Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ayrton má malý problém. Myslí si, že se nemůže zabít!" Ayrton Senna byl famózní pilot, který se bez rozmýšlení vrhal do každého souboje a tento dokument mu vystavěl podařený náhrobek. Jelikož jsem však sledoval F1 v průběhu celé kariéry divokého Senny i poklidně kalkulujícího Prosta, tak mi nezbývá, než označit dokument za nepříliš objektivní, protože kdyby se jmenoval Prost, tak by byl pohotově k dispozici diametrálně odlišný pohled na věc. Ti dva si zkrátka neměli co vyčítat, ale jejich souboje byly tím nejlepším, co F1 ve své historii nabídla. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji dokument, který by tak chytře i funkčně pracoval s tak širokou škálou emocí a byl natolik silný, že tím přebije i výhrady ohledně faktu, že je v něm vše prezentováno způsobem, který jde na ruku neposkvrněnému odkazu Ayrtona Senny (aneb chudák Prost, kterého to vyličuje div ne jako Antikrista). ()

Reklama

MiiRA 

všechny recenze uživatele

Asi bych řekl nejlepší sportovní dokument. Ayrton Senna byl legendárním závodníkem a určitě ho byla velká škoda, jako závodníka, ale i jako člověka. Jeho závodní styl měl svoje kouzlo i respekt u závodníků a hlavně u fanoušků, které si zamiloval. Nejlepší pilot F1 všech dob! Určitě je dobře, že tento životopisný dokument vznikl. Kdo je fanouškem formule 1 by to měl shlédnout. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Wow. Byl jsem do filmu tolik zažraný, že jsem si během něj nenašel ani čas podívat se na stopáž a už vůbec ne kolik je vlastně hodin. Příběh silně věřícího člověka, (jak už to v Brazílii bývá), který zasvětil celý svůj život věci ve které patřil k tomu nejlepšímu na světě - závodění. Ovšem při pohledu na jeho jezdecký styl, ve kterém jezdí na absolutní hraně možností svých i svého vozu(dovolím si říct až daleko za hranicí), se není ani moc co divit, že to dopadlo, jak to dopadlo, což je však obrovská škoda. Soudě podle počtu dětí v Brazílii, kterým zajistil nějaké vzdělání, to byl více než dobrý člověk. Naprosto excelentní dokument, obvzláště pro nás mladší, kteří třeba ani neměli tu možnost příběh tohoto brazilského superjezdce poznat dříve. Já jako takřka pravidelný divák formule 1 mohu za sebe říct, že od doby co Senna utrpěl tu tragickou nehodu, tak se fungování formule 1 změnila k nepoznání naprosto po všech stránkách. No nemám moc co dodat závěrem. Dokument zpracovává nesmírně zajímavý život Ayrtona Senny a zpracovává ho divácky velmi atraktivní formou. Nejsem si sice jistý, jak tenhle dokument budou hodnotit lidé, kterým formule1 nic neříká, ale to není moje starost. Za mě naprosto upřímných 5*. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Fascinující životní příběh legendárního jezdce F1, Ayrtona Senny, který nám poodhalí soukromí a skrytá zákoutí duše jednoho z největších sportovců všech dob. Senna miloval vítězství, miloval sport, kterému obětoval doslova celý svůj život a přes veškeré úspěchy a slavná ocenění, zůstal skromným člověkem. Člověkem silně věřícím, který dokázal vrátit celé Brazílii ztracenou hrdost a spojovat miliony lidí. Senna se nebál pohádat na konferenci před důležitým závodem se samotným šéfem F1, protože byl přesvědčen o své pravdě. Jezdil až na samé hranici vlastního vyčerpání a když zapršelo a trať byla mokrá, dokázal nadělit všem svým soupeřům i celé kolo. Jeho vyostřené souboje a Alainem Prostem, již dávno vešli do dějin novodobé historie sportu. Senna také věděl, že elektronika ničí tento kdysi krásný sport a nebál se to říci nahlas, stejně jako to, když se cítil ošizen a odstrkován kvůli politice, která do sportu nepatří (neměla by patřit). Žil a závodil vždy naplno a jednou provždy se zařadil mezi největší sportovní hvězdy historie, po bok Waynea Gretzkyho, Pelého či Michaela Jordana. Unikátní film o unikátním člověku, který fascinuje, inspiruje a dojímá. Film u kterého od samého začátku vnímáte tíživý pocit, že to, co se odehrává před vaším zrakem - nedopadne dobře. Ale právě proto vás tak pohltí. Co dodat závěrem? Snad jen - olé olé olé olé - Senna, Senna... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • K roku 2019 byl zatím posledním jezdcem, který zemřel na následky nehody ve Formuli 1, Jules Bianchi. Havaroval 5. října 2014 na okruhu Suzuka v Japonsku a zemřel 17. července 2015 – 21 let po Ayrtonu Sennovi (1. května 1994). (xisp)
  • Navzdory omezenému uvedení do kin se film ve Velké Británii zasloužil o rekord v sekci dokumentů, s výdělkem 375.000 liber za první promítací víkend. (HellFire)
  • V roce 2009 proběhlo hlasování mezi 217 bývalými a současnými jezdci o nejlepším závodníku F1 v historii. Vyhrál Ayrton Senna před Schumacherem a Fangiem. (Earl_23)

Reklama

Reklama