Reklama

Reklama

Legenda Korry

(seriál)
  • Česko Avatar: Legenda o Koře (více)
USA, (2012–2014), 19 h 56 min (Minutáž: 23 min)

Hrají:

Janet Varney, Jeff Bennett, Dee Bradley Baker, P.J. Byrne, David Faustino, J.K. Simmons, Seychelle Gabriel, Mindy Sterling, Logan Wells, Kiernan Shipka (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(52)

Desítky let poté, co Avatar Aang zachránil svět přichází do moderního Republic City upřímná 17letá dívka jménem Korra, aby trénovala a poznala svůj osud. (SkyShowtime)

Recenze (119)

Dixiee 

všechny recenze uživatele

Mezi seriály to má pořád vysokou úroveň, ale nedosahuje to kvalit, vtipnosti a zábavnosti původního avatara. Zde se tvůrci snaží víc zacílit na náctileté publikum, které chce cool hrdiny jako známé postavy bojující v aréně. I zasazení příběhu do města a větší míra technologií a luxusu je snahou o přiblížení se současné civilizaci a tím oslovení náctiletého publika. Původní avatar měl kouzlo, mytologii a jakousi magičnost jiného světa, kterou zde postrádám. Nejradši bych dala tři a půl hvězdičky, ale tak pořád se jedná o avatara a jsem ráda za pokračování, třeba že v takové formě. ()

Mauric 

všechny recenze uživatele

Jsem popravdě dost rozpačitý nad hodnocením Aangovy nástupkyně. Rozhodně se tvůrcům povedlo vzít to trochu z jiného úhlu a zároveň zachovat rozmanitost charakterů a zajímavou příběhovou linku, avšak nejenom, že je nová avatarka pořádně otravná, ale i velice sympatický nadhled a hravost, jež byly vlastní jejímu předchůdci, zde absentují. Z poměrně nezodpovědného rozpustilého býložrouta se stala psychicky labilní teenagerka. A to nezachrání ani strýček Iroh. Book One [80%], Book Two [65%] Ackoliv se treti kniha znacne odpoutava od nudnosti te druhe a odvazuje se vplout do vod filozofie a nejednoznacnych zaporaku, stale to neni uplne ono. Obzvlaste neschopnost scenaristu resit problemy racionalne, nikoliv stylem "Juu, najednou jsem nasel novou schopnost, jez vsechno resi.", kazi dojem. Uz je ale znat narust kvality, ktery se plne projevi ve ctvrte knize, kde Korra dostane poradne na sisku a konecne zacne pouzivat mozek. Ke slovu se tak dostavaji i ty zajimavejsi upozadenejsi charaktery, jejichz eskapady vyvazuji depikci psychicke promeny hlavni protagonistky. Mno a finale predstavuje definici epicnosti. Posledni ctyri epizody jsem zhltl jako malinu. Book Three [75%], Book Four [90%] ()

Reklama

Eratashi

všechny recenze uživatele

Zatím po 4 dílech nebudu hodnotit. Aanga jsem ohodnotila právem 5 hvězdičkami, Korra si je ještě bude muset zasloužit. Očekávám, že to bude v přibližně ve stejné délce jako původní anime a proto se vztahy teprve rozvíjejí. Zatím soudím, že jde o velice podobnou strukturu. Korra je stejně živá jako Aang, lítá z jednoho problému do druhého, je postavena před silnějšího nepřítele jako Aang, akorát je všechno trochu víc zrychlené. Korra už si dokonce našla dva přátele. No uvidíme :-) ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Jako každý sequel, neubrání se Korra obligátnímu srovnávání se svým předchůdcem. Stejné studio, stejní tvůrci (Santos, DiMartino), stejný svět. Podrobně rozepsané a vyargumentované by takové srovnání vydalo klidně na dizertační práci, já to zkusím heslovitě. Korra je rychlejší, akčnější, její animace je o něco pěknější a promakanější. Cca o sedm let se také posunul průměrný věk ústředních hrdinů (osádku 12-14 letých prcků střídá 19-21 letý Beverly Hills squad) - což koresponduje s věkovým posunem fanoušků původního Avatara. Dětské dovádění a zamilované postranní kukuče střídá těžkotonážní romance. Kde však Korra oproti Aangovi pokulhává jsou postavy. Geniálního generála Iroha ještě jakž takž zvládá suplovat Tenzin (brilantní dabing J. K. Simmonse) a šaškující Sokka se povedeně reinkarnoval v charismaticky pomalém Bolinovi. Korra je dobře napsaná a vykreslená (i když místy k nevydržení pubertální), na zenovou životnost malého Aanga ale bohužel nemá. Antihrdinu Zukova kalibru byste zde taky hledali jen těžko a Lin je sice hodně ostrá, ale moje Toph to holt není. Díky bohu aspoň za hostujícího hláškaře Meela ("Those maggots will bow to me!"). Osobně mě potěšil formát jedna série (kniha) - jeden uzavřený příběh, první byla výborná, druhá pohříchu slabší, třetí ale zatím vypadá skvěle (po 9 dílech). Takže - Legenda Korry sice ze srovnání se svým předchůdcem tahá za kratší konec, ale rozhodně je stále na co se dívat a stále jde o jedno z nejlepších dnes běžících anime. Update: Po lehce podvyživené druhé knize mi ta třetí (Change) dokonale vytřela zrak. Update po finále poslední série: Čtvrtá série je přes drobné zakuckání (Rememberences) téměř dokonalá a potvrzuje, že tvůrci Avatara (DiMartino a Konietzko) jsou head&shoulders nad konkurencí světa animace. Hodnocení jednotlivých knih: 1) Wind: 90%; 2) Spirits: 70%; 3) Change: 100%; 4) Balance: 100% Celkem za mě: 100% Na viděnou v novém spirituálním světě. ()

RichardLev 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí celé první série mohu s radostí prohlásit, že Legend of Korra je důstojným nástupcem původního Avatara. A nejenom to! Dokonce jej i předčí. Legend of Korra je určena pro trošku starší publikum – fanoušci původního seriálu povyrostli a tvůrci jim vyšli vstříc. Je to vážnější, dospělejší a temnější. Animace si o něco polepšila a i akce mi přijde působivější. Sem tam se sice objeví nějaký ten hloupoučký vtípek, který podle mě některé scény znevažuje, ale chápu že museli nechat i něco pro menší fandy. Další výhrady, které bych k seriálu měl, by byly už jenom hnidopišstvím. Dávám plných pět hvězd a těším se na další sérii. Mimochodem: první série končí velmi uzavřeně, takže se nebojte otevřeného konce. A ještě jedna rada na závěr: seriál si užijete mnohem lépe, pokud znáte původního Avatara. Není to nutnost, ale budete z toho mít lepší zážitek. ()

Galerie (490)

Zajímavosti (55)

  • Jeden z tvůrců seriálu, Michael Dante DiMartino, prohlásil, že si obzvlášť užil psaní dialogů pro postavu Bolina, jelikož věděl, P. J. Byrne (dabér Bolina) postavě dodá její osobitý styl, ať už mu předají jakýkoliv materiál. (Azurovydrak)
  • Seriálová postava Mako (David Faustino) své jméno získala po strýci Irohovi z Avatar: Legenda o Aangovi (2005). Herec japonského původu zemřel těsně před dovršením původní série. (Conspi)
  • Během tvorby čtvrté série byl tvůrcům odmazán značný kus rozpočtu, což způsobilo, že by museli kvůli nedostatku financí propustit některé členy štábu, aby s penězi vystačili na dokončení původního plánu. Michael Dante DiMartino a Bryan Konietzko ale odmítli tento radikální krok učinit, což vedlo ke vzniku epizody Remembrances (2014). (Azurovydrak)

Reklama

Reklama