Reklama

Reklama

The Quiet Earth

Trailer
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
Nový Zéland, 1985, 91 min

Obsahy(1)

Muž, Zac Hobson (Bruno Lawrence), se probouzí a zjišťuje, že je na celém světě sám. Podle jeho předpokladů v tom má prsty jistý vládní projekt, který podle všeho selhal a lidstvo tak zmizelo během jednoho lusknutí prstu. Vyvstává však otázka, proč právě on apokalypsu přežil a také, je-li opravdu jediným člověkem na Zemi... (3DD!3)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Výborný, no z časti nedotiahnutý námet. Škoda, že si snímok nedokázal udržal počiatočnú latku až do záverečných sekúnd (príchodom Apiho to už šlo dole vodou). No i tak nemôžem ísť pod štyri hviezdy vďaka fantastickému Brunovi Lawrencovi a motelovej scéne s obliatím horkou kávou (mrk.). P.S. Nedá mi, aby som nespomenul biliardovú podobnosť ku Geri's Game. Že by bol Quiet Earth inšpiráciou pre tvorcov Pixaru? ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jestliže jsem si u Barbarelly pochvaloval, že hned úvodní scéna byl striptýz hlavní hrdinky, tak tady musím smutně upozornit heterosexuální muže, že jako jednu z prvních věcí uvidí nahého čtyřicátníka s pleší. Ale nevadí...Lawrence je fajn herec a navíc se brzy obleče. Celá ta myšlenka, že se všichni najednou vypaří, je docela haluz a nepomůže ani rádobyvědecké vysvětlování. Přesto...když přistoupíte na pravidla hry, dostanete zajímavé drama, které vás přiměje se zamyslet, co by jste na místě jediného člověka na Zemi, dělali vy. Ale to není zdaleka vše. To, co tady někteří vytýkají...tzn. jistá nedotaženost, to naopak vidím jako velké plus, protože se tvůrcům podařilo načrnout tolik témat k zamyšlení, že kdyby šli do hloubky, tak má film 5 hodin. A to by bylo peklo, protože už tak The Quiet Earth místy nudí. Ovšem častěji udržuje atmosféru, která má i díky rozumné stopáži zvláštní kouzlo. Jsem rád, že jsem to viděl, byť nadšením nehýkám. ()

Reklama

Gaskin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem nějakou dobu uvažoval, zda-li si nemám film pustit znovu. Že jsem tam třeba něco nepochopil. Že ta pointa nemá silně jen vypadat, že silná třeba je. Že v tom filmu je třeba víc než jen výprava a jakoževznešená myšlenka.. Ale jako vždy, i tentokrát se mi po zběžném prolistování několika scén potvrzuje původní předpoklad - a sice že jde o bezduchou slátaninu, která se nám snaží v "příjemném" prostředí naservírovat pár rádobyhlubokých myšlenek. Když už se pokouším vysvětlit původ apokalypsy, měl bych to udělat tak, aby to dávalo alespoň nějaký smysl. Stejně "nepropracované" mi příjde uvedení přeživších postav, které tam "prostě jsou" - pokud nezbaštíme, že neumřeli proto, že umřeli, nebo co je to za pytlovinu. Za zmínku stojí, že je prvních 36 minut opravdu skvělých - pokud vypustíme hrdinovo okamžité zjištění, k čemu došlo - jakobychom ho přeslechli. Procházení ruin, auta poházená po silnicích, šílenství z neodvratné samoty a podobně.. Vše je do jistého momentu (36 minut a 43 sekund od začátku filmu) skvěle v duchu last-man postap filmů, kterých je ovšem zoufale málo. Dvě hvězdičky za skvělou první třetinu filmu. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jeden geniální nápad zapracovaný do výborného scénáře, tři herci, k tomu do maxima vytěžené formální prostředky a výborný film je na světě. Ve své době nemyslitelné drahé digitální efekty byly nahrazeny drahou výpravou (letadlo ve zbořeništi, likvidace benzínky) a na konečném efektu to pak působí ještě lépe - depresivnímu prostředí vylidněných ulic se nevyrovná nic. Možná je škoda, že celé rozpletení příběhu je až moc zbytečně komplikované (scénáristicky) a přitom je tak jednoduše podané (režijně). Ale ruku na srdce, když hrdina v polovině filmu pronese „And now, I’m the God!“, kdo by s ním nechtěl v tu chvíli měnit? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Treba si dať pozor, čo od filmu očakávate. Ak sa pozeráte nadšene na zaujímavý plagát, tak na niečo také zabudnite. Ticho na zemi je film, ktorého obsah zhrnutý hore presne vyjadruje, ako film bude vyzerať a čo od neho čakať vzhľadom na rozpočet. Hlavná postava chodí po vyprahnutom meste, hrabe mu z toho, potom stretne ďalších preživších, riešia typicky ľudské problémy ako napr. sex s poslednou ženou na zemi atď. Záver je dosť divný, neviem, či nevznikol práve kvôli tomu, aby sprevádzal film zaujímavý plagát. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Film byl natočen podle románu „The Quiet Earth“ od novozélandského spisovatele Craig Harrisona. (Haniczka)
  • Letecké nešťastie bolo natočené v opustenej továrni na výrobu umelých hnojív. (Karush)
  • Film je natočený na základe zážitku jedného amerického turistu na Novom Zélande, ktorý prišiel do centra Aucklandu v nedeľu ráno a nikde nikoho nebolo. Novozélanďania totiž majú vo zvyku na víkend odcestovať. (Karush)

Reklama

Reklama