Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o starém skladateli s nadpozemskou představivostí, který si stále myslí, že je mladý chlapec. Ve spánku cestuje do své vzdálené minulosti, kde se jeho stařecké sny smísí s fantazií malého dítěte a hudbou. Zde započne pátrání po vzpomínkách, které jsou pro něj nejdůležitější. (dresi)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (167)

katuska138 

všechny recenze uživatele

Nejsem nijak velký fanoušek Nightwish, možná spíš naopak, ale tenhle film mě naprosto uhranul. Svět ryzí fantazie, fantazie tak čisté, že nepotřebuje ujeté barvy ve stylu Tima Burtona a nepůsobí zfetovaně jako třeba Sněhurka a lovec. Když vzniká hudba k filmu, nikdy se s ní nemůžu úplně ztotožnit, cítítm, že je k němu tak nějak jenom přidaná. Že ty vizuální vjemy nesedí k těm hudebním. Ale když vznikne film podle hudby jako tady, to je neuvěřitelný pocit, každá maličkost, která se v něm odehraje, má svůj tón, pasuje způsobem, který až nahání husí kůži. Jakoby se to celé odehrávalo ve vaší hlavě a ne jen na obrazovce před vámi. Film, ve kterém vidíte hudbu. Nádherný zážitek, mrazivý film, obrovské překvapení. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nightwish mám už z dřívějška moc rád. Líbí se mi ta kombinace metalu a pohádkové atmosféry textů a melodií. Pár dnů předtím než jsem tenhle film viděl jsem se zaposlouchal do alba Imaginaerum a říkal si, že tak krásná hudba nemůže mít špatné zpracování do samotného filmu. A ono také že ne, i když to není takové, jak jsem si představoval. Příběh je hodně abstraktní, což mě taky mohlo napadnout. Té hudby ale tam není tolik, kolik bych chtěl. Přímých vstupů tam má kapela opravdu jenom pár, což je obrovská škoda. Celé je to asi takové, jak si Tuomas Holopainen přál. Tedy jako kdybych se zaposlouchal do něčího snu. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zvláštní dílko. Vizuálně a některými nápady skutečně hodně zajímavé, bohužel mi to ale ve výsledku připadalo jako hodně natažený videoklip s příběhem, než smysluplný plnohodnotný film. Hudba od Nightwish absolutně nevyužitá, až na těch pár klipů s kapelou, které spíše právě umocňovaly onen pocit "nataženého videoklipu". Trochu škoda nevyužitého potenciálu. ()

Gonzi 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velmi povedené, ale v zásadě je to natažený videoklip a ani ta hudba není zrovna dechberoucí (krom některých momentů). Většinu stopáže tam je skoro ticho, nebo tam atmosféricky brnká jeden, dva nástroje, teprve u některých vizuálních koláží se rozjede naplno nějaká pořádná hudební mela - pak je to celkem obstojné. Jako celý film je to ale strašně jednoduché. Děj stopáž neutáhne, vizuál stopáž neutáhne a hudba stopáž neutáhne. Ghosts od Jacksona jsou někde úplně jinde (nejen mnohem vhodnější, 40ti minutovou stopáží). ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Za odhalení možná stálo by, kdybych řekl, že jsem fanouškem hudby Nightwish a že je opravdu rád poslouchám téměř kdykoli a kdekoli. Konkrétně album Imaginaerum, spolu s nímž tento film kráčí ruku v ruce, řadím mezi nejoblíbenější alba od nich, proto jsem se celkem přirozeně na filmový výsledek. A jaký je? Inu, zklamání to vyloženě není, nadšení ovšem také zrovna dvakrát ne. Vlastně jsem dostal to, co jsem v podstatě očekával – dávku audiovizuálního potěšení, kde scénář za moc nestojí, ale nemálo toho vykompenzují nápady a některá muzikálová čísla. Ne, samozřejmě jsem nečekal nějakou muzikálovou bombu à la Moulin Rouge!, kterou asi jen tak nějaký muzikál nepřekoná, ale stejně jsem si myslel, že film nabídne mnohem komplikovanější zápletku, ne tak schematické postavy a více hudby od Nightwish. Teda ne že by měly muzikály obecně nějaký mnohovrstevnatý děj, to ne, ale zvláště část odehrávající se v realitě strašně trpí nedostatkem nějakých dobrých nápadů na ozvláštnění děje. Jde hodně poznat, že film točili pánové Harju a Holopainen opravdu s láskou a radostí (především v oné fantaskní části to jde vidět), ale stejně bych si představoval na pozici režiséra či spoluscenáristy někoho, kdo má s filmařinou větší zkušeností, umí se filmovým jazykem lépe vyjadřovat a dodat filmu jako celku řádný náboj. Efekty jsou vzhledem k nízkému rozpočtu poměrně slušné, herci nejsou vůbec špatní, jenom mi teda připadalo, že dcera skladatele občas dosti přehrávala, ale co už. Sečteno podtrženo: Imaginaerum určitě není špatný film, jenž bych neváhal doporučit nejen fanouškům Nightwish a opětovnému zhlédnutí bych se určitě nebránil, ale myslel jsem, že ve mně zanechá mnohem více dojmů. Jak už bylo řečeno – spíše než muzikál mi to připadalo jako takový nesourodý, dlouhatánský videoklip. Ale pěkný dlouhatánský videoklip, to musím uznat. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Tuomas Holopainen chtěl původně na základě jednotlivých písní zrežírovat dvanáct krátkých filmů. Režisér Stobe Harju ale přišel s tím, že by bylo lepší vytvořit celovečerní film. [Zdroj: Spark] (MikeeTheory)

Reklama

Reklama