Reklama

Reklama

Legenda Korry

(seriál)
  • Česko Avatar: Legenda o Koře (více)
USA, (2012–2014), 19 h 56 min (Minutáž: 23 min)

Hrají:

Janet Varney, Jeff Bennett, Dee Bradley Baker, P.J. Byrne, David Faustino, J.K. Simmons, Seychelle Gabriel, Mindy Sterling, Logan Wells, Kiernan Shipka (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(52)

Desítky let poté, co Avatar Aang zachránil svět přichází do moderního Republic City upřímná 17letá dívka jménem Korra, aby trénovala a poznala svůj osud. (SkyShowtime)

Recenze (119)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Legenda Korry je úplně jiná než Legenda o Aangovi. Šla jsem do toho s tím, že se pokusím nesrovnávat. Ale přesto se to úplně nepovedlo. Příběh Korry je posazen více do budoucnosti, do modernějšího světa, do města. Opustilo se od duchovna a přírody a zaměřilo se více na akci. Od začátku je Korra skvělá v ovládání všech živlů kromě vzduchu, takže přesný opak toho, na co jsme byli zvyklý. Líbili se mi nové postavy, hlavně syn Aanga Tenzin, polární medvědopes, tým Ohnivých fretek. Mladši bratr Bolin je stejně trhlý jako Sokka. Zápasy jako sport byla skvělá inovace i roboty jsem uvítala.. Teď příchází ale.. Na to že už malá Korra uměla sama od sebe ovládat tři živly a do svých 16 se v nich skvěle zdokonalila, tak jako Avatar byla dost neschopná. To i ten malý pubernální Aang s jedním ovládáním živlu dokázal více.. trochu zklamání. A asi největší problém pro mě byl, že vše bylo strašně urychlené, žádný pořádný vývoj, to na co jsme byli u předchozího Avatara zvyklý. Každá série měla svého speciálního záporáka, takže myslím, že i přes malý počet epizod v sérii mohl být prostor pro vývoj, ale ten se nekonal. Schopnosti Avatara byly spíše neschopnosti, boj vyhrála vždy tak nějak nečekaně. Nedýchala z toho ta atmosféra, zbytečně až moc postav a ve finále se tam nic pořádného nedělo. Finále byly tedy většinou epesní, ale ten průběh nezajímavý. Ano, jsem i zaujatá, protože způsob myšlení a život mnichů je mi blízký, proto byl pro mě Aang tak sympatická postava a proto se mi na Legendě o Koře nejvíce líbila dějová linka s Tenzinem a jeho rodinou. Ale musím říct, že má Korra o proti Aangovi dva nejlepší díly, které jsem viděla, ale bohužel pro Korru, to byly díly o prvním Avatarovi :D Dám si někdy určitě ještě díly jednou a uvidíme, jestli nejsem moc kritická :o) ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Korra v sobě nemá hravost, dětský nadhled a kouzlo předčasného dospívání pod tíhou okolností jako její předchůdce Aang. Hrdinové jsou zde starší, zodpovědnější a témata hlubší a temnější. Hlavním námětem je hledání lidské identity v životě, lásce a ve světě samotném. Tvůrci se očividně nebojí výzev a prostřednictvím chytlavého a propracovaného světa, jehož základy pomáhal Aang budovat, poznáváme špinavé ulice velkoměsta uprostřed sociálních bouří, politických převratů a revolucí. Kouzlo prvního (Aang) je možný pryč, ale Korra si dokáže razit světem svou vlastní cestu a nezapomíná při tom, že základem dobrého seriálu jsou postavy a příběh. Seriál, který má co říci a navzdory tomu, že je animovaný, je lepší než podstatná část hrané produkce. 1. Série: 90%, 2. Série: 80%, 3. Série: 80%, 4. Série: 80%. Nejoblíbenější postavy: Tenzin, Asami ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Book One - 90%: Dospělejší, dramatičtější a celkově mnohem celistvější příběh ze světa, kde pohybem ruky můžete vládnout ničivé síle pozemských elementů. Další návštěva avatarského univerza nabízí stejně vtipné a srdceryvné postavy, jako tomu bylo u svého předchůdce, plus pořádného záporáka již od prvního dílu. Zatímco Legend of Aang budoval mýtus okolo Firelorda Ozaye skrze dvě a půl řady, Amon nastupuje jako hurikán spravedlnosti, s odhodláním vymýtit "bending" z povrchu zemského za každou cenu. Příběh tak dostává mnohem temnější nádech, což ve spojení s propracovanějšími akčními sekvencemi už samo o sobě nabízí nejvyšší hodnocení. Děj první série krásně graduje od prvních krůčků, ať už se jedná učení se umění větru či lásku mezi Korrou a Makem, až do grandiózního finále, které svým podáním nahání husí kůži a slzy do očí. Nádhera. Book Two - 90%: Korra a svět, kde steampunková revoluce se střetává s magickou sílou elementů. dospěli do další fáze. Už to dávno není seriál původně mířený na dětské publikum a já jsem za to rád. Příběh je temný, dravý a opět o laťku lépe fungující, než jeho předchůdce. Největší pozitivum vidím pak ve vývoji postav, který je nenucený, v každém ohledu naprosto logický a donutí člověka si je zamilovat ještě více. Bohužel či bohudík, úplné představení spirituálního světa (velmi potěšil příběh prvního Avatara ála pocta Miyazakimu a asijské animaci celkově) sebou nese mnohé změny. Ke konci až tak razantní, že jsem měl pocit, jako kdybych sledoval finále Matrixu (což v mém případě není na škodu). Bohužel, epizod je na tak velký krok kupředu málo a snaha vyprávět něco tak monumentálního v tak krátkém časovém úseku místy nefunguje. I přes ta občasná zaškobrtnutí se stále jedná o nejlepší západní animovaný seriál, který svou hloubkou a pojetím strčí jakoukoliv (i tu orientální) konkurenci snadno do kapsy. A ano, podobně jako u zakončení Aangova dobrodružství, i zde se krájela cibule. Book Three - 100%: Ještě teď nedokáži popadnout dech. Absolutní anarchie nemusí být vždy na škodu... Book Four - 100%: Vynikající zakončení už tak famózního seriálu. Korasami rulez! ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

První série "The Legend of Korra" je vcelku zdařilým pokračováním série Avatar: The Last Airbender. Seriál je zcela jinak koncipován - hlavní hrdinka avatar Korra je v podstatě již dospělá dívka ovládající 3 ze 4 živlů a žije mimo tzv. Republic City, kde se rozmáhá korupce. Chybí mi tu humor a nadsázka, které nescházely u první série. Korra je typická dospívající avatarka, lehce namyšlená, která si myslí, že všechno zvládne, všechny porazí... Opak je ale pravdou a hlavní hrdinka se setkává s nepřítelem nad síly všech. Jsem zvědav na druhou sérii... Verdikt: první série 3* a 70 - 75 %. (přesto si fanoušek původní série snadno vytvoří závislost :-)) PS. Druhá série je zcela odlišná od té první a zprvu se nezdá být tak dobrá, ale retrospektivně ji vnímám o dost lépe. Třetí série, kterou lze doposud (4. epizoda) považovat také za velmi zdařilou je opět úplně něco jiného. Závěrečná bitva 3. série se nevyrovná té z Legendy o Aangovi. Velkou nevýhodou seriálu je, že se dá snadno předpovídat průběh. Korra je zobrazena jako velmi slabá, sice ovládá všechny 4 elementy, ale nijak zvlášť jí to proti oponentům nepomáhá. Tvůrci naopak vždy děj upraví tak, že živel, který ovládá avatárův protivník je ten nejlepší a nejhůře porazitelný, což je velká slabina celého konceptu... 4. série je ze všech nejlslabší... So and then they have lived happily ever after... Ve 4 sérii jsou jako nejsilnější prezentováni vládci kovů (metal benders) a obzvláště pak jedna z nich - Kuvira. Spolu s technickými vymoženostmi a využitím duchovní energie ze světa duchů jsou daleko nad síly avatara a dalších vládců živlů... Už tato koncepce je dost ujetá... Kořiny schopnosti jsou krátké na nějaké stupidní kovové monstrum z platiny, se kterou nedovedou vládci kovů hnout. (!?!). Bizarní... I když nejslabší ze všech 4 sériií, přesto jsem si závěrečný boj pěkně vychutnal... Verdikt: první série 3* a 70 - 75 %, druhá série 3 1/2* a 75 %, třetí série 3* a 70 %. čtvrtá série 3* a 65 - 70 %. Bohužel na to, že je Kora vládcem všech 4 živlů a ovládá dokonce kovy, je tvůrci udělána poměrně slabá, takže pokud se zrovna nevypořádává s některým ze svých traumat, tak ji každý nadprůměrně silní vládce živlů celkem snadno porazí, což mě docela štvalo... Na Aanga prostě ztrácí... ()

Dixiee 

všechny recenze uživatele

Mezi seriály to má pořád vysokou úroveň, ale nedosahuje to kvalit, vtipnosti a zábavnosti původního avatara. Zde se tvůrci snaží víc zacílit na náctileté publikum, které chce cool hrdiny jako známé postavy bojující v aréně. I zasazení příběhu do města a větší míra technologií a luxusu je snahou o přiblížení se současné civilizaci a tím oslovení náctiletého publika. Původní avatar měl kouzlo, mytologii a jakousi magičnost jiného světa, kterou zde postrádám. Nejradši bych dala tři a půl hvězdičky, ale tak pořád se jedná o avatara a jsem ráda za pokračování, třeba že v takové formě. ()

Galerie (490)

Zajímavosti (55)

  • Během tvorby čtvrté série byl tvůrcům odmazán značný kus rozpočtu, což způsobilo, že by museli kvůli nedostatku financí propustit některé členy štábu, aby s penězi vystačili na dokončení původního plánu. Michael Dante DiMartino a Bryan Konietzko ale odmítli tento radikální krok učinit, což vedlo ke vzniku epizody Remembrances (2014). (Azurovydrak)
  • Ze spojení Aanga a Katary vzešla trojice potomků; dvojice chlapců Bumi a Tenzin a dívka, nesoucí jméno Kataryiny matky, Kya. (Conspi)

Reklama

Reklama