Reklama

Reklama

Kluk na kole

  • Francie Le Gamin au vélo (více)
Trailer 3

Dvanáctiletého Cyrila umístil jeho otec „dočasně“, než vyřeší své problémy, do dětského domova. Ve skutečnosti ale slabošský a nevyzrálý Guy nemá dost odvahy, aby jednou pro vždy řekl svému synovi „nechci tě, nestačím na to“. I když se Cyril nevzdává představy na návrat k otci, netrvá dlouho a otevře se před ním nová šance na život mimo brány dětského domova. Sympatická Samantha, která má vlastní kadeřnictví, si jej začne brát na víkendy. Tím ale teprve začíná série zkoušek jejich křehké důvěry, ze které se teprve může vytvořit opravdové pouto. Kluk na kole je realisticky natočeným příběhem obyčejného kluka, ve kterém stojí lhostejnost s vypočítavostí proti lidské vzájemnosti a lásce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (170)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vidíš tu nejaké drogy?" Malému nenápadnému filmu som dal šancu hlavne kvôli sympatickej hlavnej predstaviteľke C. De France, ktorú som si obľúbil po Eastwoodovom filme Život po živote. Sledujeme príbeh ženy , ktorá sa ujme chlapca a všetkými silami sa ho snaží ochrániť pred nebezpečenstvom ulice. Najsilnejšia scéna filmu je neľahký, ale napokon úspešný pokus o útek z domu. Lekcia, ktorú napokon dostal mu však konečne otvorila oči. 70%. ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Malý Cyril hledá, kam by vlastně mohl patřit. To, co je očividné, si ale neche připustit - jeho otec není schopný (nebo ochotný) se o něj postarat. Cyrilovy návštěvy u otce jsou opravdu smutné. Vztah, který vznikne mezi Cyrilem a kadeřnicí Samanthou je zpočátku spíše formální, ale brzy přeroste do vztahu, který oběma chyběl. Oproti Mlčení Lorny se mi líbil hlavně dětstký hlavní hrdina (pro filmy s titulním dětským hrdinou mám slabost, protože s jejich čistými pocity se dá výborně pracovat - jak dokazuje i duo Dardennů) a závěr filmu, respektive to rozlousknutí celé situace. Scéna, kdy Cyril spadl ze stromu, mi vzala dech; jedna z nejsilnějších z celého filmu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chlapec na bicykli je malý, nezávislý film, kde je už z obsahu jasné, čo nám chcú jeho tvorcovia povedať. Je dobré, že sa občas objaví v programoch kín film aj s takouto závažnou témou, pretože natočiť film, v ktorom bude hrať hlavnú úlohu detský herec, nie je vôbec jednoduché. Chlapec je film o hľadaní otcovského vzoru, o sklamaní z moderného sveta, kde muži, ako otcovia zlyhávajú a nie sú schopní prijať zodpovednosť. V tomto filme totiž zlyhávajú vo viacerých smeroch úplne všetky mužské postavy. Cyril tak nachádza jediný vzor v žene "matke", ktorej materinské pudy sú na rozdiel od mužov silnejšie, ako jej túžba po slobode a vzťahu. Chovanie detí môže byť síce aj dôsledkom ich DNA, ale je to predovšetkým zázemie a výchova, ktorá z nich robí to, čím sú a čím budú. To sa vzťahuje nielen na hlavnú postavu, ale Dardennovci šikovne akcentujú tento prvok aj na postavách napadnutého otca so synom. Hlavne ale Cybila pri nich konfrontujú s niečím, po čom tak túžil. Ďalšie režisérske duo, ktoré stojí za preskúmanie. Môj druhý film so Cecile De France v jednom týždni (Superstar). ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se u nějakého filmu necítila tak rozpolcená ve vztahu k hlavní postavě. Cyril je na jednu stranu nešťastný kluk, který se nechce smířit s tím, že jeho otec je kolosální nula, která se ho zřekla jen proto, aby zachránila vlastní drahocennou existenci. A na druhou stranu je to nezvladatelný sobecký spratek, jehož kariéra by nepochybně pokračovala nástupem do pasťáku, nebýt samaritánky Samanthy. U té mi zas úplně unikaly její motivace. Že se o opuštěného kluka stará o víkendech, dobře. Je to od ní hezké. Že kvůli němu vykopne svého hřebce, budiž. Ale lehkost, s jakou Cyrilovi odpustí, co (jí) udělal a dokonce je za něj ochotná splácet náhradu škody – to by už chtělo menší vysvětlení. A tato nedotaženost provází příběh až do samého konce. Prostor pro dohady je někdy fajn, ale neměl by se stát pustou plání. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal v belgickom meste Liege a v jeho blízkom okolí. (Laslo)
  • Za tento snímek získali na 24. ročníku Evropských filmových cen bratři Dardennové cenu za nejlepší scénář roku 2011. (Terva)

Související novinky

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

15.12.2011

Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby, které jsou tradičně považovány za oscarové předskokany. Letos se nejvíc těší George Clooney… (více)

46. ročník MFF Karlovy Vary

46. ročník MFF Karlovy Vary

19.06.2011

Od 1.7. do 9.7. se v Karlových Varech uskuteční nejvýznamnější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě. Festival představí 178 celovečerních filmů, převážná většina z nich bude mít… (více)

Reklama

Reklama