Reklama

Reklama

Italský horor pojednává o strašidelném chrámu s násilnou minulostí. Historie katedrály sahá daleko do středověku, kdy templáři vyvraždili celou italskou vesnici, jejíž obyvatelé byli považováni za satanisty, a vybudovali v místě jejich hromadného hrobu obrovskou stavbu. Do chrámu navrženého architektem a alchymistou v jedné osobě, který byl ve svém výtvoru pohřben zaživa, je zabudován složitý mechanismus sestrojený tak, aby zatarasil všechny vchody v případě, že by se duchové pohřbených vesničanů někdy rozhodli znovu povstat... Právě k tomu dojde v současnosti, poté, co je pečeť krypty odstraněna. Když se démonické síly chystají zaútočit na nájemníky chrámu, je jen na faráři (Hugh Quarshie) a malé dívce (Asia Argento), aby objevili stavitelovu poslední linii obrany dřív, než se zlým silám podaří uniknout do okolního světa. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Pokud jste viděli Démony (režírované Lambertem Bavou), pak jste vlastně viděli i Svatyni. Stačí si jen představit, že film přesídlil z kina do kostela, přišel o část vizuální působivosti, do větší míry je rozdělen na nepříliš kauzálně provázané epizody a casting na něj zřejmě probíhal dle náhodného výběru na nejbližší zastávce MHD. Goblini jsou samozřejmě pořád fajn, černý humor (zvonění na zvon) potěší a několik scén je slušně zinscenovaných a vypointovaných (metro), ale od spolupráce mistra Argenta a člověka, který natočil geniální Dellamorte Dellamore, jsem čekal víc. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Svatyně“ je zvláštní film, o kterém si myslím, že je celkem podhodnocený. Je to nadprůměrný horor, který má zajímavý vývoj děje, ale jsou zde scény, které vám snadno utkví v paměti – třeba kopulace s démon je nečekaná a právě proto ve vás vzbudí ten správný, děsivý dojem. Scénář má svoje nedostatky, jsou zde prázdná místa a zvláštní postavy, ale přesto se jedná o horor, který dokáže vyděsit a ohromit. ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

Zase jeden ze skvělých italských hororů. Tuhle zvláštní atmosféru, kterou při tom zažívám prostě miluju. Když vstoupíte do toho chrámu, tak přestává okolní svět existovat a vy pocítíte co se tam za celá staletí odehrálo, že tam číhá skryté zlo, které čeká jen na to až ho někdo vyvolá. A to nebude trvat moc dlouho. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Pri Soavim je to zložité. Respektíve sám si to robím zložitým kvôli kontextu, v ktorom ho vnímam. Filmy Cemetery Man a Deliria (podľa mňa jeho najlpšie) ho stavajú do pozície atypického hororového revizionistu. Filmy ako Svätyňa (alebo neskoršia Sekta) ho naopak ukazujú ako režiséra, ktorý vie skrátka poctivo napĺňať žáner a divácke očakávania. Svätyňa reprezentuje to lepšie z talianskeho horroru konca 80-tych rokov, je vťahujúca a veľmi atmosférická, Soaviho v prvom rade stále neopúšťa schopnosť budovať veľmi zapamätateľné obrazy a podmazávať snímku výborne padnúcim soundtrackom, ale naďalej budem stáť za jeho viac pravidlám sa vymykajúcimi filmami. Overall, vo Svätyni sa oplatí počkať na jedno z naj kinematografických vyobrazení satana. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vymazlená parádička.. Na plný kotel to asi není, to by to muselo ještě trochu přitlačit na pilu, ale i tak je to krásný gotický horror s atmosférou zlého snu který se táhne, cyklí a graduje... Je fajn, že se toho nechopil přímo Argento protože Soavi má pro tenhle typ příběhů evidentně lepší cit. Herecky je to taky docela zvládnuté a především čtrnáctiletá Asia už roste do krásy :) .. Parádičkoidní itálie s oldschoolovým feelingem. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Film se měl původně natáčet v Lorenzkirche u Norimberku. (Spike17)
  • Film je také známý pod názvem Demons 3, ale nepatří do slavné Demons série. (Spike17)

Reklama

Reklama