Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny příběhu je parta patnáctiletých školáků, kteří právě ukončili základní školu a prožívají své poslední prázdniny před tím, než se rozejdou na různé střední školy. Středobodem všeho je opuštěná vyschlá fontána uprostřed sídliště, u níž se všichni scházejí. Hvězdami party, která se tu schází, jsou dvě hezké dívky, Bela a Zuza. Film však sleduje nejen jejich osudy, problémy a pocity a chování v různých životních situacích, jejich lásky a nelásky, omyly a usmiřování. Mozaiku doplňují postavy jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých, mezi nimiž je výraznou postavou zejména starý pan Domorák, který mladé neustále kritizuje. Z party je největší pozornost věnována mladému budoucímu automechanikovi a muzikantu Olinovi, který se z lásky k Zuze rozhodne starou fontánu opravit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (193)

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Historky z predmestia vsadili na rebelskú hudbu, naivné dievčatá, dobrých a zlých chlapcov. Dejová línia sa točí okolo bežných rodinných problémov, spomínaní nostalgikov a snahy mladých preraziť. Film zažil svoju generáciu, tá už však zostarla a zvážnela čím zovšednel aj kedysi revolučný film. Dnešných mladých už Fontána nemá moc čím zaujať. ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Ne zas taková tragédie. Prosťounký příběh má své kouzlo. Příjemné obsazení. Hezké kozičky, promočená trička a neoholená podpaží, klasické osmdesátky. Některé písně jsou povedené. Ale co mě nejvíc ubíjí, tak je tragické zpracování. A tím myslím vizuál, podivné čachrování s kamerou, neskutečně odpuzující rozmazané okraje (rádoby umělecké) a lens frameů tu je ještě více než u Abramse. Takže negativa nakonec převažují, ale film jako takový zas tak špatný není! [40%] ()

Reklama

curfew77 

všechny recenze uživatele

Dojemná a místy i mrazivá generační výpověď, která mě vždycky dostane, přestože jsem v paneláku strávil v mládí jen první tři roky života a z toho jsem si moc pamatovat nemohl. Dnešní mp3 generace to samozřejmě nemůže chápat, ale v osmdesátkách a tehdejším ČSSR to byl svého druhu kult. Rapoš sice nikdy nebyl bůhvíjaký režisér, tady ho ale na uzdě držel scénář a dramaturg. Vejmělková nejhezčí, co kdy byla, ovšem nesmírně sexy scény (a na svou dobu veleodvážné) mají i ostatní sídlištní kočky - dneska prsa pod mokrým tričkem nebo dokonce natvrdo venku nikoho neohromí, ale on se tehdy opravdu psal rok 1986... ;) Vytkl bych snad jen dost rozlítanou představovačku hlavních postav, po které má člověk až do půlky filmu menší zmatek v Zuzaniných sestrách a kamarádkách, a trochu nejapnou drsňáckou stylizaci prostřednictvím jednotvárného break dance - ale i to se snad tehdy prostě takhle bralo :) A pochmurná šedá paneláková atmosféra "vrátane" nočních maďarských autobusů značky Ikarus v ulicích Bratislavy je prostě neopakovatelná a neodolatelná. 85 % a fakt je mi strašně líto, že tenhle film už dnes asi nikdo moc nechápe. PS: Je to tak samozřejmé, že bych na to málem zapomněl: hudba a texty jsou pochopitelně skvělé, Ak nie si moja je dodnes erbovní ploužák slovenské pop-music, Viem čo nechcem mile přímočará vypalovačka a Prvá láska z úvodních a závěrečných titulků zase pro mě jedna z pěti nejlepších věcí od Elánu - ačkoli to Elán není, to jen Ráž zpívá písničku od Patejdla :) PS2: Povšimněte si hlavního milovníka Jiřího Bábka, kterého (což jsem až dodneška VŮBEC netušil) najdete třeba ještě o 19 let později balit mladinkou Lauru v Renčově a Vieweghově Románu pro ženy! ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

První půlku filmu jsem tomu chtěl dát nemilosrdně odpad. Pak teda postupně na jednu a nakonec dvě, za docela podařený závěr za tonů té jediné písně, která se dala poslouchat. Kromě krásné Evy Vejmělkové, sympatického Vladimíra Kratiny, většinou dost příšerné hudby a zhruba čtyř paneláků tenhle slovenský Diskopříběh opravdu nemá co nabídnout. A to měl být tenhle díl zdaleka nejlepší?? Tak to potěš koště.. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

S nevídanou noblesou implantované najväčšie hity slovenskej populárnej hudby, v tomto ohľade za Dirty Dancing nezaostávame. Ani v akomsi vzdore tínedžerskej vetvy voči dospeláckym autoritám - viď. česká obdoba Diskopríbeh. Rapoš je však veľmi amatérsky režisér. Celý dej je vlastne zosnovaný okolo klbka hitov, inak nemá akúkoľvek relevanciu. Záletné skupinky 15ročných školákov robia zle vždy a všade a do vyčerpania. Bez motivácie, bez logických vysvetlení, bez dôvtipu, skrátka sú zbytočné. Otázky kultu, ktorým sa film hrdí, sú tým posledným, čo ma v tejto chvíli zaujíma. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (32)

  • Dĺžka komponovanej hudby v tomto muzikály je 37 minút 47 sekúnd. V kinodistribúcii bol uvedený s krátkym kresleným filmom Janko Hraško na matematike (1985). (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • André Vícha, ktorý stvárnil rolu mladého sochára Picassa, modeloval plastiku hlavy v skutočnosti dva dni v areáli školy v Kudlovicích. (Raccoon.city)
  • Autor hudby Vašo Patejdl nemá na film veľmi príjemné spomienky, lebo tesne pred začatím natáčania hudobného filmu v roku 1985 sa nepohodol z frontmanom skupiny Elán Jožom Rážom a z kapely ako jej zakladajúci člen po 17 rokoch odišiel. Do skupiny Elán sa Vašo vrátil až po 11 rokoch a hrá v nej dodnes. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama