahou a patřičným bohatstvím. Bernie s Marjorie často cestoval a vedl také její bankovní účty. Marjorie se časem stala na Berniem a jeho šlechetnosti naprosto závislá a Bernie se snažil plnit její stále narůstající požadavky. Bernie stále řídil její záležitosti a obyvatelé přitom Marjorie po několik měsíců vůbec neviděli. Obyvatelé Carthage byli šokováni, když se dozvěděli, že je Marjorie Nugentová již několik měsíců mrtvá a Bernie Tiede byl obviněn z její vraždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 2

Recenze (107)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Richard Linklater mě vždycky dovede dostat specifickou formou, kterou svému filmu dá. Tentokrát je to propojení fikce s dokumentem, kdy si přítomnost skutečných dokumentárních prvků nejspíš ani neuvědomíte, dokud nepřijedou závěrečné titulky. Do té doby si možná budete myslet, že je to všechno část jedné hry. A ono je, jenže je to promakanější, než by člověka napadlo. Jo, a musím vyzdvihnout Jacka Blacka! ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Epizodka ze života pohřebáka Bernieho zasazená na fanatický východ Texasu let devadesátých. Linklater nekompromisně smetává ze stolu všechna očekávání tuctové komedie a rozehrává žánrově nezařaditelný hybrid říznutý dokumentárním zpovídáním svědků na kameru á la Kancl. Bernie je nejmilejší chlapík pod sluncem, sektař, miláček zazobaných vdov, vrah a nepřiznaný gay. Ksicht a pupek mu propůjčil JB, jehož rockerské zlato v hrdle je po hříchu plýtváno na kostelní sektozpěv, ale jinak jeho zženštilé kreace stojí za povšimnutí. Výsledek je přiměřeně laciný a mírně zbytečný, přesto však zábavný a svým způsobem i originální. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ze všech nabízených modelů rakví měl pro něj nejvyšší cenu mrazák v garáži. Nemyslím si, že pohřebníka Bernieho Tiedea hnala gerontofilie či vypočítavost, on jen chtěl životem na vysoké noze býti blíže k Pánovi.. Látka jako stvořená pro Coeny, ale protože o Texasu toho nejvíce ví Texasané, chopil se jí Linklater. Blackovy četné pěvecké vložky kompenzuje šílená estetika doplňků kanceláří, bister a obývacích pokojů a ten odvážně zvolený koncept kombinace mockumentary a černé komedie to dovede až k finále, kde postoje jdou ruku v ruce s ovlivněním úsudku. Ostatně soudím, že Kartágo musí být z rozsudku zničeno.. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Typy ako Bernie su presne takymi ludmi, ktori by si potrebovali vypocut par "zalmov" od norskych Mayhem alebo kolegov z Limbonic Art. Od zaciatku do konca som mal pri zaberoch na ulizaneho Jacka Blacka nutkavovtierave pocity priblizit sa k jeho uchu a megafonom mu zahulakat...TI JEBEEEEEE??? A ze toto natocil Richart Linklater? Ten svet sa asi fakt zblaznil. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Dokumentární formou odvyprávěný příběh o reálném homofobním gerontofilovi, který měl kromě Ježíše rád i lidi kolem sebe .. a jakmile mu někdo všechno tohle vzal, tak udělal co udělal. Jo, Carthage v Texasu musí bejt báječně zaprděný městečko, když tu všichni litujou vraha a nesnáší tu majetnickou čůzu .. ale asi by se mi tam chvilku líbilo, protože jsem to cítil stejně jako většina obyvatel v tomhle městečku .. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Většina lidí komentujících Bernieho (Jack Black) jsou skuteční obyvatelé městečka, kteří jeho a Marjorie Nugentovou (Shirley MacLaine) znali, a jedná se tedy o autentické výpovědi. (Nin)
  • Jack Black se v rámci přípravy na svou roli osobně setkal se skutečným Berniem Tiedem, kterého vyzpovídal, aby mohl postavu ztvárnit co nejlépe. (Vala)
  • Přestože se film odehrává v polovině 90. let, je možné v několika scénách zahlédnout Bernieho (Jack Black) s iPhonem nebo v jedné chvíli i s Macbookem Pro. (Spike23)

Reklama

Reklama