Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Spojler - název filmu nevypovídá o skutečné podstatě filmu! Podobných severských filmů je přehršel a překvapivě je to dobře, protože seveřané prostě umí diváka zasáhnout svou syrovostí. Scénář diváka donutí fandit místním chovancům, kteří jsou znásilňování, fackování a ponižování do té míry, že v nich jednoho dne bouchnou saze a svým kantorům a hlídačům dají za vyučenou. 87 % Celosvětový příjem k 4. 3. 2020: $4,360,391 ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou si všímám jevu, že nový neamerický filmy jsou hodnoceny až podezřele pozitivně. Těžko říct, jestli je v tom eurocentrická zamindrákovanost (taky to tady v EU umíme), anebo pseudointelektuální snobismus (když dám 5* užvaněnýmu blábolu, budou si mě všichni vážit), ale ty filmy mi většinou přijdou jako neskutečně přeceňovaná sračka. Ani tenhle film se mi moc nelíbil. Příběh je skutečně prostý - spoiler - zarputilej tlusťoch přijede na ostrov do pasťáku, kde se všichni chovanci chovaj jak kreténi, a pak se diví, když dostanou od vychovatelů občas do držky. Hajzlíci to berou jako křivdu a chovaj se jako ještě větší kreténi. Tlusťoch pořád žvaní o tom, že by chtěl utéct, ukradne za tím účelem pilu, ale nikdy se k žádný větší akci nevzchopí. O to nasraněji se pak dál ksichtí. V závěru filmu v harantech bouchnou saze, podpálí chajdu, zlynčujou celkem normálního vychovatele (je třeba si uvědomit, že před 100 lety se skutečně nikdo s nikým nemazlil a tenhle týpek na mě jako tyran zrovna moc nepůsobil), nechaj se pochytat armádou a tlusťoch spadne pod led dřív, než stačí personálu pasťáku dostatečně dát najevo svou morální převahu. The End. Nic mě na tom příliš nezaujalo a hlavně jsem se celou dobu dost nudil, takže za mě slabý 2* ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Severská kinematografie v plné své síle, tentokráte kombinující typickou ponurou atmosféru s působivým vizuálním ztvárněním a melancholií post-rockových Sigur Rós. Historicky koncipované drama odehrávající se před sto lety připomene geniem loci trochu Prokletý ostrov Martina Scorseseho a samozřejmě odkazuje k celé řadě podobných filmových reflexí temných stránek historie národů obtěžkaných tíživým svědomím nechvalně proslulé ,,převýchovy" dětí (např. temná australská minulost - viz film Rabbit Proof Fence atd.) či internátní katolickou výchovou, což bylo snad ještě větší zvěrstvo (irské Padlé ženy či Hříšnice nebo řada filmů britských). Režisér Marius Holst si ovšem narozdíl od Scorseseho neklade za cíl rekonstruovat dobovou filmovou řeč, naopak se snaží ryze současnými výrazovými prostředky vyprávět vcelku jednoduchý příběh o poměrech v chlapecké polepšovně zhruba před sto lety. Mírně schématický model respektuje daný subžánr (příchod solitéra, který nakonec zafunguje jako neformální vůdce odporu) a v podstatě splňuje daná očekávání. V kontextu severské kinematografie existuje několik výrazně působivějších a sugestivněji natočených filmů (ať už Zlo mezi námi nebo Umění plakat kupříkladu), ale Král z ostrova Bastøy je přesto ponuře poetickým zásahem do černého... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NAŠÍM I VAŠÍM CÍLEM JE NALÉZT ČESTNÉHO, POKORNÉHO, UŽITEČNÉHO A KŘESŤANSKÉHO HOCHA UVNITŘ VÁS. A MY HO ZFORMUJEME A ZUŠLECHTÍME. POKUD HO NENAJDEME... ZŮSTANETE TADY“..... /// Norskej pasťák v roce 1915 – tož takhle by to mělo vypadat i dneska! Ostrov, ze kterýho se dostane jen ten, kdo si to zaslouží! Máme tu slabší i silnější jedince, ty, kteří výchovný ,,procedury“ snášej líp či hůř, syrový prostředí a děti, který dokážou bejt zlý. Přes tyhle zajímavosti, má film více méně informační charakter. Furt čekám na nějaký větší emoční vypětí.... Snad vás to v tý druhý hodině uspokojí – jako že se kluci něco naučili. Bohužel, (jak už to tak bejvá) to využijou špatným způsobem. Informační a historická hodnota nade vše! Zajímavej příběh o ,,špatným ostrově“, kterýmu se nedá po technický ani herecký stránce co vytknout, ale očekávat Pána much nebo třeba Zlo mezi námi bych nedoporučoval. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju filmy podle skutečnejch událostí. 2.) Souhlasím s tím, že v pasťáku má bejt disciplína bez soucitu! 3.) Thx za titule ,,Ergulis“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Včera večer jsem se podíval na tento snímek natočený podle skutečných událostí a musím říct, že jsem začal cítit zničehonic takové to nepříjemné mrazení, které určitě nebylo zapříčiněno z mých nočních návštěv ledničky, kam si chodím na tajňáka pro svou denní dávku zmrzliny. Po zhlédnutí tohoto snímku jsem šel spát a ono to nešlo. Většinou, když usínám tak trpím nočními polucemi jako většina zdravých jedinců mého věku, ale tentokrát jsem měl problém s nočními policemi z důvodu narážení do nich při přecházení od stěny ke stěně v černočerné tmě a přitom jsem si říkal: Co to je za svět ve kterém žijem? Tento snímek silně připomíná romány Charlese Dickense o dětských hrdinech, kteří jsou zneužíváni k těžké práci v neúnosných podmínkách a to vše v nápravném zařízení, které má napravovat a néé zdevastovat a zničit psychiku budoucích členů lidského pokolení. Tak to se zde děje a to vše pod patronací církve. Nechápu, že se ty největší bastardi lidského rodu vždy schovávají za rouškou rádoby šlechetných institucích. Příběh začíná na norském ostrově Bastoy, kterému se přezdívá Ďábelský ostrov a vidíme v něm přijíždět dva nové mladistvé delikventy, kteří si zde mají odpykávat trest. V průběhu děje vidíme, jak zde funguje vězeňský systém pod diktaturou ředitele, kterého skvěle zahrál Stellan Skarsgård. Dál už nebudu psát o ději tohoto filmu, protože to se musí vidět, ale napíšu už jen to že se děj v tomto filmu odehrává v zimě, přičemž konečné události podle kterých byl tento snímek natočen se odehrávali v květnu. Ještě doplním, že zde vidíte mnoho podobných paralel z jiných klenotů světové kinematografie. Nejprve vám to může připomínat Motýlka, poté zde můžete vidět podobnost s Přeletem nad kukaččím hnízdem a konečná fáze vám silně připomene Pána much a srdcervoucí Titanic. V dnešní době slouží tento objekt jako mužská věznice a svou mírumilovností a respektem k vězňům si vysloužila punc jedné z nejlepších věznic na světě. Za nevšední zážitek a poučný materiál dávám tomuto filmu zasloužených 80%. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Film byl natočen za pouhých 54 dnů. (akisha)
  • Na ostrove Bastøy sa od roku 1898 nepretržite menilo viacero typov škôl pre "neprispôsobivých" mladistvých a neskôr tam vznikla aj väznica s minimálnou ochranou. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama