Reklama

Reklama

Argo

Trailer 1
USA, 2012, 120 min (Director's Cut: 129 min)

Režie:

Ben Affleck

Předloha:

Antonio J. Mendez (kniha)

Scénář:

Chris Terrio

Kamera:

Rodrigo Prieto

Hrají:

Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Victor Garber, Tate Donovan, Clea DuVall, Scoot McNairy, Rory Cochrane, Christopher Denham, Kerry Bishé (více)
(další profese)

Příběh je inspirován skutečnými událostmi a odehrává se v tehdy velmi nestabilním Íránu, kde na konci roku 1979 vrcholí islámská revoluce. Americká ambasáda je obsazena revolučními gardami a více než 50 Američanů je vzato jako rukojmí. Šestici z nich se podaří uniknout a najít úkryt v rezidenci kanadského velvyslance. Situace je napjatá a americká vláda hledá způsob, jak je dostat ze země. Nakonec expert CIA Tony Mendez přijde s neobvyklým řešením - navrhne vytvoření "filmového štábu", který by v Íránu hledal vhodné lokace pro natáčení filmu. Američané by pak odjeli jako členové tohoto štábu. Mendez začne spolupracovat s hollywoodskými filmaři a pro svůj fiktivní film si vyberou scénář sci-fi příběhu s názvem Argo. Když je vše připraveno, přichází Mendezovi pokyn, aby operaci zrušil. Rozhodne se rozkaz ignorovat a v kritický den se s uprchlíky objeví na letiště. Úspěšně projdou kontrolou. Chvíli poté se však revolučním gardám podaří sestavit portrét jednoho z uprchlíků, který získají ze skartovaných materiálů z americké ambasády. Ozbrojená skupina okamžitě vyráží ke startujícímu letadlu. (TV Nova)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (1 357)

Fr 

všechny recenze uživatele

ZALOŽENO NA SKUTEČNÉ UDÁLOSTI … AMERICKÁ AMBASÁDA, ÍRÁN, 4. LISTOPADU, 1979...... /// Parádní úvod a poslední třetina! Zbytek je politikou (přímo i nepřímo) prošpikovanej film o historii jednoho návratu. Ben Affleck (serte na to bezpohlavní herectví…) a jeho Mission Impossible, která se v mnohém může rovnat těm Cruiseovým. Jasan, tady nejde vo technický serepetičky, zato je všechno celkem uvěřitelný a skutečný. Navíc úžasně zdržuje (pan režisér Affleck) a tím mě napíná jak sviňa! No a co těch 52? (ten 1 + 13 tak zajímavý asi nebudou…) Třeba příště…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,The Master of Disguise: My Secret Life in the CIA“, kterou napsal v roce 2000 Antonio J. Mendez číst nebudu. 2.) Chci vidět film o filmu, kterej nikdy nevznikl. 3.) Thx za titule ,,fčelí medvídek“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Ben Affleck více věnoval psaní scénářů a režii, jako herce by ho nikdo ani příliš nepostrádal. Co si budeme nalhávat, Benovi hraní prostě nejde a s tím svým jediným neutrálně-univerzálním výrazem, kterým dokáže odehrát všechny polohy lidských emocí, toho moc nezmůže. Jak zde ve svém komentáři zmiňuje uživatel DaViD´82, že ho ve filmu přehrává úplně každý, s tím docela souhlasím. Je to totiž tak. Ty nejlepší výkony tak podávají vedlejší (vlastně hlavní) postavy a tradičně herci z, cizím jazykem hovořících islámských zemí, které nechávají v případě, že sledujete film v televizi, vždy mluvit v originálním znění. Takže člověk pak názorně vidí, jak dokáže být osazenstvo zahraničního castingu naprosto přirozené, nenucené a jaksi "domácí." Režii tak Affleck zvládá na výbornou, zejména závěrečná scéna s odletem domů byla napínavá, jak šráky. Připomínala mi krušné chvilky, které zažíval při obdobné situaci James McAvoy v Posledním skotském králi. Není to sice žádné (F)argo, ale pokud by "Argo" skutečně někdy bylo natočeno, mohl by to být skutečně parádní biják:) ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Argo, podle všeobecných ohlasů prubířský kámen filmového labužnictví, ve mně sice zanechal dojmy pozitivní, a fakt je že jsem Affleckovi toho plešouna za nejlepší film přál, ale dělat z toho bůhvíjak přelomovou záležitost se mi prostě nějak příčí. Atmosféra rodné země Oláhů a konfrontace fanatických studentů s vyděšenými americkými úředníky je tu vylíčena až hmatatelně, i když se film drží zpátky a dovede se obejít bez nějaké efektní brutality a citového vydírání. Kouzelné přepínání mezi roztomile prohnilým imperialistickým Holým Údem a zhoršující se situací v domě kanadského velvyslance je asi hlavní deviza Arga, protože samotná realizace plánu agenta Mendeze je už za hranicí WTF, které jsem v rámci žánru ochoten tolerovat. Přesto, pokud chcete vidět film, ve kterém každá složka přesně zapadá na své místo, vyberte si tenhle. A dokonce - i když jde o snímek podle skutečné události - budete na pár místech určitě napjati a překvapeni. A pokud tuhle svižnou, dvě hodiny krátkou záležitost hodláte ignorovat nebo dokonce hanět, mám pro vás jedinou odpověď: "Arr, go fuck yourselves.":) 80% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Silný špionážní thriller, který má koule. Zase to Ti Amíci jednou dokázali. :-) Tentokrát Iráncům, když jim vyfoukli v době protiamerické hysterie 6 diplomatů ukrytých v domě kanadského velvyslance v Teheránu. Jen trochu lituji, že je nenechali jet až na hranice na těch kolech, to mohlo napadnout jen někoho, kdo nikdy nežil v totalitním režimu... Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=w918Eh3fij0 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mistrně natočená hollywoodsky znevěrohodněná rekonstrukce skutečné události. Pocta americkému patriotismu, CIA, západním hodnotám a způsobu politiky, kterou tvůrci možná trochu alibisticky zkombinovali s poklonou svému cechu, což ovšem ve výsledku vůbec nepůsobí jako malá domů. Výborný retro politický thriller, který může být vnímán jako staromilský, a to je jeho velký klad. Ben Affleck tu chtěl být Redfordem a tak oprášil tehdy používaná schémata a dal filmu dobovou patinu a i když Robert Redford byl a bude jen jeden, Ben Affleck se za tenhle pokus o reinkarnaci vůbec nemusí stydět...škoda jen té mnohými citované finální scény na teheránském letišti a přechodu k akčnímu pojetí žánru, bez ní by tenhle film byl bez chyby... ()

Galerie (63)

Zajímavosti (46)

  • Ačkoliv film zcela chybně vykresluje roli britských diplomatů při záchraně Američanů (například tehdejší britský charge d'affaires v Teheránu Arthur Wyatt byl dokonce vyznamenán Řády svatého Michala a svatého Jiří), byla filmu v Británii udělena cena BAFTA za nejlepší snímek roku. (Jozka7)
  • Natáčení probíhalo v Los Angeles, Washingtonu D.C. a Istanbulu. (hippyman)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Jak to vypadá s novým Batmanem?

Jak to vypadá s novým Batmanem?

03.01.2017

Studio Warner Bros. nesmírně touží po netopýří sólovce od Bena Afflecka. Představitel Batmana a režisér Gone, Baby, Gone, Města nebo oscarového Arga se uvolil, že ji natočí, soustavně ale tvrdí, že… (více)

Reklama

Reklama