Reklama

Reklama

Obsahy(1)

22. červen 1941. Západní hranice Sovětského svazu. 3:15 hodin ráno. Začíná jedna z největších operací druhé světové války, operace Barbarossa - německý útok na Stalinovo impérium. A právě v těchto dnech se odehrává příběh obyvatelů města Brest, které se stane cílem prvních útoků wehrmachtu. Sověti se ale drží v místní pevnosti. Jak dlouho vydrží? Brest se tak stane místem hrdinného odporu. (Thomassi)

(více)

Recenze (192)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Překvapivě kvalitní válečný snímek ruské produkce, který se sice tváří jako klasická ruská válečná dramata 70. let (Němci jsou maximální zlo, ruský národ se nikdy nevzdá) ale díky vizuální stránce nové doby se na film kouká natolik dobře, (bojové scény a scény bombardování jsou vizuálně výborné a velice působivé) že otravný ruský patriotismus, tolik nevadí, stejně jako mírně přetažená délka. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Válečný nášup, který je přímo nabit válečnými scénami. I když na druhé straně, nic na válce není zajisté hezké. Četné nové ruské filmy těžící z historie druhé světové války ať tak nebo tak, už nejsou to, co to bývaly, ale v tomto případě z tohoto stereotypu tento snímek určitě vybočuje. Nejenže se opírá o skutečné události operace Barbarossa, která právě při přepadení Ruska narazila u pevnosti Brest na překvapivý odpor, ale poměrně nepřehnaně zachycuje události, které se tak mohly přihodit a jeho smyslem bylo vylíčit události hrdinství obyčejných vojáků. A podle mého názoru se to podařilo natočit opravdu výtečně a s neobyčejnou citlivostí, kde je cítit opravdu drsnost války. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tomuto vojenskému filmu priam niet čo vytknúť. Drsnosť a útrapy bez príkras, samozrejme zabitie protivníka za každú cenu, chýbajúce náboženské myšlienky to treba brať ako príznak doby, no celé je to veľmi silné, no nemôžem súhlasiť s nezmyslami o ultra zlých nacistoch a priam nemožne hrdinských sovietoch, ten film vôbec tak nepôsobil, sú to nezmysly, čo tomu niektorí vyčítajú, taktiež to nekopíruje iné filmy. Ak sa ľudia oprostia od hlúpej nenávisti, možno dokážu pochopiť históriu a aj to, aká bola niekedy priam neuveriteľná. Ja viem, pokrytectvo dnešných ľudí siaha až tak, že nad narodením decka nejakého britského princa dokážu plakať, no keď sa povie, že umreli nejaké desiatky deti komunistov, či Arabov, to akoby bolo každému jedno a niektorí sa z toho priam tešia, v každom prípade to nie je neznesiteľné ani dĺžkou, rozhodne odporúčam, podľa mňa pecka, ktorá vzdáva hold hrdinsky sa brániacim ľuďom. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásný film, opravdu krásný. O začátku II. světové války jsem žádné velké podrobnosti nevěděla. Útok na město blízko polských hranic, bezohledné bombardování civilních objektů, zamoření vodních zdrojů naftou, několik dnů krveprolití a utrpení ... Zasáhlo mě to hodně, zvláště osudy statečného chlapce, který celý příběh tak trochu vypravuje. Nebo jeho Ani, dívky, kterou měl rád. Nebo velitele, který celý odpor organizoval. I všech ostatních. A jak vlastně všichni tito hrdinové po válce dopadli, protože Stalin a protože politika ... Milovníkům válečných filmů určitě doporučuji. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Koľko bolo takýchto márnych bitiek na oboch stranách. Vopred prehratých, a ľudia predsa len nezostali letargickí a išli do toho. Do poslednej minúty sa nevzdať. Krutý a smutný príbeh, ale neskutočne kvalitne natočený. Výprava, triky, kostýmy, masky, muzika, herci a samotná réžia ... naozaj všetko na jednotku ... akoby ste v Breste boli s nimi. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (23)

  • Pevnost se nachází poblíž města Brest v západním Bělorusku u hranic s Polskem na souřadnicích 52.0835N 23.6540E. Stavba pevnosti započala 1. června 1836 a v roce 1842 se pevnost stala bojeschopnou. Celková plocha pevnosti je 4 km², délka obranných valů je 6,2 km. (Adrai)
  • Německá 45. pěší divize hlásila po ukončení bojů zhruba 7000 zajatců, vlastní ztráty divize činily 482 padlých a přes 1000 zraněných. [Zdroj: Paul Carell: Operace Barbarossa] (Necrotongue)
  • Poslední obránce Brestu, Boris Faershtein, zemřel 24. srpna 2016 v Izraeli. V německém zajetí přežil jen proto, že mluvil Krymskou Tatarštinou a tvrdil, že pochází z Krymu. Vyhnul se tak takzvané "selekci". [Zdroj: RusskiyMir.ru]
     
    Zdroj: http://russkiymir.ru/en/news/211991/ (PozorGranat)

Reklama

Reklama