Reklama

Reklama

Mexická jízda

  • Mexiko Y tu mamá también (více)
Trailer

Obsahy(1)

Julio a Tenoch jsou stejní jako většina sedmnáctiletých kluků: vzájemné přátelství je pro ně posvátné, diktát hormonů možná ještě posvátnější. Jejich nespoutaná jízda životem však má svoji konečnou zastávku, a tou je dospělost. Během slavnostního odpoledne, kterého se oba účastní se svými rodinami, potkávají Luisu, vdanou osmadvacetiletou Španělku, a začnou ji svádět s nadhledem a lehkostí, která odpovídá jejich povahám a věku. Jen tak z legrace pozvou svou osudovou ženu na výlet na nádhernou pláž Boca del Cielo; přitom ovšem nemají tušení, zda takové místo vůbec existuje. Luisa navštíví lékaře, který má pro ni špatné zprávy. Žena následně příjme nabídků překvapených mladíků, a všichni tři se spolu vydají na cestu. Možná nevědí kam dojedou, ale určitě na tuhle jízdu nezapomenou. Zbytky přátelství a chlapecké nevinnosti totiž mizejí ve zpětném zrcátku

Režisér Alfonso Cuarón a kameraman Emmanuel Lubezki (kteří spolu natočili pozoruhodné filmu MALÁ PRINCEZNA a VELKÉ NADĚJE) ve velmi citovém a otevřeném road-movie MEXICKÁ JÍZDA kombinují smysl pro obrazovou poetiku s nevázaným humorem, erotikou i smutkem. Vyprávějí příběh o zážitcích, jaké přicházejí jen jednou za život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mexická jízda je divokou a opravdovou jízdou, ze které nesrší jakákoliv prvoplánovost, a při sledování jsem neměla pocit, že je vše vyumělkované a jakési "nachystané." Nevyhýbá se žádným záběrům, je provokativní a není v ní zdrženlivost. Příběh prosycený erotikou, prosluněný ostrými mexickými paprsky, provoněný sálajícím vzduchem, a ovíjený větrem. Ostrý, odvážný a pikantní scénář, nezapomenutelní a famózní Gael Garcia Bernal a Diego Luna. Ti se zde zhostí rolí chlapců, kteří před sebou mají představu možnosti, že výlet na neexistující pláž by mohli strávit užíváním si s krásnou Španělkou Luisou v podání excelující Maribel Verdú. Setkání s ní a tato cesta jim však zcela změní život, a vrátí se z ní odlišní a o mnoho vyspělejší. Mexiko, jeho temperament, bezstarostnost, horkokrevnost, smyslnost a vášnivost. Mládí a přátelství a jeho obrovská zranitelnost. Síla života a jeho neustálá křehkost. Toto vše z Mexické jízdy doslova sálá. Ukázkově natočený a zahraný snímek o životě, přátelství, zážitcích a jedné velké jízdě, po níž se změní vše, čím tímto snímek začal. "Život je jako pěna. Tak si ho užijme jako moře." ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jak mám asi ohodnotit reklamu na život?! Celkem mě to sežralo, takže dojmy ze mě budou plout zřejmě pomalu. Musím se přiznat, že z kraje mi byli oba hlavní aktéři krajně nesympatičtí a dost dlouho mi trvalo, než jsem si k nim vybudoval cestu. Stejně jsem se během sledování nezbavil toho, že se mi oba pletli. Myslím si však, že to nebylo až tak podstatné. Od okamžiku, kdy se hlavní trojice vydá na cestu, je to naprostá paráda, kterou jsem sledoval se zatajeným dechem. Připadal jsem si skoro jako 4. cestující. Příběh má obrovskou hloubku a vstupy vypravěče jsou naprosto famózní. Strašně mě fascinovaly okamžiky, kdy se hrdinové v jednom okamžiku cítili jako páni světa, kteří byli plní štěstí a žádný sen nebyl dost vysoko. Takové momenty jsou hrozně nebezpečné, protože zpravidla následuje tvrdý pád, procitnutí do reality. Strašně se mi líbí, jak tuhle situaci zachytil třeba Stanley Kubrick To jistě zažil a zažívá každý. Život by se dal popsat sinusoidou. Na tento snímek to sedí luxusně. Takové to moudro, či pointa je úplně jasná. Je třeba užívat si každý den, jako by byl tím posledním. Jsem rád, že jsem dostal možnost doprovodit hrdiny alespoň prostřednictvím obrazovky. Touto cestou bych rád poděkoval za tip. Podobné snímky mám moc rád. Dodají člověku hromadu pozitivní energie, ze které může pár následujících dnů neomezeně čerpat. Kdo má alespoň trošku rád život, ten bude mít rád i tento film. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele ytheri. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mexická jízda je pěkně dusná road movie po všech stránkách. U nejedné ze scén se divák zpotí stejně jako 3 hlavní hrdinové v káře uhánějící vyprahlou a prášící krajinou. Erotické dusno by se dalo krájet, stejně jako řevnivost mezi Juliem a Tenochem. Herecké výkony chvilkami zaváněli amatéřinou, což kupodivu umocnilo dojem opravdovosti. Za závěr jsem přidal o hvězdu víc. * * * * ()

Terminus 

všechny recenze uživatele

Julio a Tenoche si před starší Tenochovou sestřenicí vymýšlejí, že pojedou na výlet do „Nebeské brány“. Když se však dívka neočekávaně ozve, že by též ráda jela, vydají se na cestu. Na první pohled teenagerská zábava, jíž dominují řeči o sexu a sex samotný, při bližším ohledání nesmírně upřímný film se sociálním přesahem a závěrečným odhalením, které změní pohled na veškeré zdánlivě banální řeči i činy hrdinů. „Celé Mexiko čiší životem!“, říká Ana a není od věci říci, že velmi živoucí je i tento film. Vynikne i kamera Emmanuela Lubezkiho, který se uplatnil v Hollywoodu nasnímáním několika výtvarně opulentních filmů (Ospalá díra, Řada neuvěřitelných příhod). Snad to bylo pochopení pro mladého diváka, které Cuarónovi vyneslo zakázku režírovat ceněného Harry Pottera a vězně z Azkabanu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Alfonso, Alfonso, to byla tedy jízda! S klukama mávaly hormony všude, kde to jen bylo možné i nemožné (ty skokanský prkna jsi mohl s přehledem vypustit, to bylo už moc kách) a pak jsi jim ještě naservíroval rozběsněnou a zklamanou Luisu, která potřebovala nutně zmizet a na všechno zapomenout. A začala nevšední mexická jízda, kde mě toho zase tolik nepřekvapilo, jako závěrečné finále, ale ono se to dalo vlastně předvídat, když jsem si to pak zpětně všechno promítla. Jinak exteriéry jsem vnímala také a ta Nebeská brána byla kouzelná, ach jo, jen jeden den by mně tam stačil ke spokojenosti, ale bez těch zvířátek. A pak zcela kontrastní, všudypřítomné odpadky kolem silnic, tak to byl zase dost frustrující pohled. Kde jsi Boca del Cielo ? - Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (20)

  • Tenoch je jméno legendárního zakladatele hlavního města Aztécké říše - Tenochtitlán. (Kulmon)
  • Ceny (výběr): MFF Benátky 2001: nejlepší scénář, Cena Marcella Mastroianniho, MFF Valdivia 2001: nejlepší herec (Bernal, Luna), Independent Spirit Awards 2003: nejlepší zahraniční film, MFF Havana 2001: Cena FIPRESCI, MFF Zlín 2002: Zlatý střevíček. [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Gael Garcia Bernal v rozhovoru odhalil, že kapky proslulé značky na umývání vlasů byly ve filmu užity jako sperma v masturbačbí scéně Julia Zapaty a Tenocha Iturbide v bazenu. (Kulmon)

Související novinky

Oskar leze

Oskar leze

05.07.2006

Takhle se u nás doma říká, když z temné oblačné oblohy vykoukne na svět zlaté sluníčko. No, a tentokrát vykouklo na svět filmu a jeho nejprestižnějšího ocenění. Pravidla, na jejichž základě jsou do… (více)

Luna mezi hvězdami

Luna mezi hvězdami

06.02.2005

Příjmení má stejné jak básnické označení měsíce a jeho hvězdný potenciál stoupá, ale dosti astrologie. Mexičan Diego Luna zůstává věrný své mateřštině. Ve filmu TU VIDA EN 65 MINUTOS, jehož natáčení… (více)

Reklama

Reklama