Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny příběhu je parta patnáctiletých školáků, kteří právě ukončili základní školu a prožívají své poslední prázdniny před tím, než se rozejdou na různé střední školy. Středobodem všeho je opuštěná vyschlá fontána uprostřed sídliště, u níž se všichni scházejí. Hvězdami party, která se tu schází, jsou dvě hezké dívky, Bela a Zuza. Film však sleduje nejen jejich osudy, problémy a pocity a chování v různých životních situacích, jejich lásky a nelásky, omyly a usmiřování. Mozaiku doplňují postavy jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých, mezi nimiž je výraznou postavou zejména starý pan Domorák, který mladé neustále kritizuje. Z party je největší pozornost věnována mladému budoucímu automechanikovi a muzikantu Olinovi, který se z lásky k Zuze rozhodne starou fontánu opravit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (193)

Lucbric 

všechny recenze uživatele

První díl je z celé trilogie asi nejsnesitelnější :) řeší se tu hlavně vztahy mezi mladými kamarády scházející se u fontány uprostřed panelákového sídliště.. no a o tom je asi celý film :D nesmím opomenout také kultovní píseň "Ak nie si moja", která zazní ve všech dílech Fontány. Jiří Bábek byl v letech 1985 - 1986 sekáč, hrozně se mi tady líbil :D Evě V. to sluší všude, přijde mi, že vůbec nestárne a je pořád stejně mladá/krásná.. :) ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Je to takový slovenský předchůdce Discopříběhu a docela povedený. Rapoš tu ještě potlačil svoje sklony ke kýčovitosti (které po revoluci propukly naplno) a dokáže některé melodramatické momenty shodit vtipem. Hudba je výborná, bez ní by ten film nebyl ani ze čtvrtiny tak dobrý. Zajímavé je, že režisér většinu herců nafasoval v Ostravě. Vejmělková je krásná, ale tady mi moc sympatická nepřišla, to spíš Jiří Bábek, který se později bohužel moc neuplatnil. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Slovenský muzikál z paneláku na způsob Takmer ružového príbehu. Pokračování jsou fascinující zážitky ze sekce filmů pro otrlé diváky. Spojení Vejmělkové a Rapoše se nicméně ukázalo jako fatální a první Fontánu lze hodnotit pozitivně zejména ve srovnání s českým Discopříběhem. ()

fifi.m 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem jako malá strašně chtěla vidět, leč nebylo mi přáno. Představovala jsem si obrovskou romantiku, příběh o jedinečné lásce. Takový dojem jsem získala díky písničkám Joža Ráže, které jsem tenkrát milovala. :) Nyní, po mnoha letech, jsem tento film konečně shlédla. Iluze vyprchaly a já zjistila, že to je podprůměrný snímek. Chvílemi jsem si říkala, že to snad ani není možný, že někdo bych schopen něco takového natočit. Ale i tak to mělo něco do sebe :) Jednu hvězdičku dávám z nostalgie, druhou za závěrečnou fontánovou scénu. :) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niekedy si hovoríte, že je to príjemná nostalgia, inokedy, že je to bezpríbehová rozťahaná nuda s trápnymi dialógmi. Fontána je najdlhší videoklip v histórii slovenskej populárnej hudby. Nepoznám pozadie vzniku filmu, ale mal som pocit, že boli nahraté nejaké potenciálne kultové pesničky a niekoho napadlo k nim urobiť pohyblivé obrázky v celku, nie ako samostatné klipy. Bol to nápad, ako vieme, extrémne úspešný. Že to malo pred takmer 30timi rokmi zmysel a obsah mladých mal čím osloviť, je neoddiskutovateľné. Taká Pomáda pre slovenské a zčasti aj české publikum. 50%. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (32)

  • Postava Vikyho v podání Roba Grigorova nepronese během filmu jedinou repliku, ba dokonce ani jediné slovo. I během jeho seznámení se Zuzanou (Eva Vejmělková) vyřkne jeho jméno Bela (Katarína Šugárová). (curfew77)
  • Milióntemu divákovi filmu odovzdali ako prémiu moped. (Raccoon.city)
  • Fontána z filmu stojí na Kupeckého ulici v Bratislave. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama