Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé poklidného amerického městečka u zátoky Chesapeake jsou zvyklí na zdejší vodu, která je samozřejmě důležitá pro chod společnosti. Dva biologičtí výzkumníci z Francie právě v této vodě objeví vysokou úroveň toxicity, a snaží se varovat starostu. Ten ovšem odmítá cokoliv prozradit lidu, jelikož chce zabránit vytvoření paniky a strachu. V důsledku tohoto kroku ale vzniká smrtící epidemie, při které zmutovaný druh parazita začíná napadat stále více a více lidí, u kterých přebírá kontrolu nad jejich myslí. (cardinals)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (92)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Stejně jako každý rok se obyvatelé malého městečka v zátoce Chesapeake připravují na oslavy 4.července. Tento rok ale všechno dopadne jinak - kontaminace vody v místní zátoce zmutovaným smrtelným parazitem, která vyvolává v prvním stádiu kožní problémy, ale končí téměř stoprocentním úmrtím osob, které s vodou přijdou do styku. Novinářka Donna Thompsonová jako jedna z mála přeživších po letech dává dohromady útržky materiálů, které celou událost plně dokumentují ... Katastrofické filmy mám docela rád, a tento není výjimkou. Z počátku mi chvilku trvalo, než jsem si zvykl na dokumentární styl filmu (útržky z home videa, policejní záznamy, lékařské záznamy, emaily a telefonáty), ale pak mne to začalo dost bavit - dávalo to filmu hodně velký pocit autenticity. Navíc oproti "standardním" katastrofickým filmům (pády meteoritů, výbuchy elektráren, atd) tento působí dost uvěřitelně - pár hodin po shlédnutí filmu jsem měl osobní problém s požitím jakékoliv tekutiny :). Záběry Cymothoa exigua i lidských těl v různém stádiu nákazy jsou patřičně ošklivé, což také filmu přidává kladné body. Takže já jsem s tímto dílkem Barryho Levinsona docela spokojený.. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

Nejděsivější na tom je, že tohle je vážně na základě skutečných událostí. Některé části filmu jsou dokonce autentické záběry. Některá fakta jsou sice pozměněna a zveličena: např. epidemie proběhla opravdu v daném roce, ale až v druhé polovině července, tedy ne 4. července během Dne nezávistlosti - zasadit ale děj do tohoto dne zvýrazňuje atmosféru. Stejně tak počet obětí nebyl 700, ale "jen" 57 (alespoň podle oficiálních statistik CDC - údaje jsou k nalezení na jejich stránkách) - nicméně chápu, že tvůrci filmu to chtěli zveličit. Ovšem celkový počet nakažených byl docela vysoký (údajně 523 potvrzených případů - opět dle oficiálních údajů CDC) ale většina se úspěšně vyléčila, byť někteří s trvalými následky - onemocnění však není zdaleka tak fatální, jak bylo představeno (pokud se začne léčit včas), třeba ebola má vyšší smrtnost. Jiná fakta ale zůstala zachována - např. způsob mutageneze toho parazitického mořského korýše, který je mimochodem celkem běžný při jihovýchodním pobřeží Severní Ameriky. Vlivem růstových regulátorů na mutagenezi korýšů se po této události začali intenzivně zabývat hlavně vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley, na netu jde najít hned několik odborných článků na toto téma, jeden vyšel i v Nature. Je překvapivé, že o tom nebyl natočen standardní dokument (alespoň pokud vím), ale na druhou stranu mě vůbec nepřekvapuje, že si někdo tohle zajímavé téma vybral pro natočení footage a udělal při tom zajímavou smyčku - událost zfiktivnil ale použitou metodou ji zase zpětně zautentičnil. Oproti jiným filmům natočeným v tomto stylu ovšem s tím rozdílem, že děj vychází opravdu ze skutečných událostí, byť trochu přifouknutých. ()

Reklama

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle opravdu natočil Levinson? To se dal na starý kolena na drogy nebo začal nezřízeně chlastat? Bylo evidentně vidět, že o rozpočtu to nebylo, takže proč? Proč vyrábět rádoby dokumentární záběry, když se to dá natočit normálně? Kdyby šlo o nějakýho začátečnickýho matlu, tak dejme tomu, ale u takovýho režisérskýho esa to prostě nechápu. I jako dokument je to zfušovaný. Děs! ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtová amatérčina, ktorá ma však vedela napriek svojim chybám v nočných hodinách parádne vtiahnuť do deja. Kombinácia katastrofického thrilleru a hororu má skutočne čosi do seba. Ako výsledný celok pôsobí The Bay síce poriadne chaoticky, za čím stoja najmä neustále zbytočné striedania found-footage záberov, ale atmosfericky snímka stála naozaj za to. I keď tunajšie nízke hodnotenie chápem, mňe táto nenápadná hororová lahôdka vcelku pochutila. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Barry Levinson jde také cestou záběrů, na kterých nic nevidíme, obraz se zasekává, kamera nezabírá nic, co by bylo vidět, pouze se vytváří dojem děsu. Před několik lety naprostá bomba, v současné době prostě jen další kousek, který zapadá do řady si navzájem podobných a vyniká jen o něco lepším zpracováním a propracováním příběhu, kde máte pocit, že se to opravdu děje. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel v Georgetown (Jižní Karolína, USA). (ČSFD)
  • Tvůrci se nechali inspirovat parazitem Cymothoa exigua. Tento parazitický korýš se dostává do ryb žábrami, samice se přichytí k jazyku, zatímco samec se přichytí k žaberním obloukům. Parazit přeruší krevní cévy v jazyku ryby a způsobí, že jazyk odpadne. Poté se přichytí na zbývající pahýl jazyka a samotný parazit účinně slouží jako nový „jazyk“ ryby. (Homerking)

Reklama

Reklama