Reklama

Reklama

Billy byl kdysi chloubou policejního sboru, jenže když jeden gauner znásilnil a zavraždil sestru jeho přítelkyně, rozhodl se, že trochu obejde spravedlnost a potrestá ho sám trestem nejvyšším. Z obvinění z vraždy ho vyseká přímluva kamaráda u starosty Nicholase Hostetlera (Russell Crowe), jemuž stačí zatahat za pár nitek, aby bylo obvinění smazáno. Billy svůj neuvážený skutek odnese jen vyhozením od policie. Snaží se protloukat jako soukromé očko, ale příliš mu to nejde. Když už neví, kudy kam, zjeví se znovu na scéně starosta Hostetler a nabídne mu práci. Má sledovat jeho vlastní ženu (Catherine Zeta-Jones), která ho údajně podvádí s člověkem z týmu starostova politického oponenta. Lukrativní nabídku, kterou by levou zadní zvládlo i průměrné soukromé očko, Billy přijme, netuší však, že tímhle rozhodnutím strká hlavu do oprátky. Z banální sledovačky a příběhu o nevěře se totiž vyklube pořádně morbidní příběh, v němž se objevují první mrtví, a Billy je v tom najednou až po uši, protože si uvědomí, že možná nestojí na té správné straně barikády. Ve chvíli, kdy už není komu věřit, se musí spolehnout jen na svou pistoli a víru, že dokáže najít důkaz, který mu přinese vykoupení a záchranu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (21)

Trailer 1

Recenze (329)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Úplně tento film nezavrhuji, ale nemůžu se zbavit pocitu, že 90 % rozpočtu padlo na platy 2 hlavních herců a za zbytek financí se tvůrci pokusili uvařit nějaký čas. Wahlberg a zejména Russel Crowe byli velmi dobří. Na druhé straně nepochopím obsazení plastických nechutně vypadajících figurín (Catherine Zeta-Jones) a totálně příšerně obsazeného politického soka (Barry Pepper) - jedno z nejhorších obsazení role, jaké jsem za svůj filmově bohatý život viděl a který byl slizčí než "koronavirový expert", lhář, zloděj, podovodník a největší kurva aktuální české politické scény - jistý pán Hamáček. Celkově mi politický duel v pozadí připomínal souboj mezi Babišem (Russell Crowe) "vytahal jsem nás z dluhů, které přede mnou ODS nadělalo" a klidně třeba zmíněným Hamáčkem (Barry Pepper), či jiná zrůda z ČSSD. V tomhle případě jsem fandil Babišovi(Russell Crowe), a to i přesto, že zcela nepoliticky odstranil ze světa hlavní opěrný bod svého soka - tuneláře Tvrdíka (Kyle Chandler). Úvodní zápletka s necitlivou policejní popravou přičmoudlého recidivisty, který neměl zrovna v úmyslu jevit známky vzdoru, mi zase naopak připomínala ten uměle vytvořený mezigenerační rasový spor, který otřásá zdegenerovanou Amerikou. Takže je to v podstatě tak trošku snímek odrážející současné politické a rasové problémy a já se u něj dobře bavil. Věřím, že spoustu diváků odradí zjištění, že tento snímek je z dobrých 80 % politika, z 10 % šmírování, z 5 % reklama na Whiskey a aby se neřeklo, tak je to celé zakápnuto slabým 5% odvarem z akce. Přesto mě to docela vtáhlo do děje a rád přehlédnu několik scénáristických kliček, bez kterých už by to nemělo šťávu vůbec. [77 %] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku napínavo rozohraný triler. Pochopiteľne sa po nejakom čase začnú odkrývať karty a keď sa na ne pozrieme z druhej strany, tak zistíme, že sme predpokladali správne. Napriek tomu je Broken city dostatočne komplikované, aby bavilo. Len tá komplikovanosť sa nakoniec ukáže falošná, pretože niektoré cestičky nikam nevedú a spôsob dopadnutia páchateľa sa inak ako klišé nazvať nedá. Film jednoznačne mal lepšie využiť genius loci New Yorku a obzvlášť vydarene namaľovanú Catherine. Našťastie to v závere svojou prekombinovanosťou neprehnal, trochu som sa bál istého zvratu, ten však chvalabohu neprišiel. Film vyzerá, akoby reagoval na nejaký konkrétny príklad z komunálnej politiky, tak závažnú tému mal však podať intenzívnejšie a viac ambiciózne. V momente, kedy som mal pocit že ma čaká veľké finále, Broken city končí. ()

Reklama

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Mark Wahlberg mě neustále přesvědčuje o tom, že jestli má mít můj oblíbenec Sly nějakého nástupce, tak je to právě tenhle chlap. Těch podobností je hned několik. Oba dva umí vzít do ruky bouchačku a rozmlátit někomu tvář. Ani jeden z těchto borců není z herecké kategorie 1A, ale přesto své snímky ve většině případů tahají právě oni sami. A hlavní spojitost vidím v tom, že oba pánové jsou ve svých rolích takoví ti hodní a citliví kluci od vedle. No a podobně se MW zachová i v tomto snímku. Zápletka je taková nějaká, ale film umí vymačkat i z mála hodně občas napětí pěkně vyšroubuje. No a jak jinak než právě to, že v mých očích snímek táhne právě MW může za to, že dávám 70 a 4 hvězdy. (večeře vynikající) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

A tak znovu idem mierne proti prúdu a zabijem sem štvrtú hviezdu. Príjemný komorný thriller, ktorý dáva od začiatku jasne najavo, že neprišiel pískať prvú ligu, ale o to viac sa snaží zaujať tých, ktorý mu dajú šancu. Herci, ktorí nehrajú pod stresom, ale v hereckých úlohách, ktoré im boli priam šité na mieru, podávajú umiernené a presvedčivé výkony. Režisér, ktorý trošku prekročil svoj tieň a drží opraty filmu pevne v rukách. Film bol ukočírovaný celkom slušne, bez hluchšieho miesta, a napriek častým dialógovým prestrelkám hercov, namiesto tých pästných, či zbraňových mi film ubehol veľmi svižne. 80%. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Poctivá detektivka. Takových je jako šafránu. Zachovány tak zůstaly všechny propriety charakteristické pro krimi žánr s nádechem politiky, ale to mi vůbec nevadilo. Spíš naopak. A sedla mi zápletka na hranici překombinovanosti plus mile potěšilo několik zvratů, kdy některé byly očekávané jen tak napůl. Herecky to asi ani lepší být nemohlo. Wahlbergovi tyhle role drsňáckých a poctivých poldů sedí a Russell (pokud zrovna nezpívá) dokáže zahrát všechno. Na konci jsem si přál, aby Billy brzy vylezl z vězení a šlápl na kuří oko dalšímu prohnilému padouchovi. 80% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (3)

  • Okrem autentického prostredia New Yorku prebiehalo natáčanie aj v meste New Orleans. (MikaelSVK)
  • Vo volebnom sídle Jacka Vallianta (Barry Pepper) je plagát s hebrejským slovom “židovský“. Sú to síce správne písmena, ale sú písané sprava doľava namiesto zľava doprava, ako to je v hebrejskom jazyku. (Spilvo)

Související novinky

Bruce definitivně po záruce?

Bruce definitivně po záruce?

17.05.2013

Ale kdepak. I když už se frekvencí výskytu ve filmech různých kvalit snaží dohnat Nicolase Cage, daří se mu nesrovnatelně lépe. Jeho poslední tři filmy (Looper, dvojka G.I. Joe a pátá Past) byly… (více)

Reklama

Reklama