Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Hlboký, dynamický, strhujúci dokument o životnej ceste formulového virtuóza Ayrtona Sennu za triumfom, ktorá skončila v roku môjho narodenia, a tak som sa o ňom bohužiaľ dozvedel až omnoho neskôr. Bol to človek s veľkým srdcom, zrodený k závodeniu, a Kapadia úžasne popisuje jeho strastiplnú púť za slávou, lemovanú problémami so svetovou organizáciou a čoraz nepriateľskejším Alainom Prostom, až po tragickú haváriu, pri ktorej vôbec nemusel prísť o život, nebyť nešťastnej súhry okolností. R.I.P., v našich mysliach a srdciach budeš žiť naveky. Asif Kapadia stvoril jeden z najlepších športových dokumentov vôbec. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem delší, skoro tří hodinovou verzi. Bez mučení se přiznám, že motorky, auta, ani formule mě nikdy nebavily. Tohle ale není jen o závodění. Je to příběh člověka, který šel za svým snem a bohužel mu nebylo dopřáno tolik štěstí jako ostatním. A co mě jako laika skutečně zarazilo, že si Senna na své auto dlouhou dobu stěžoval a přece se nic zásadnějšího s jeho stavem nedělo. Je zde krásně popsán vztah Senny s Prostem a jejich skoro až nepřátelský vztah. I pokud vás tohle sportovní odvědví nebere, běžte do toho. Stejně na konci slzy neudržíte! ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Popravdě si moc neumím představit verzi tohoto skvělého dokumentu o délce 104 min, zato si umím úplně v pohodě představit verzi, která má i 262 minut. A to dámy a pánové nejsem žádnej extra velikej fanda Formule 1. Časy kdy jsem občas koukal v neděli na burácející motory těchto bezpochyby nadherných strojů jsou ty tam. Senna ve mě ovšem probudil vášeň, zájem a hlavně ke konci velkou porci dojetí. Ano Ayrton Senna byl fenomén jakých jsme mnoho nezažili. Dodnes si pamatuju tehdy tu šokující zprávu o jeho smrti. Opravdu krásný dokument. 90% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vďaka autentickým záberom z ktorých je tento dokument doslova vyskladaný, sa stáva tento počin absolútne strhujúcim snímkom, popisujúcim postupný vývoj kariéry, až po tragický okamih úmrtia, zrejme najlepšieho pretekára "F1" všetkých čias - Ayrtona Sennu. Poviem to úprimne, mňa osobne formule nikdy nebavili. Tento šport si prvý krát získal moju pozornosť až po vzhliadnutí filmu - "Rivali". Kým v spomínanom snímku dostal priestor súboj dvoch odvekých protivníkov "Lauda vs Hunt", tu je to "Senna vs Prost", pričom prvo menovaný druhej dvojice bojoval nie len so súperom na trati, ale i s nelogickými pravidlami, či samotnou "špinavou" politikou, ktorá ho zrejme pripravila o život. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zdaleka jsem netušila, že dokument o pilotovi formule může být tak emocionální rozbuška, že na konci budu mít sevřený hrdlo a slzy mně potečou po tvářích jak hrách. Vynikající dokument o člověku, který věřil v Boha, ale nevěřil ve svojí nesmrtelnost. Co o sobě řekl? Tohle je můj cíl. Můj úkol. Má vášeň. Můj život...........žel i jeho smrt. Za poslední dobu, co jsem měla možnost vidět, to byl jeden z nejlepších a nejsmutnějších sportovních dokumentů a já se vůbec nedivím, že zanechal tolik šrámů na duších jeho fanoušků. Přidávám se k nim. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Asif Kapadia měl k dispozici rodinný archiv i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. (Earl_23)
  • V roce 2009 proběhlo hlasování mezi 217 bývalými a současnými jezdci o nejlepším závodníku F1 v historii. Vyhrál Ayrton Senna před Schumacherem a Fangiem. (Earl_23)
  • Alain Prost dle svých slov film neviděl. Nesouhlasil totiž s tím, jak tvůrci některé situace zpracovali, přestože se jim během produkce snažil vysvětlit, jak tomu ve skutečnosti bylo. (šerminator)

Reklama

Reklama