Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šest nezaměstnaných ocelářů sedí v čekárně na pracáku a přemýšlí, jak vydělat peníze. Jó, ti tanečníci, co se tady svlékali minulý týden do plavek, ti jsou teda za vodou. A proč bychom to nezkusili taky? Ne jen tak ledajaké představení, opravdový striptýz - Do naha! Je fakt, že v partě není nikdo moc hezkej. Někteří z nás jsou trochu při těle, máme chatrné zdraví, jeden se pokusil o sebevraždu a dalšímu manželka otloukla o hlavu sádrového trpaslíka. Vlastně tím už nemůžeme zas tak moc ztratit! (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (299)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Komedie "Do naha", která odstartovala britskou vlnu filmů o kadeřnických, tanečních, fotbalových a jiných kláních, kde "jeden za všechny a všichni za jednoho " bojují z pudu sebezáchovy a o všechno, patří k těm, které si mám chuť ( ať už kvůli konkurzu s tancem Koně, či nácviku taneční choreografie podle fotbalového manuálu nebo božskému finále ) pouštět a skvěle se u nich bavit zas a znova. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Snímek Do naha! představoval naprosto nečekaný umělecký úspěch a zůstává v širokém povědomí diváků i po šestnácti letech, což lze říci jen o relativně malém množství filmů z téhož roku, natož těch britských. Ale proč? Domnívám se, že je to proto, že mimořádně zručně kombinuje tři různé tradice: britské sociální drama, britský černý humor a žánr sportovního filmu. Detailní rozbor filmu si můžete přečíst tady. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

KOMEDIE, dobře, komedie, anglická komedie, tedy ne běžná komedie, dobrá komedie; ale rozhodně ne v prvním plánu - a myslím, že ani ne v druhém ani třetím ani ve čtvrtém. Prvním je práce (tj. nejen vydělávání peněz), druhým je devalvace mužství a třetím totální kolaps otcovské funkce (sama náklonnost či láska nestačí), a čtvrtým chlapská solidarita (nebo ta je prvním?). (Členství chlapce, syna hlavního protagonisty, na tomto neobvyklém podniku by asi chtělo zvláštní prostor.) Peterovi Cattaneovi se tak podařilo s anglickým švihem a šarmem udělat hluboce stratifikovaný film, jehož vize se nyní - po dvaceti letech - postupně naplňují. Pozn: I tento film glosuje ve své knize "Nepolapitelný subjekt" Slavoj Žižek. Budu se mu věnovat v jiném filmu (Brassed Off), který zmiňuje současně s tímto. Zde tedy jen drobný aforismus: "Vzpomeňte si na dialog ze začátku filmu, kdy hlavní hrdina, poté co viděl ženu močit ve stoje, pochopil, že jsou ztraceni, že jejich doba (doba mužů) je ta tam." A právě proto je možno (třeba) jít da doraz, GO TO THE FULL MONTY. Závěr: Ať tak či onak, bavil jsem se VÝTEČNĚ! Kupodivu zdařile český nadabováno (až na kluka). YOU CAN LEAVE YOUR HAT ON, slavná a mnohokrát nazpívaná písnička Randyho Newmana se musela uplatnit i zde. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Britská kinematografie sice dokázala tradičně přicházet s pozoruhodnými filmy, které bodovaly u kritiky i diváků, nicméně na to, pouštět se do křížku s produkcí velkých amerických studií, nemohla už vzhledem k odlišnému finančnímu zázemí ani pomyslet. Britskému žebříčku návštěvnosti dlouhodobě kralovaly americké velkofilmy. První vlaštovkou byl Trainspotting, ale teprve komedie Do naha přišla s ideálním obchodním produktem, který na trhu stoprocentně zabral a stal se vzorem pro mnohé napodobeniny. Byl to v Británii nejnavštěvovanější snímek roku a slušně zabodoval i na americkém trhu, kde to mají evropské filmy tradičně těžké. Charakterově pestré, protikladné a náležitě přitažlivé herecké obsazení, pestrá paleta témat, kde se skloubí erotické prvky se sociálním podtextem a to celé je zabalené do komediální formy. Humor nikdy neklesá pod hranici laciné podbízivosti a scénář je opravdu vyvážený, navíc má snímek přiměřenou stopáž. Celkový dojem 90 %. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nominaci na Oscara za nejlepší film teda moc nechápu. On tento film sice nebyl špatný, ale anglický humor tomu českému není moc blízký a co se zdá vtipné jim, tady vtipné není a naopak. Sice se pousmějete, ale spontánní výbuchy smíchu se u mě teda rozhodně nekonaly. Ale zase se mi líbily dialogy a takové to roztomilé tápání postarších chlapů v jejich životě. Takže dobré, ale... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (26)

  • Jde o nejvýdělečnější britský film historie. Celosvětově vydělal 160,5 milionů liber (256,9 milionů dolarů). (Karlos80)
  • Slávna scéna „Hot Stuff“, v ktorej postavy tancujú v rade v Jobcentre, mala byť pôvodne vystrihnutá z finálnej produkcie, pretože bola považovaná za „príliš nereálnu“. (Arsenal83)
  • Americká verze filmu musel být nadabována, protože Američáne by nerozuměli britskému slangu. (salamandrr)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama