Reklama

Reklama

Jak byl dobyt Západ

  • Česko Jak byl dobyt Divoký západ (více)
Trailer
USA, 1962, 162 min

Scénář:

James R. Webb, John Gay

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Carroll Baker, Lee J. Cobb, Henry Fonda, Carolyn Jones, Karl Malden, Gregory Peck, George Peppard, Robert Preston, Debbie Reynolds, James Stewart, Eli Wallach (více)
(další profese)

Odvahou, houževnatostí a bojem. Tak byl dobyt západ. Tři režiséři, pět provázaných příběhů, několik nejznámějších scén filmové historie a zářivé souhvězdí hereckých talentů – tak byl natočen film. Henry Fonda, Gregory Peck, Debbie Reynolds, James Stewart a John Wayne mezi dalšími známými jmény v příběhu sledujícím osudy několika generací jedné rodiny během jejího přesunu na západ. Plavba po divoké řece, stádo splašených bizonů nebo střílečka ve vlaku jsou jen pouhým začátkem... Jedeme na západ! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $35,076,729Tržby Celosvetovo $50,076,729║ "Western rozobraný z trošku podrobnejšej stránky. Skvelé dielo!" Nádherný sled príbehov prepojených určitými etapami ukazujúcemu život na vypriahlom západe vtedajšej Ameriky, všetko to je obalené v krásnom vizuály, v precíznej technickej stránke a celkovo aj v originálnom príbehu, kde ani na moment nestratí pozornosť diváka, sem tam príde aj na zábavné či odľahčené scénky, k tomu tu máme množstvo hereckých legiend pri ktorých skvele vyznejú aj tie menej známe ako Debbie Reynolds, Carroll Baker či George Peppard. /95%/ ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Epicka vypravenka povinna pro kazdeho emerickeho skolaka, aby se nemusel ucit zbytecne to, co do nej zabavnou formou naleje tento film. Cekal jsem ze to bude horsi slatanina - preci jenom ma vyhranena nechut k americkemu patriotismu je vseobecne znama, ale prekvapive to bylo docela slusne - nejspis proto, ze Ford delal jenom jednu povidku ;]], kde se na chvili objevuje Wayne a pateticky drti sve repliky, jakoze tomu veri do morku kosti. Nastesti je tam dost jinych zvucnych hercu te doby (vsichni? ;]]), kteri hraji fakt dobre a delaji z tohoto krale sirokouhlych filmu dobry pocin ()

Reklama

Gimli 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlá rodinná sága zasazená do prostředí divokého západu. Členové rodiny jsou různí a tak se dostáváme do nejrůznějších společenských vrstev, jejichž prostřednictvím sledujeme příběh o tom, jak byl dobyt západ. V průběhu několika desetiletí se změnil z panenské krajiny v osídlenou oblast s městy spojenými železnicí. Tento film je skutečně výpravná podívaná s několika velmi působivými scénami. Zajímavé je, že prakticky všechny tyto scény jsou podmalovávány variacemi na irskou baladu Greensleeves a že v prakticky všech těchto scénách šlo o důležité životní rozhodnutí hlavních hrdinů. Kromě kvalitního obsazení stojí též za zmínku nádherná hudba Alfreda Newmana. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Místy možná až nechtěně úsměvné, ale jinak vlastně velice zdařilé. Plejáda hvězd je opravdu veliká, objeví se zde Henry Fonda, Gregory Peck, James Stewart, Eli Wallach, John Wayne, Lee Van Cleef a spousta dalších velkých jmen. Jedná se - vzhledem k názvu jistě nečekaně - o průřez dějinami Ameriky a dobývání Západu s velkým "Zet". ()

Galerie (84)

Zajímavosti (13)

  • Jelikož byl film natočen na tři samostatné filmové pásy a nebylo možno přesně skrýt přechody mezi nimi, bylo ve filmu použito mnoho maskovacích technik v místech těchto přechodů, jako jsou stromy, sloupy veřejného osvětlení, okenní hrany, verandy, zábradlí, stavební rohy, vchody a dřevěné bedny. (Mol)
  • Jeden z mála amerických filmů, jenž měl světovou premiéru v Anglii v Londýně. (Mol)

Související novinky

Coeni míří do televize

Coeni míří do televize

12.01.2017

David Fincher, Martin Scorsese, Steven Soderbergh nebo Frank Darabont jsou na malé obrazovce jako doma. No a teď tu máme další velký úlovek - bratry Coenovi. Oscaroví režiséři natočí minisérii The… (více)

Reklama

Reklama