Reklama

Reklama

Legenda Korry

(seriál)
  • Česko Avatar: Legenda o Koře (více)
USA, (2012–2014), 19 h 56 min (Minutáž: 23 min)

Hrají:

Janet Varney, Jeff Bennett, Dee Bradley Baker, P.J. Byrne, David Faustino, J.K. Simmons, Seychelle Gabriel, Mindy Sterling, Logan Wells, Kiernan Shipka (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(52)

Desítky let poté, co Avatar Aang zachránil svět přichází do moderního Republic City upřímná 17letá dívka jménem Korra, aby trénovala a poznala svůj osud. (SkyShowtime)

Recenze (119)

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Korra v sobě nemá hravost, dětský nadhled a kouzlo předčasného dospívání pod tíhou okolností jako její předchůdce Aang. Hrdinové jsou zde starší, zodpovědnější a témata hlubší a temnější. Hlavním námětem je hledání lidské identity v životě, lásce a ve světě samotném. Tvůrci se očividně nebojí výzev a prostřednictvím chytlavého a propracovaného světa, jehož základy pomáhal Aang budovat, poznáváme špinavé ulice velkoměsta uprostřed sociálních bouří, politických převratů a revolucí. Kouzlo prvního (Aang) je možný pryč, ale Korra si dokáže razit světem svou vlastní cestu a nezapomíná při tom, že základem dobrého seriálu jsou postavy a příběh. Seriál, který má co říci a navzdory tomu, že je animovaný, je lepší než podstatná část hrané produkce. 1. Série: 90%, 2. Série: 80%, 3. Série: 80%, 4. Série: 80%. Nejoblíbenější postavy: Tenzin, Asami ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem v televizi viděl první sérii Legendy Korry a tehdy mi kvalita nepřišla dosahující předešlého Aanga. Uplynulo x let a já konečně shlédl všechny čtyři série a zde je můj verdikt. Animace je pěkná, ale pokud člověk začne seriál sledovat hned po Aangovi, musí si krapet zvykat. Zasazení do 20-30. let je velmi specifické a hudba mi chvílemi k jednotlivým scénám příliš neseděla, myšleno tedy ona hudba dobová. Oproti Aangovi museli tvůrci samozřejmě přijít s jinou zápletkou a zde chybí avatarce pochopit již jen jeden živel. Záporák Amon je vcelku zajímavý a víceméně táhne první řadu, která se po slabších prvních dílech rozjede. Druhá série byla oproti závěru té první o trošku slabší, ale vynahradily to díly ve světě duchů, které řadím k vrcholu celého Avatarského univerza. Škoda jen toho finále s kaiju a Deus Ex Machinou. Začátek třetí série byl opět slabý a celou řadu táhla víceméně jenom postava Zaheera, což je asi nejgeniálnější postava, se kterou tvůrci přišli. Co kdyby byl Buddha zlý? No, dopadlo by to asi takhle. Ovládání lávy a podobné novinky mi přišly trošku přes čáru a pak tu byla řada čtvrtá, která začala nadějně. Klidně bych si dokázal představit příběh o tom, že by Korra na konci třetí řady zemřela a my bychom museli sledovat svět bez Avatara, jako nám to předvedl první díl taky. No, škoda, že se pak musela vrátit a linka s Kuvirou skončila opět soubojem s obřím nepřítelem, který měl navíc superzbraň. Když to vezmu kolem a kolem, dávám seriálu krásných 80% ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Legenda Korry je úplně jiná než Legenda o Aangovi. Šla jsem do toho s tím, že se pokusím nesrovnávat. Ale přesto se to úplně nepovedlo. Příběh Korry je posazen více do budoucnosti, do modernějšího světa, do města. Opustilo se od duchovna a přírody a zaměřilo se více na akci. Od začátku je Korra skvělá v ovládání všech živlů kromě vzduchu, takže přesný opak toho, na co jsme byli zvyklý. Líbili se mi nové postavy, hlavně syn Aanga Tenzin, polární medvědopes, tým Ohnivých fretek. Mladši bratr Bolin je stejně trhlý jako Sokka. Zápasy jako sport byla skvělá inovace i roboty jsem uvítala.. Teď příchází ale.. Na to že už malá Korra uměla sama od sebe ovládat tři živly a do svých 16 se v nich skvěle zdokonalila, tak jako Avatar byla dost neschopná. To i ten malý pubernální Aang s jedním ovládáním živlu dokázal více.. trochu zklamání. A asi největší problém pro mě byl, že vše bylo strašně urychlené, žádný pořádný vývoj, to na co jsme byli u předchozího Avatara zvyklý. Každá série měla svého speciálního záporáka, takže myslím, že i přes malý počet epizod v sérii mohl být prostor pro vývoj, ale ten se nekonal. Schopnosti Avatara byly spíše neschopnosti, boj vyhrála vždy tak nějak nečekaně. Nedýchala z toho ta atmosféra, zbytečně až moc postav a ve finále se tam nic pořádného nedělo. Finále byly tedy většinou epesní, ale ten průběh nezajímavý. Ano, jsem i zaujatá, protože způsob myšlení a život mnichů je mi blízký, proto byl pro mě Aang tak sympatická postava a proto se mi na Legendě o Koře nejvíce líbila dějová linka s Tenzinem a jeho rodinou. Ale musím říct, že má Korra o proti Aangovi dva nejlepší díly, které jsem viděla, ale bohužel pro Korru, to byly díly o prvním Avatarovi :D Dám si někdy určitě ještě díly jednou a uvidíme, jestli nejsem moc kritická :o) ()

