Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malíř, který svým uměním a názory se značně rozchází s konvenční společností malého amerického města, je podezříván, že zavraždil svou manželku. Když jsou proti němu v období místních voleb rozpoutány vášně, zachraňuje si život útěkem do jeskyně v blízkém lese a odtud s pomocí dětí, jejichž důvěru si získal, organizuje formou dětské hry úspěšné pátrání po skutečném vrahovi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Velice nedoceněný a přehlížený snímek mistra čs. kriminálních filmů, Jiřího Sequense. Scenárista Jiří Hubač měl již na kontě mimo jiné několik zfilmovaných scénářů (Raport, Pasiáns, Podezření), kde se zaměřil na psychologii mezilidských vztahů v hraničních situacích. V zajímavém autorském spojení vznikl tak trochu malý experiment v podobě návratu k velice stylovému a zvláštnímu žánru "film-noir", inspirovaného americkou kinematografiou 40.-50. let. Víc než standartní detektivku (nakonec ani není tak důležité, kdo byl vlastně pravým vrahem) nám nabídne prostřednictvím atraktivního thrilleru kritiku společnosti s ukázkou lidské manipulace. Asi první půlhodina se nese pouze ve znamení konverzačky v jedné místnosti, připomínající divadelnou inscenaci, takže náhlý přesun do napínavého thrilleru s ponurou atmosférou, ve kterém jde o život, je velikým překvapením. Uvnitř temné jeskyně se rozjíždí veliká hra o záchranu života obviňovaného, předem odsouzeného štvance, kterému zůstalo už jen pár přátel mezi těmi nejmenšími. Rudolf Jelínek v hlavní roli si (excelentně) takřka celým film krade pro sebe, postava pronásledovaného malíře Johna Hamiltona je obdobná místy jeho slavným akčním a dobrodružným hrdinům českých končin (major Hradec), ale nabídla i široký prostor pro herectví s dramatickým až psychologickým rozměrem. Josef Vinklář ztvárňoval pod vedením Seqeunse několik let sympatického a leckdy vtipného inspektora Boušeho v Hříšních lidech, zde vystupuje naopak jako drsný americký šerif. Krásná Marie Drahokoupilová je svým vzhledem i někdy lehce hysterickým projevem tou správnou "femme fatale", mezi ostatními zaujme nejen mladá Hanka Maciuchová, ale i výborně zrežírovaní dětští herci s naprosto civilním projevem. Naprostá spokojenost a těšení na reprizy! 95%                     . . .                 ,,Máte o tomhle světě poněkud divné představy, nemyslíte?!"                                                                                         - ,,To bude asi tím, že si po večerech čtu v té vaší ústavě." ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Soudce Lynč v hlavní roli.  Slušný psychothriller, jehož největší slabinou je klasická dramaturgie československé televize. Místy teatrální herecké výkony, smrt lady Hamilton jsem si přál, co se objevila na obrazovce,, tiché  a protrahované  záběry, kde na sebe zúčastnění zírají, jež mají asi vytvářet napětí  a samostatnou kapitolou byla holčička Angela, jejíž "herectví" mi silně připomnělo "děti Novy", a to jsem žil v přesvědčení, že taková dřívka se v televizích dříve nevyskytovala. Na druhou stranu Rudolf Jelínek  tu jako tak trochu jiný člověk, možná i komunista, inu k režimu bylo třeba se v "americké detektivce" přilísnout, exceloval a celou dobu jsem mu fandil a vraha jsem si tipl špatně. Scény se spravedlivými občany v ráži, tedy výše zmíněný pan soudce,  pak působivé a povedené.  Slabší, ale čtyřka. ()

Reklama

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....prekvapený som bol a milo....zabudnutá tv detektívka a veľmi dobrá....minusom bolo miestami to divadelné hranie s výkrikmi ,zvolaniami a behaním hore dolu,ale hlavne divné až pedofilné chovanie postavy,kt.stvárnil R.Jelínek: to,že dospelý chlap do štyridsiatky sa hrá s maloletými deťmi...no povedzme,ale prečo ma každú chvíľu objímať maloleté dievčatá a bozkávať ich na  líce a jeden nedokonaný pokus na ústa....no ozaj divné....to ako malo zobrazovať aký kamarátsky vzťah má p.Hamilton - R.J. - s deťmi ? snáď to malo byť i inak zobrazené a prečo takto sa choval len k dievčatkám a nie chlapcom.....keby sa to udialo len raz ok-ale opakovane hmm divné......NAPRIEK týmto pár výhradám veľmi vydarené  s prekvapujúcim pachateľom. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Špičkový psychothriller, který v zajímavém žánrovém provedení ukazuje obludné principy manipulace s lidmi. Rudolf Jelínek v roli Johna Hamiltona, zoufalého štvance, předhozeného rozvášněnému davu, tady vystřihl jeden ze svých nejpozoruhodnějších hereckých výkonů. Vedle atraktivních exteriérů filmu samozřejmě dominuje Liškova psychedelická hudba. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Výborný Rudolf Jelínek v hlavní roli malíře a manžela poněkud labilní Marie Drahokoupilové odjíždí kvůli pracovní nabídce z města.. Po návratu nachází dům vzhůru nohama a manželka není k nalezení.. Místní chytrolíni ho začnou podezřívat z vraždy a davová psychóza se šíří celým Stonevillem.. Příběh okořeněný partou dětí, které jsou jako jediné ochotné hledat pravdu a nabídnout pomoc zoufalému Johnovi, je v podstatě napínavou detektivkou i psychologickým dramatem, no a jméno Jiří Hubač je zárukou kvalitní konverzačky.. Mladinká Hana Maciuchová tu má takovou milou roličku a líbil se mi i pan Vinklář jako šerif.. Viděno podruhé, hodnocení nechávám na 4*, velmi pěkná záležitost.. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • John Hamilton (Rudolf Jelínek) je v předloze románu „A Man in the Net“ z roku 1956 označován jako komunista. Scenárista Hubač tady narazil při schvalování, protože být označen komunistou je v USA bráno jako cejch. Argumentoval však, že Hamilton je nakonec jediný, kdo má v příběhu čisté ruce, což schvalovatelé uznali, takže nakonec v inscenaci zůstala jeho politická orientace. (sator)

Reklama

Reklama