Reklama

Reklama

Ďábelské líbánky

  • angličtina Devilish Honeymoon
TV spot

Obsahy(1)

Hvězdou výzkumného ústavu chemických závodů je docent Kostohryz (V. Brodský), kterého obdivují jak mužští kolegové, tak především kolegyně. Asistentky Dagmar (J. Brejchová) a Ester (I. Janžurová) jsou do něj dokonce zamilované, a to tak, že navzájem jedna druhou nesnášejí. Rafinovaná Dagmar jednoho dne sprovodí Ester ze světa a přinutí Kostohryze, aby se s ní oženil. Líbánky v hájovně se však zvrtnou v sérii smrtících událostí: Dagmar chystá na manžela nebezpečné léčky, neboť se dovtípí, že Kostohryz spolupracuje s policií na jejím usvědčení. Muži nezbude, než se bránit stejným způsobem. Všemu přihlíží popletený policejní kapitán Libíček (J. Libíček) se svou rázovitou řidičkou Alžbětou (J. Jirásková)… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (95)

raroh 

všechny recenze uživatele

Povrchní mišmaš (postmoderna by bylo silné slovo), kterému ovšem chybí kouzlo třeba takového Felliniho (odkazy na Sladký život tu jsou dost zřetelné). Silně odkazový film (Hříšni lidé města pražského, Lipského a Vorlíčkovy komedie, Zločin v šantánu), z nějž mě nejvíce bavily Neckářovy písně, rockový šanson tohoto druhu vůbec nevyčpěl. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Podskalský a další rozpustilá komedie s vynikající manželskou dvojicí, jimž v hereckém mistrovství stačí jen geniální Jan Libíček. Crazy motivy scénář nevystřílí všechny hned na začátku, ale pěkně je dávkuje. Málo významný, nepříliš vtipný film s mistrně obsazenými postavami, vzpomeňme skvělého hajného v podání Josefa Beyvla. A pozor, malá porce erotiky v podání Jany Brejchové! ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Dějově je to v podstatě nesmyslně poskládaná slátanina. Ale má to jeden z nejlepších castingů v dějinách československé kinematografie a v jednotlivých scénách to srší humorem situačním i verbálním. Imaginární časoprostor je obdivuhodný na počátku normalizace, přitom to má spoustu odkazů k dobově populárním dílům filmovým i knižním. Potrhlá je i Neckářová píseň Láska má poskládaná textově ze sloganů tehdejších hitů, přitom sama o sobě obstojí. "Svým děvkařstvím jsi mě přivedl na dráhu zločinu." ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Za deset minut o samotě tady dám deset minut o samotě kdekoli." Pánové, nežeňte se. Ďábelské líbánky můžete brát jako další varování. :-) Jaroslav Dietl a Zdeněk Podskalský nechali na chvíli stranou komunální satiru a zkusili štěstí s crazy komedií. Na úroveň králů žánru Macourka, Vorlíčka a Lipského se sice nevydrápali, ale v kontextu jejich vlastní tvorby je to jeden z vrcholů. Je tu trochu problém s udržením jednotné míry nadsázky (třeba sci-fi prvky ze začátku filmu se později ukážou jako bezúčelné a nepodstatné, stejně tak návštěva pánů Boušeho a Mrázka ze seriálu o Hříšných lidech), ale sranda to tedy rozhodně je! A to neobyčejně cynická. Už jen obsazení Jany Brejchové do veskrze záporné role (když pominu její tendence v Zabil jsem Einsteina, pánové!) je něco nevídaného, a co teprve ty dialogy! Vynikající je i kuriózní spojení Libíčka a Jiráskové jako popleteného kriminalisty a jeho sarkastické pravé ruky. Polozapomenutý klenot české komedie, originální a s humorem černým jako peklo. 80% ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

O "autorské" dvojici Brodský-Brejchová bezezbytku platí "Ševče, drž se svého kopyta!" Námět je od začátku do konce tak přitažený za vlasy, že ani scénárista Dietl už si s tím neporadil a nedokázal tomu dát hlavu ani patu. Škoda, protože kdyby to bylo malinko víc z reality a nechtělo si to furt hrát na něco světovýho, mohl to být docela hezký český film, hlavně díky dvojce Libíček-Jirásková, která se fakt povedla. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo mimo jiné na Kokořínsku, např. na sklaním hradu Nedamy. (M.B)
  • Ve filmu je zmínka, že hájovna se nachází v okresu Vimperk. V době natáčení filmu v roce 1970 však okres Vimperk neexistoval. Od roku 1960 je většina bývalého okresu Vimperk součástí okresu Prachatice. (adamc)
  • Premiéry filmu se již nedočkala Světla Svozilová, která zemřela předčasně několik měsíců před uvedením filmu, když se opilá vracela domů. (Redyx111)

Reklama

Reklama