Reklama

Reklama

Legenda Korry

(seriál)
  • Česko Avatar: Legenda o Koře (více)
USA, (2012–2014), 19 h 56 min (Minutáž: 23 min)

Hrají:

Janet Varney, Jeff Bennett, Dee Bradley Baker, P.J. Byrne, David Faustino, J.K. Simmons, Seychelle Gabriel, Mindy Sterling, Logan Wells, Kiernan Shipka (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(52)

Desítky let poté, co Avatar Aang zachránil svět přichází do moderního Republic City upřímná 17letá dívka jménem Korra, aby trénovala a poznala svůj osud. (SkyShowtime)

Recenze (119)

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem v televizi viděl první sérii Legendy Korry a tehdy mi kvalita nepřišla dosahující předešlého Aanga. Uplynulo x let a já konečně shlédl všechny čtyři série a zde je můj verdikt. Animace je pěkná, ale pokud člověk začne seriál sledovat hned po Aangovi, musí si krapet zvykat. Zasazení do 20-30. let je velmi specifické a hudba mi chvílemi k jednotlivým scénám příliš neseděla, myšleno tedy ona hudba dobová. Oproti Aangovi museli tvůrci samozřejmě přijít s jinou zápletkou a zde chybí avatarce pochopit již jen jeden živel. Záporák Amon je vcelku zajímavý a víceméně táhne první řadu, která se po slabších prvních dílech rozjede. Druhá série byla oproti závěru té první o trošku slabší, ale vynahradily to díly ve světě duchů, které řadím k vrcholu celého Avatarského univerza. Škoda jen toho finále s kaiju a Deus Ex Machinou. Začátek třetí série byl opět slabý a celou řadu táhla víceméně jenom postava Zaheera, což je asi nejgeniálnější postava, se kterou tvůrci přišli. Co kdyby byl Buddha zlý? No, dopadlo by to asi takhle. Ovládání lávy a podobné novinky mi přišly trošku přes čáru a pak tu byla řada čtvrtá, která začala nadějně. Klidně bych si dokázal představit příběh o tom, že by Korra na konci třetí řady zemřela a my bychom museli sledovat svět bez Avatara, jako nám to předvedl první díl taky. No, škoda, že se pak musela vrátit a linka s Kuvirou skončila opět soubojem s obřím nepřítelem, který měl navíc superzbraň. Když to vezmu kolem a kolem, dávám seriálu krásných 80% ()

Dixiee 

všechny recenze uživatele

Mezi seriály to má pořád vysokou úroveň, ale nedosahuje to kvalit, vtipnosti a zábavnosti původního avatara. Zde se tvůrci snaží víc zacílit na náctileté publikum, které chce cool hrdiny jako známé postavy bojující v aréně. I zasazení příběhu do města a větší míra technologií a luxusu je snahou o přiblížení se současné civilizaci a tím oslovení náctiletého publika. Původní avatar měl kouzlo, mytologii a jakousi magičnost jiného světa, kterou zde postrádám. Nejradši bych dala tři a půl hvězdičky, ale tak pořád se jedná o avatara a jsem ráda za pokračování, třeba že v takové formě. ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Znovu tomu jen těžko věřím, ale stejně jako v případě dobrodružství Aangových jsem snad stejně nadšen, a to přesto, že jsem ještě o nějakých pár let starší. Tahle legenda vypráví totiž opět úžasný příběh, jen tentokrát v relativně dospělejším podání, kdy ústřední roli hraje nelehká cesta za sebepoznáním, boj s vnitřními strašáky či hledání společenské rovnováhy. Jsou tu čtyři ucelené, krásně navazující a perfektně propojené části, z nichž každá má svou zvláštní úlohu na tvorbě dalšího nádherného celku, který naplno využívá všechny možnosti světa vládců živlů a jeho promyšlené mýtické historie a po všech stránkách je dále rozvíjí a posouvá. Objevují se tak nové vládcovské schopnosti, ale i nové technologie, ze stínů minulosti vystupují noví nepřátelé, ale přichází i staří přátelé a samozřejmě se všechno do značné míry odehrává s jistým duchovním přesahem. Zase je prostě skvělé nechat se unášet tím rozmanitým a nápaditým světem plným dobrodružství a překvapení a prožívat všechna ta dobrodružství vzbuzující místy opravdu silné emoce všeho druhu. 100 % ()

Kali4 

všechny recenze uživatele

Amíkům se další ze seriálů inspirovaných japonským anime povedl. Je tu nejen kopec skvělé akce, ale především dvě velice zajímavé roviny, které činí seriál velmi dramatickým a dynamickým: zaprvé je to věčný konflikt mezi „duchem“ a „hmotou“, který je sám o sobě představen v několika vrstvách, a to ve sporu střízlivého, zkušeného, ale i konzervativního stáří a výbušného, nevyrovnaného mládí, a v konfliktu mezi mixem tradičních východních filozofií a nastupujícími technologiemi období průmyslové revoluce v hávu jakéhosi čínského steampunku, který s sebou samozřejmě přináší i sociální konflikt, boj za rovná práva i spousty nových možností, druhů zábav a podobně. Zadruhé je to drama dospívání mladé dívky se vším, co k němu patří, včetně rozporuplného vztahu k autoritám, prvních lásek a nastupujícího pocitu odpovědnosti. Jak správně tušíte, všechny vrstvy se prolínají, úkolem Avatara je tudíž nalézt své místo ve světě, ukotvit se mezi duchem a hmotou a nastolit rovnováhu. K anime patří i jistá míra nadhledu, která se odráží v expresivní animaci a nechybí ani zde, přičemž je doprovázená humornými situacemi a skvělými vtipy. Korra je výborným, dramatickým mixem všech možných prvků a tím nejlepším, co nabízí, je uvěřitelná hlavní postava, které budete fandit, a fungující, inspirativní svět, do něhož je zasazena a který má velký potenciál. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Book One - 90%: Dospělejší, dramatičtější a celkově mnohem celistvější příběh ze světa, kde pohybem ruky můžete vládnout ničivé síle pozemských elementů. Další návštěva avatarského univerza nabízí stejně vtipné a srdceryvné postavy, jako tomu bylo u svého předchůdce, plus pořádného záporáka již od prvního dílu. Zatímco Legend of Aang budoval mýtus okolo Firelorda Ozaye skrze dvě a půl řady, Amon nastupuje jako hurikán spravedlnosti, s odhodláním vymýtit "bending" z povrchu zemského za každou cenu. Příběh tak dostává mnohem temnější nádech, což ve spojení s propracovanějšími akčními sekvencemi už samo o sobě nabízí nejvyšší hodnocení. Děj první série krásně graduje od prvních krůčků, ať už se jedná učení se umění větru či lásku mezi Korrou a Makem, až do grandiózního finále, které svým podáním nahání husí kůži a slzy do očí. Nádhera. Book Two - 90%: Korra a svět, kde steampunková revoluce se střetává s magickou sílou elementů. dospěli do další fáze. Už to dávno není seriál původně mířený na dětské publikum a já jsem za to rád. Příběh je temný, dravý a opět o laťku lépe fungující, než jeho předchůdce. Největší pozitivum vidím pak ve vývoji postav, který je nenucený, v každém ohledu naprosto logický a donutí člověka si je zamilovat ještě více. Bohužel či bohudík, úplné představení spirituálního světa (velmi potěšil příběh prvního Avatara ála pocta Miyazakimu a asijské animaci celkově) sebou nese mnohé změny. Ke konci až tak razantní, že jsem měl pocit, jako kdybych sledoval finále Matrixu (což v mém případě není na škodu). Bohužel, epizod je na tak velký krok kupředu málo a snaha vyprávět něco tak monumentálního v tak krátkém časovém úseku místy nefunguje. I přes ta občasná zaškobrtnutí se stále jedná o nejlepší západní animovaný seriál, který svou hloubkou a pojetím strčí jakoukoliv (i tu orientální) konkurenci snadno do kapsy. A ano, podobně jako u zakončení Aangova dobrodružství, i zde se krájela cibule. Book Three - 100%: Ještě teď nedokáži popadnout dech. Absolutní anarchie nemusí být vždy na škodu... Book Four - 100%: Vynikající zakončení už tak famózního seriálu. Korasami rulez! ()

Galerie (490)

Zajímavosti (55)

  • Rodina Maka a Bolina žila ve stejné budově, ve které se ukrývali Zuko s Irohem při svém pobytu v Ba Sing Se. (Azurovydrak)
  • V čase 5:00 si můžeme ve scéně, kdy Toph ukazuje na Yakona, všimnout, že má na ruce 6 prstů. (Azurovydrak)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno