Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marty miluje vyjížďky na pláž a do barů. Kumpánem na podobných akcích mu je jeho dlouholetý kamarád Bobby, který má však zálibu ve zvrhlém týrání. Když svou pozornost obrátí na Martyho novou dívku Lisu a její kamarádku Ally, Lisa se rozhodne, že Bobbyho krutovláda musí skončit. Shromáždí skupinu předměstských teenagerů a zosnuje plán, jak se Bobbyho navždy zbavit. Spiknutí je však odhaleno, z přátel jsou náhle nepřátelé a náhodní známí se stávají spoluviníky vraždy, která otřásla Amerikou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (116)

mm13 

všechny recenze uživatele

Šikana trpí tým, že sa (polo-schopný) režisér celý čas nevie rozhodnúť, či natočí rekonštrukciu skutočných udalostí alebo ich variáciu ako sondu do mentality rozmaznanej americkej mládeže. Schizofrénna charakterizácia postáv nedovoľuje divákovi aby sa s nimi sžil, aby prenikol do ich psychiky až mu je nakoniec totálne jedno, kto, koho a prečo vlastne zavraždil. Šanca na tvrdú, sociálno-kritickú relfexiu stavu spoločnosti vyšumela do prázdna a mne v pamäti najviac utkvelo obnažené telo mimoriadne rajcovnej Bijou Phillips. To ma síce nectí, ale zamyslieť by sa nad sebou mal hlavne Larry Clark. Pár svetlých momentov totiž dáva tušiť, že scenár ponúkal o dosť viac. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Tohle mě celkem zklamalo.Většinu doby jsem čekala a doufala, že se začne konečně něco pořádného dít. Čekala jsem víc té šikany, nebo alespoň víc děje. Celkově na mě snímek působil celkem jednoúčelně a je škoda, že se z tak silného námětu nevytěžilo víc, protože to rozhodně šlo. Celá nafouklá šaráda, trvající bezmála dvě hodiny, se točila okolo naštvaných teenagerů hulících, řídících auta, provozujících sex a plánujících vraždu...Nic jiného se kromě posledních 10 minut neděje. To co si na sebe upoutává pozornost diváka jsou Bred Renfro a především Michael Pitt, který ačkoli hrál vedlejší roli strhával většinu mé pozornosti. Škoda, že nedostává víc rolí ve kterých by se projevil, ale myslím že v Funny Games USA ukázal, že vážně umí hrát. S hodnocením váhám mezi dvěma a jednou hvězdou, myslím, že se ale spíš přikloním k té jedné- takže tak nějak 1,5 hvězdičky. ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, kdo s cim zachazi, s tim take schazi. Deti si chteji hrat na dospele a kdyz se neco podela, tak se chovaji na mene nez, kolik jim je. To mela byt prace pro profesionala, trebaze mexikansky gangster vypadal, ze "problematice" celkem rozumi. Jinak co k tomu napsat, klasika co se tyce ostatnich podobnych filmu. Jestli to az tak moc v nekterych zemi s mladezi vypada, pak nevim, co si o tom mam myslet. Je ale pravdou, ze v mem mladi byvaly take particky, ktere si zivota umely poradne "uzivat". Takze vlastne nic noveho, jen jako dospely se na to divam jinak. Kdyz uvazime, ze v USA v sedmdesatych letech dnesni sporadani sedesatnici ve velkem fetovali a provozovali free love... ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem měl pocit, že se pan režisér snaží prezentovat porno, přesněji řečeno takový ten druh co běží v noci v TV, ve kterém není nic podstatného vidět. Tady s hodnocením nebudu mít žádný problém. Je to skoro až ten typický zástupce odpadu. Jakýsi potenciál ve vzduchu možná poletoval. Věřím, že se to dalo poskládat tak, aby divák byl ohromen a šokován zároveň. Nicméně to není případ tohoto filmu. Parta naprostých ubožáků se posílí ganjou a jedou zabít strašného násilníka Bobbyho. A jak to dopadne je vám vlastně úplně jedno, i když podle postupu hlavních hrdinů to okamžitě udhadnete a nemůžete se splést. Inspirace skutečnou událostí? Stačí, že byl nějaký kluk zabit kamarády. už tohle je inspirace skutečnou událostí a vše ostatnímůže být vymyšleno, což také určitě bylo. Ten film je prostě výplod choré mysli a lituji času, který jsem mu musel obětovat. Herci nesympatičtí, naprosto žádné napětí. Jednoznačně odpad! ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Já na Larryho Clarka nedám dopustit. Bravurně se zhostil nelehkého úkolu nafilmovat skutečný kriminální příběh, který šokuje brutalitou a surovostí. Počínání hlavního hrdiny, jeho přítelkyně a dívky, kterou zavražděný téměř znásilnil, lze možná pochopit a částečně ospravedlnit, protože všichni byli vystaveni velkému teroru, jak psychickému, tak i fyzickému. Samozřejmě nechybí otevřené sexuální scény, ale to už ke Clarkovým filmům zkrátka patří. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (27)

  • Film bol pôvodne naplánovaný na široké uvedenie v kinách, ale tieto plány boli vykoľajené kvôli výkonným zmenám v Lions Gate tri týždne pred vydaním. (Arsenal83)
  • Nick Stahl (Bobby) bol podľa Lions Gate Films nevhodne obsadený, rovnako tak ako Brad Renfro (Marty). Samotný Stahl sa divil, že mu bola ponúknutá rola tyrana: "Bol som vychudnutý, pre začiatkom natáčania filmu som bol cvičiť tak dvakrát v živote. Zdalo sa mi, že som pravý opak toho, ako má Bobby vyzerať." Režisér Larry Clark si ale svoje obsadenie so slovami, že chcel podvrátiť očakávania divákov, ako vyzerá tyran. (Arsenal83)
  • Policista oblečený v civilu, který zatýkal Martyho, je Frank Ilarraza, skutečný policejní detektiv, který v roce 1993 zatknul Martina Puccia. V titulcích je uveden jako Detective Frank Ilarazza", playing "himself". (Musak)

Reklama

Reklama