Reklama

Reklama

Pan Pip

V provincii Bougainville na ostrově Papua Nová Guinea zuří občanská válka. Jediným bělochem na ostrově je tajemný učitel Watts (Hugh Laurie), který znovu otevře školu a představí žákům Dickensovy Nadějné vyhlídky. Mladičká Matilda se ztotožní s viktoriánskou dobou popisovanou v románu a uniká tak ve své fantazii z krutého světa, ve kterém je nucená žít. Armáda tzv. Rudých kůží připravená zničit případné povstalce se blíží. Matildě se líbí Pip, proto napíše jeho jméno do písku, což odstartuje vlnu dramatických událostí. Rudé kůže se domnívají, že Pip je vůdce rebelů a chtějí ho dostat za každou cenu. Skvělý příběh o síle představivosti, kdy fikce může mít až katastrofální následky. (HBO Europe)

(více)

Recenze (71)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh z tichomorského prostredia mestečka Bougainville na Papua Novej Guinei. O tom ako to dopadne, keď sa niekde objavia ložiská medi. Razom je celá oblasť hore nohami a už nič nie je také ako bývalo. No a keď ešte do osady nabehnú vojačikovia so zbraňami a hľadajú fiktívnu knižnú postavu, ktorá je podľa nich za všetko rebéliou - to naozaj nemôže dopadnúť dobre. Aj keď musím uznať, že som čakal ešte o čosi väčšiu alúziu Dickensových Veľkých očakávaní. Príbeh bol plný symbolov a dramatického stvárnenia, ale niečo tomu proste chýbalo. Proste mi to prišlo nejaké neúplné, aj keď je možné, že mi nejaký dôležitý detail proste unikol. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tentokrát mě na kolena dostal příběh s velmi silným životním osudem domorodých lidí v provincii, jejíž název neumím vyslovit natož napsat, někde uprostřed Tichého oceánu. Tragické drama, které se za dob nepokojů na ostrově odehrálo, ve mně téměř nastartovalo stejný žaludeční projev jako u jedné tamní dívky, která společně s ostatními musela přihlížet ... To všechno jen kvůli fiktivní postavě, strašlivému nedorozumění a zabedněnosti těch, kteří si říkali armádní vojáci. Věřím, že škoda kulky by pro někoho rozhodně nebyla ... ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Hrozně rád bych k tomuto filmu něco napsal; myslím, že si to rozhodně zaslouží. Ale opravdu nevím, jak se k němu přiblížit, z které strany. Tak jsem si řekl, že alespoň podpořím nějaký ze 17 uvedených komentářů, ale ani to mi nesedlo. Každopádně se dvojici Jones/Adamson podařilo udělat podobně naditý film jako jsou Dickensovi Nadějné vyhlídky. Smrtí pana Watse se film sice stává spletitým až překombinovaným, ale celkový dojem (myslím, že nic jiného se tu hodnotit nedá) je stále dobrý. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Naordinovat Papuáncům – Novým Guineanům rozbor díla Karla Ocasníka, to je něco jako učit lidojedy, že se neohlodaná holení kost nežere rukama, nýbrž je po malých soustech okrajuje stejkovým příborem a vzít to do pracek je přípustné výhradně jen v případě, je li na menu nějaká slepice. Podivně traumatizovaný Haus, co má za manželku horskou gorilu, však nedbá, a nic netušící divák má tak velmi Nadějné vyhlídky, že se u toho buď ukouše nudou nebo umlátí smíchy při pohledu na zasněné kanibaly hrající si ve viktoriánských kostýmech na indoevropské čajochlemty. Guerille „knihomolských“ goril s kalašnikovy je pak kapku obtížné vysvětlit, že Pyp není rebelský špión, ale jen zplodina Ocasníkova nesporného talentu, aniž by se to po hodině a něco žvanivé literární diskuze s lidoopy o členství v Pykvikově klubu nakonec navíc nezvrhlo v patetický sračkol. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Dramatický příběh na podkladě skutečných událostí z Papue -Nové Guinee, s vynikajícím Hughem Lauriem a nádhernou Xzannjah, coby žačky ve venkovské škole, kde se donucen okolnostmi, ujme výuky právě on, místní běloch, přezdívaný pan Pip.Seznámí děti všeho věku s Dickensonovou knihou a zavede je do jiného světa, který je přerušen válečnou blokádou ostrova ohledně těžby v měděných dolech......dál se dívejte.Je mi jasné jen jedno.Pro určité chlapy není škoda kulky, věřte mi. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (1)

  • Film bol natáčaný v Bougainville, Papue-Novej Guinei a na Novom Zélande. (Scraffy)

Reklama

Reklama