Kali4 

všechny recenze uživatele

Amíkům se další ze seriálů inspirovaných japonským anime povedl. Je tu nejen kopec skvělé akce, ale především dvě velice zajímavé roviny, které činí seriál velmi dramatickým a dynamickým: zaprvé je to věčný konflikt mezi „duchem“ a „hmotou“, který je sám o sobě představen v několika vrstvách, a to ve sporu střízlivého, zkušeného, ale i konzervativního stáří a výbušného, nevyrovnaného mládí, a v konfliktu mezi mixem tradičních východních filozofií a nastupujícími technologiemi období průmyslové revoluce v hávu jakéhosi čínského steampunku, který s sebou samozřejmě přináší i sociální konflikt, boj za rovná práva i spousty nových možností, druhů zábav a podobně. Zadruhé je to drama dospívání mladé dívky se vším, co k němu patří, včetně rozporuplného vztahu k autoritám, prvních lásek a nastupujícího pocitu odpovědnosti. Jak správně tušíte, všechny vrstvy se prolínají, úkolem Avatara je tudíž nalézt své místo ve světě, ukotvit se mezi duchem a hmotou a nastolit rovnováhu. K anime patří i jistá míra nadhledu, která se odráží v expresivní animaci a nechybí ani zde, přičemž je doprovázená humornými situacemi a skvělými vtipy. Korra je výborným, dramatickým mixem všech možných prvků a tím nejlepším, co nabízí, je uvěřitelná hlavní postava, které budete fandit, a fungující, inspirativní svět, do něhož je zasazena a který má velký potenciál. ()

Frederika 

všechny recenze uživatele

Legend of Korra nejvíc připomíná Fullmetal Alchemist, ale chybí jí propracovanost příběhu, charakterů i světa, ve které FMA prostě vždy zvítězí. Myslím, že tento seriál i cílí na mladší diváky a pro ty je to krásný fantasy příběh o odvaze, odhodlání a boji za to, co je správné. Předchozí příběh s Aangem jsem neviděla, takže hodnotím bez kontextu :) I přes výše zmíněné nedostatky mě ale seriál bavil, takže dávám za 4* ()

Galerie (490)

Zajímavosti (55)

  • Na začátku každé epizody seriálu jsou postavy ovládající živly, a to vládce vzduchu Aang, vládce vody Korra, vládce země Kyoshi a vládce ohně Roku. (cvaky32)
  • Amon, jméno maskovaného vůdce klanu Equalistů, radikálních revolucionářů operujících v Republic City, lze přeložit jako "skrytý". (Conspi)
  • Aangův syn Tenzin, který učí Korru ovládat vzduch, je pojmenován po tehdejším dalajlámovi Tenzinu Gyatsovi. (Agita)

Reklama

Reklama