Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

NinonL 

všechny recenze uživatele

"Jednou jsem viděl velrybu plující se třemi harpunami v sobě. Trvalo celý den, než zemřela." Ústav pro mladé delikventy, norský ostrov, r. 1915. Z chlapců jsou zde převychováváni pokorní a skromní katolíci. Tresty za jakékoli přestupky jsou kruté. Přesto se najde jeden, který drilu odolává a snaží se neztratit důstojnost. Mstí se mu dozorci a bohužel i většina zmanipulovaných chovanců. Po nezdařeném útěku je Erling exemplárně potrestán a ortel musejí vykonat ostatní svěřenci. Teprve pak se jim začnou otevírat oči. Pátou hvězdičku dávám za konec filmu a jeho poezii. ()

MikaelSVK 

všechny recenze uživatele

Ďalší z veľmi kvalitných filmov pochádzajúcich zo Škandinávie. Tentokrát sa tu oprávnene hodí aj prívlastok "z mrazivej" Škandinávie... Už v prvej polovici som vedel čo tu napíšem a akým smerom sa film bude uberať. Vyzdvihnem preto predovšetkým komentár užívateľa menom Šakalík a nebudem tu písať presne to isté, čo práve on dokonale vystihol a čo som tu defacto chcel napísať ja sám... ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film se odehrává v roce 1915 na opuštěném ostrově v Norsku, kde se nachází nápravný ústav pro mladistvé delikventy. Ústav je veden sadistickou rukou Stellana Skarsgårda, který hraje jako bůh. Seveřané při síle se svou bezvýchodní atmosférou, vynikajícími hereckými výkony, drsným až nepříjemným prostředím s dostatkem napětí a nemilosrdným koncem. Velmi dobré. Slušný rest! 80% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Norská verze Přeletu nad kukaččím hnízdem mě, až na několik slabších momentů, po celou dobu bavila, Stellan Skarsgard byl už tradičně skvělý a tvůrcům se vydařila i parádně bezútěšná atmosféra. Jen jsem za celou dobu nedokázal soucítit s hlavními hrdiny, jistě, vychovatelé by se neměli s chovanci intimně sbližovat, protože je to nehygienické, ale zato si myslím, že by se v našich věznicích mohl někdy bachař někomu postavit na prsty, místo toho, aby nějakému zmetkovi měnil hry v PS 4. ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Měl sem to štěstí, že sem pár filmů s podobnou tématikou už viděl. Když by se dalo dohromady to nejlepší z filmů Song for a raggy boy, Doubt a Dead poets society vzešlo by tohle. Nechci tím říct, že jmenované snímky stojí za vyližprdel, ale oproti Kongen av Bastøy jsou filmy o třídu níž. Film nejenom, že zaujme svými hereckými výkony (Skarsgård a Joner opravdu vládnou), ale především svojí temnou vizuální a depresivní stránkou, nádherným příběhem, hudbou a mocnou norskou krajinou. Prostě pětihvězdičková podívaná se vším všudy. Přece jen by nebylo fér dávat čtyřhvězdičkovým filmům jako DPS nebo SFARB stejně jako tomuto snímku, ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Na ostrove Bastøy sa od roku 1898 nepretržite menilo viacero typov škôl pre "neprispôsobivých" mladistvých a neskôr tam vznikla aj väznica s minimálnou ochranou. (MikaelSVK)
  • Na filmu se podíleli zástupci čtrnácti zemí. (akisha)
  • Natáčanie filmu prebiehalo okrem Nórska aj v Estónsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama