Reklama

Reklama

Sviňák

  • Velká Británie Filth (více)
Trailer 1

Hlavní postava - skotský zkorumpovaný policista Bruce Robertson - je posedlý sexem a kokainem. Měl by vyšetřovat vraždu, ale překáží mu vlastní podivínství, zvyk zahrávat si s kolegy a navíc opravdu miluje ženy. O Robertsona se stará jeho part´ák Ray Lennox  a šéf Bob Toal. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (607)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Dynamika napříč všemi řezy filmu, a nonstop! *** Představitel hlavní role je fenomenální fretka, nebo to celé odehrál na koksu a během schizofrenního rozpadu osobnosti. Každé gesto, grimasa, tik jsou precizní součástí strhujícího koncertu, kamera mu jde vysloveně na ruku (a dělá přitom alotria) a vzrušený střih ho přímo miluje, nemluvě o hudbě, která je do snímku zapuštěná tak ústrojně, jako by vyvěrala přímo z oběhového systému filmu a vytryskla pokaždé, když si vyprávění v nějaké scéně podřeže žíly nebo do nich vpumpuje příliš mnoho posilovače. *** Film má nejen famózní spád, ale i gradaci - s tím, jak Bruce bere víc a víc koksu, chlastu a prášků, víc a víc šílí a zároveň se rozpadá jak aktuální realita, v níž ho sledujeme (triky, lsti a úskoky, aby získal povýšení v policejním sboru; jeho kolegové proměňující se na zvířecí charaktery z mravoučných bajek; prostřihy na bizarní noir-snové scény, v nichž vede podivné komentující monology jeho žena z jakéhosi panoptikálního virtuálního prostoru, který se nejvíc podobá tak Lynchově Černé chatě, a motivuje ho k dalším dramatickým krokům), tak i jeho osobnost a celý životní příběh: nezjistíme, co provedl svojí ženě, zda chodí skutečně na schůzky u psychiatra, nebo jde o další halucinace, ani co se stalo v dětství jeho bratrovi... - nezjistíme, co jsou jen sebeobviňující klamavé haucinace už choré a chvílemi ztracené mysli, a co naopak naznačuje, že Bruce má na kontě mnohem horší věci, než které sledujeme ve zběsilém tempu snímku, a ani v samotném závěru nebudeme vědět, čeho a čí to vlastně bylo finále: šlo o kruté završení životní dráhy "kdysi dobrého" člověka, anebo od malička prohnilého špinavce? *** A pokud říkám gradace - ano, s rozpadem toho všeho se nerozpadá film, ten graduje sžíravostí, jízlivostí a pastí drsného humoru, v nichž si lámou vaz všechny šedé myši naivních představ a slabých povah, a přitom jejich nekonečné nabíhání na špek je zároveň i nebanálně dojemné. Stejně jako bolestivé zákmity Bruceova sebeuvědomování a nemožnosti ten sestupný kolotoč zastavit. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Dobrá pointa a výborný songy z první půlky 90. let, to bylo plus. Ale zápory převážily – na mě to bylo až moc sexuálně explicitní, přehnaný; a jakmile se děj začal ubírat trochu jinam, než se ze začátku zdálo (halušky atd.), celkem brzy jsem se začal nudit a těšil se na konec. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh ** | hudba *** | humor * | akce * | napětí * | pustil bych si znovu * ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

(kniha nečtena) Bruce je prima kluk a prostě se umí bavit. Jakmile se ale začne rozplizávat do ustrašeného truchlivého hovna, nechá na sebe řvát kolegyni, kterou měl hned zkraje poslat loktem zpátky do kuchyně, a prostě to všechno tak nějak nemá pod kontrolou, přestává být prima klukem. McAvoy ale prima je - z rozkošného modrookého chlapečka je prvotřídní lesklý slizák. (3 nebo 4*, obojí je správně) ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

prvá polovica ma pobavila svojou "neurvalosťou" - komédie takéhoto razenia sa dnes už tak často nevidia... druhá však podkopáva nohy prvej (a vice versa), akoby autorovi zťažkla "prdel", snažil sa naplniť rozjarenú uletenú formu nejakou vážnejšou myšlienkou, no výsledok je rozbitý a nekonzistentný celok, ktorý nefunguje - záver je banálny, neuveriteľný, slabý po stránke motivácie, myšlienky a "vysvetlenia" a vrhá pochybné svetlo na mnohé z toho, čo sa dialo predtým; škoda, lebo to má po drive a herci si to v karikovaných podobách rôznych archetypov a figúrok užívajú a svedčí im to; ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek o jednom skotském poldovi, který postupně přechází z komedie nabité opravdu černým, někdy až zvrhlým (ale v tom dobrém slova smyslu) humorem až do mrazivého dráma. Už od prvních minut mi bylo jasné, že mě tento snímek bude bavit a mé očekávání se naplnilo. Zážitek je podpořen skvělými hereckými výkony a také opravdu povedeným soundtrackem. "Je to jen další hra a pravidla se přeci nemění!" ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Při první návrhu scény zpívání v autě se uvažovalo, že uslyšíme píseň "I Wanna Know What Love Is" od Foreigner. Irvine Welsh ale nakonec vybral "Silver Lady" od Davida Soula, který hraje řidiče zpívajícího tuto píseň. (Fugas.cz)
  • V kanceláři šéfa Boba Toala (John Sessions) visí obrovský plakát filmu 2001: Vesmírná odysea (1968), na který také Bruce (James McAvoy) upozorní. (Seejey8)

Reklama

Reklama