Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výtečná fantasy. Se zajímavými postavami, zajímavými rasami a překvapivě temným fantasy světem (který je taky zajímavý). Výtvarná podoba je úchvatná, příběh podmanivý a je úplně jedno, že to připomíná Pána prstenů (tu více, tu méně). Temný krystal je nejen výtečný film, ale také jedno z nejdůležitějších a nejlepších fantasy vůbec a teď ho budu doporučovat úplně každému, protože tohle vidět je povinnost. A velmi fajn je taky stopáž, za hodinu a půl se tam toho stane opravdu hodně, a tak to ani chvíli nenudí. A jak ukázal Netflix, ten svět má mnohem větší potenciál. 95%. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Vynikající loutková fantasy pohádka z dílny tvůrce Mupetů Jima Hensona není rozhodně žádnou veselicí se zpíváním a potrhlými figurkami. Pro děti bude nejspíš příliš pomalá, málo akční, moc temná a místy i brutální. Starší diváci ale jistě ocení úchvatné vizuály, které v nich dokáží vyvolat pocit úžasu a otevřít před nimi uvěřitelný a propracovaný svět plný roztodivných míst a tvorů. Ačkoli film může v dnešní době působit zastarale, pořád zůstává vrcholem zaniklého neanimačního loutkářského umění. Jen pro vysvětlení: klasické animační loutky se rozhýbávají pookénkovou animací, zatímco s neanimačními loutkami se natáčí v reálném čase jako s živými herci. Loutky tu sice vypadají jako loutky, ale pohybují se jako by byly skutečně živé. Oproti moderním digitálním postavičkám, které jako by vzdorovaly gravitaci, působí v jistém směru více autenticky, protože opravdu zapadají do svého prostředí a obývají svůj svět, kde na ně reálně působí sluneční světlo, mlha, déšť či vítr. A to je u filmu, který pojednává o spojení bytostí s přírodou, hodně důležité. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Výborný fantasy příběh i pro dospělé. Paradoxně filmu ted po dvaceti pěti letech od vzniku pomáhá to že postavičky jsou loutky. Vlastně celkově působí velice dobře protože často se jedná o kombinaci loutkových herců se stejně uměle vatvořenými interiery a exteriery. Takže po technické stránce je na tom Temný krystal mnohem lépe než většina hraných fantasy. Nejdůležitější je ovšem samotný příběh. Není nijak komplikovaný a vlastně je již stokrát použitý jinde. Mladý hrdina je poslední nadějí hodných. Musí získat úlomek krystalu a dopravit jej do nepřátelské pevnosti. Cestou se zamiluje a potká hromadu bizardních postaviček a zažije spoustu dobrodružství. Krystal je příjemná oddechovka se skvělým zpracováním a právem patří ke klenotům fantasy. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Po včerejším televizním obdarování se musím tomuto snímku omluvit. Jen neprávem jsem jej míjel v naší DVD půjčovně, i když velmi dobré přijetí jsem znal. Krátký a velmi zajímavý příběh nás zavede do fantastického světa, který si s ničím nezadá s legendami v žánru. Samotný námět, a vlastně i příběhové zpracování, se velmi podobá slavnému Nekonečnému příběhu, i když přiznám se, Temný krystal mě oslovil mnohem více. Mladý chlapec se stává jediným, kdo může podle starého proroctví zachránit svět od nadvlády zlých skeksisů. Nedlouho po narození byla jeho rodina vyvražděna a on byl vychován jedním z nejstarších gelflingů. Čím více pronikáme do děje samotného, tím více můžeme být oslněni nápady, kterými přímo hýří. A nemusíte se bát ani absence vyloženě velmi povedených scén, tenhle snímek by totiž mohl konkurovat i mnoha hraným, loutky tu totiž neslouží jen jako prostředek k ukonějšení publika, ale jen jako příjemné obohacení příběhu, který tak získává ten správný nádech fantasktna. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Bez pochyb jeden z nejprůlomovějších a nejdůležitějších milníků ve filmové historii. Loutkový kousek, který grafiků, lidem od efektů a filmařům jednoduše protočil panenky. V rámci příběhu uspokojivé. Svůj příběh to má a hraje si s ním velmi dobře. V podstatě by to bylo klidně na nějakou trilogii nebo něco takového. Pro mě nicméně ne tolik záživné. Takovýmto loutkovým filmům jsem nikdy nepropadl a nikdy mě nijak extrémně nezajímaly. Spíše mě i nějak bezdůvodně odpuzovali a nějak se i ve výsledku divím, že jsem film vlastně dokoukal. Ale neříkám. Konec dobrý, všechno dobré. Hlavně pozitivní v rámci respektu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Kostým Gathrima byla tak těžký, že herci museli být každých pět minut doslova pověšeni na stojan a odpočinout si v kostýmu. (HellFire)
  • Jim Henson z filmu vystříhal 20 minut po katastrofálně přijatém testovacím promítání. Pro mnoho postav také zařídil předabování. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama