Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Dark Crystal velké zklamání, protože animace a bezbřehá fantazie při navrhování mimozemské krajiny a jejích obyvatel je to jediné, co mě doopravdy zaujalo. Příběh s nádechem osudovosti mě začal nudit už před půlhodinou filmu a k postavám jsem si nevypracoval žádný vztah. Přitom scénář není vyloženě špatný. Naopak, zvláštní mix pohádky a epické fantasy má potenciál zaujmout i dospělé diváky, a dětem způsobit pár bezesných nocí, protože temnou atmosférou ani krutostí se tu nešetří. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - V jiném světě, v jiném čase, v dobách divů....... I když se hned na začátku tvrdí, že jsou jen dvě rasy Dobyvačná a Vlídná objevují se v příběhu stále nové a nové tváře a rasy. Mě to celkem kazilo dobrý úvodní dojem z filmu. Film má také velice špatný český dabing. Já mám ten z televize Prima a je to otřes. Po půl hodině sledování jsem se nemohl pořádně do příběhu ponořit. Působilo to divně, nevěrohodně a já se nudil. CITÁT - Jeden den cesty za sluncem k Ogře tě dovede........ Mě to nezavedlo k temnému krystalu, ale spíš do temné uličky a ačkoliv jsou loutky velice zdařilé, mě to neoslovilo. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nádherná fantasy pohádka pro dospělé. Skvělé triky a podmanivý příběh mě před lety zcela uchvátily. Bohužel do této doby nebyla žádná z u nás vysílajících televizních stanic schopna tento určitě ne nějak předražený snímek koupit a pustit do programu. Myslím, že zrovna teď, v éře Pána prstenů, by se měli někteří zodpovědní chytit za nos a svou chybu napravit. Jde totiž opravdu o skvělý film ! ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo v jedné zemi nezemi se rozbil kámen a z toho vzešlo zlo pronásledující generace, z vyšších bytostí se stala monstra, z monster se stala monstra ještě horší, jen květiny, stromy, voda, Muf supermuf a gelflingové zůstali krásní. Loutky chodící v lese a šplhající po skále v divákovi vyvolávají okouzlení a ne pocit mírné trapnosti, jako vracející se Kuky, vida, jak to šlo a proč to tedy dnes již nejde? Závěr se nějak nabízel od začátku, možná jsem měla jen zřídkavý záblesk osvícení. Snad jen jednu formální výhradu - proč je temný krystal ametyst, když jsou krystaly mnohem tmavější a ponuřejší? Ach, to bývaly časy, když šlo poutavý výpravný příběh udělat s loutkami, bez počítačů a pochybných 3D efektů, jen (představte si ty uvozovky) s pomocí dobrého scénáře a výtvarného umu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No rozhodne povedeny fantasy, na kterym je nejvic sympaticky, ze je ladeny do docela temny atmosfery a tech 90 minut svizne ubehne. Ale popravde receno, jednotlivy slozky uz tak skvely nejsou. Mame tu docela jednoduchej, mnohokrat videnej a predvidatelnej pribeh. No a pak ta animace, loutky jsou sice udelany s velkou fantazii, na druhou stranu, vsechny vypadaj pekne prasacky, coz by sice byl normalne klad, ale co je moc, to je moc a navic uz je precejen film docela starej, takze obcas pusobi pozadi jak z nejakyho levnyho animaku, postavy sebou obcas divne skubou a sem tam jsou videt spagaty. Nicmene zajimavej prispevek do fantasy zanru a ty 4* to da. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (13)

  • Jim Henson z filmu vystříhal 20 minut po katastrofálně přijatém testovacím promítání. Pro mnoho postav také zařídil předabování. (HellFire)
  • Ve Francii a Japonsku se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1983. (HellFire)
  • Producent Gary Kurtz po tomto filmu ohlásil osobní bankrot. V bance mu zbylo pouze 363 amerických dolarů. (Locksley)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama