Reklama

Reklama

Zlatokopové z Arkansasu

  • Západní Německo Die Goldsucher von Arkansas (více)

Zlatých nugetů ukrytých na indiánském území se chce zmocnit každý! ... Když se v městečku Marble city objeví muž s pytlíkem zlatých valounů, mezi místními obyvateli se rozpoutá zlatá horečka. Chamtivý majitel místního saloonu a proradný bandita Ellis by chtěli všechno zlato uchvátit pro sebe a neštítí se ničeho. Na stranu obyvatel městečka se postaví dva chrabří a zásadoví pistolníci, kteří jsou odhodláni bojovat za spravedlnost. Koprodukční western vznikl ve spolupráci Západního Německa, Itálie a Francie a nese v sobě výraznou československou stopu – pro kulisy městečka Marble city posloužilo westernové městečko z legendárního snímku Limonádový Joe aneb koňská opera. Jednu z hlavních ženských rolí ztvárnila hvězdná Olga Schoberová a na vizuální stránce snímku se podílel přední kameraman Jan Stallich. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Už jako kluk jsem měl rád filmy o Vinnetuovi a tak jsem si nenechal ujít ani tento film. Překvapením je rozhodně účast českých herců a hlavně české krajiny. Jugoslávie zřejmě přišla poté jako vhodnější kulisa. Film obsahuje vše, co jsem obdivoval u Vinnetuovek. Válečné scény, nájezdy indiánů, jen ta němčina v písničkách na mne působila jako mačeta na pomeranč. Jinak i toto zpracování příběhu o divokém západě má svoje kouzlo a tak bych tento film rozhodně nezatracoval. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Klasická indiánka, jedna z těch, jaké se v šedesátých letech v Německu hojně točily. Zajímavé byly české exteriéry a velký počet komparsistů a koní. Asi proto už na špičkové herecké obsazení nezbylo, protože kromě bravurního záporáka Mario Adorfa tam nebyl žádný výrazný a sympatický hrdina. Asi všichni účinkovali v Mayovkách Haralda Reinla, které se ve stejnou dobu točily v Jugoslávii. Ve srovnání s nimi se to celé topilo v jednoduchosti a šedi a nový dabing tomu na kvalitě taky nepřidal. I když mám tento žánr moc ráda, neubráním se srovnání. ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Západní Německo v šedesátých letech chrlilo westerny jak na běžícím pásu. Zlatokopové z Arkansasu sice patří do skupinky těch, které nejsou podle Karla Maye, pár herců z klasických "májovek" tu ale uvidíte. V první řadě Maria Adorfa, který je jedním z největších pozitiv filmu. Filmaři tentokrát angažovali i echtovního američana s prďáckým jménem Brad Harris. Podle všeho měl hrát hlavní roli, ale jeho postava je tak nevýrazná a dějově nedůležitá, že to nelze říct na sto procent:-). Máme tu i partičku českých herců, z nichž stojí za zmínku hlavně Olga Schoberová a Jiří Hollý. Hudbu sice nedělal legendární Martin Böttcher, ale i tak je docela slušná, hitovku Viel Gold und keine Freunde nemůžu z hlavy dostat už několik dní. Celkově sice dle mého názoru Zlatokopové z Arkansasu nemají to kouzlo nejlepších májovek, ale možná k tomu přispívá i to, že už mi není deset a že český dabing tu rozhodně není tak vymazlený jako u pecek s dvojkou Brice-Barker... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to snad po pětadvaceti letech znovu viděl... Jistě, podobný druh snímků je a vždycky bude částečně naivní, ale takových filmů je vážně spousta. Z obecně adorovaných, které já nějak zvlášť nemusím, mě napadají například Hvězdné války, ale nechci nikoho zbytečně nasrat. Šlo mi jen o určitou protiváhu z jiného kontinentu. Zde poctivé řemeslo spolu s naprosto hutným sentimentem vytáhlo moje hodnocení na převelice spokojené čtyři hvězdičky. BĚŽTE NĚCO DĚLAT. COPAK JSTE NIKDY NEVIDĚLI MRTVÝHO INDIÁNA? ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Typický západoněmecký western 60. let s výrazným rozlišením dobra a zla, kladných a záporných postav. Vrcholy akčnosti jsou zde opakovaná přepadení kolony osadníků-zlatokopů Indiány-Mescalery nebo útok na městečko. Hudební doprovod není bohužel vůbec westernový, připomíná až příliš soudobé německé populární písničky a v některých fázích působí vysloveně trapně. Poznáváme skalnatou krajinu kolem Berounky, umělé městečko z Limonádového Joea a několik herců z mayovek. Mario Adorf jako lump a šéf banditů je opět velmi věrohodný (herecky opět jednoznačně vyčnívá nad ostatními), Olga Schoberová jako Mary Brendelová tvoří s hlavním hrdinou Phil Stonem (Brad Harris) pěkný pár, kráčející v závěru po prožitých útrapách k lepším zítřkům. Je to o dost slabší než většina béčkových westernových mayovek (Mezi supy, Old Surehand atd.), nicméně podstatně lepší než východoněmecké indiánky - rychle dodávám. Celkem příjemná nostalgická podívaná. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Film, který běžel v socialistickém Československu v kinech s českými titulky, se natáčel nedaleko Berouna, ve skalách v Srbsku a proslavil se hlavně tím, že při útoku Indiánů plavaly v záběru po řece kelímky od piva. (Mariin)

Reklama

Reklama