Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

luka4615 

všechny recenze uživatele

The Founder není primárně o zrodu společnosti McDonald, jak by se z názvu i popisku samotného mohlo zdát. Zrod firmy je zde prezentován jen jako jakýsi medailonek z vyprávění bratrů McDonaldových. Snímek totiž pojednává o muži jménem Ray Kroc, který vycítil příležitost k masivnímu zisku a držel se jí i přes hromady mrtvol a zničených přátelství. Film je v této rovině až příliš předvídatelný, přičemž nenabízí ani žádný "wow" moment, který by snímku přidal na atraktivitě a nějak ho odlišil od zbytku životopisných filmů. Takže ve výsledku dostaneme jenom průměrný film s fenomenálním Michaelem Keatonem o muži, který díky intrikám a nulovému svědomí přivedl řetězec McDonald i na ta nejodlehlejší místa naší planety. „You know what - contracts are like hearts, they are made to be broken.“ ()

Khalesi

všechny recenze uživatele

McDonald´s kŕmi tupé hlavy sračkami, či sa to už verbalovi páči, alebo nie. Nikdy som ho nepovažovala za filantropa, ale predpokladala som aspoň štipku inteligencie, ale ak je to hovno, čo sa v tomto fastfoode servíruje mňamka, tak by ma zaujímalo čím sa to celý život vlastne živil. Samozrejme, všetci nenažranci bažiaci po škváre by predali vlastnú mater, len aby si mohli voziť rite v luxusných fárach, obklopovať sa síce krásnymi, ale zvyčajne nie príliš inteligentnými slečnami a vlastniť vily s bazénmi a toľkými miestnosťami, že ich všetky snáď ani v živote nenavštívia, nie že by ich ešte potrebovali. Psychiatri tomu hovoria prekompenzácia, hádajte čoho asi.Sama zrejme nemám dosť rozumu na to, aby som pochopila podstatu takéhoto bytia, ale každopádne nevidím nič obdivuhodného na tom, že si tento Molochov služobníček toľko nahrabal a to ešte tak, že šiel a stále ide cez mŕtvoly. Nuž čo, sme rozdielni ľudia s rozdielnymi názormi a prioritami. Všetci žijeme na jednej planéte a takýchto bezohľadných citových kryplov nedotknutých akoukoľvek mierou morálneho uvedomenia či dokonca slušnosti, je tu všade ako múch na hovne. Zabiť ich a z milosti ukončiť tú ich nekonečnú honbu za diamantom je nezákonné, takže nám nezostáva nič iné než s nimi zdieľať životný priestor a snažiť sa potlačiť nevolnosť ak sa ocitneme v ich bezprostrednej blízkosti.Mimochodom je až neskutočné, ako tagy pri tomto filme vystihujú podstatu ľudstva. Smutné. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Abychom si rozuměli - o Mekáč se zajímám asi jako Krteček o sluneční brejle, protože moje představa o jídle se od ohřátýho kusu krávy v ubrousku trochu liší. Takže až díky tomuhle filmu jsem se seznámil s historií amerického pohostinství, a to právě kdo ví, jestli to bylo podáno reálně se vším všudy. Buď jak buď, lidi jako Kroc by mixéry neměli prodávat, měli by se v nich rovnou mixovat, bratry Mekáčovi je mně pak upřímně líto, protože narazili na člena Síně slávy hajzlů všeho druhu. Dost možná by měl povýšit na předsedu. Důležitý je opakovat pořád dokola slovo rodina, to jde pak všechno. Že, Andreji? ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Veru, ako píše xxmartinxx, škoda, že to nevzali tí Coenovci. Hancock predviedol rutinu, polovicu práce za neho odviedol skvelý Michael Keaton (aj to v rovine zábavnosti svojej postavy, nie ponorom do nej). Všetko okolo neho je len nenápaditá kulisa. Pritom potenciál, a práve pre hravých a pritom nekompromisných Coenovcov... no úžasný! ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mňa "The Founder" držal po celý čas. Nemôžem povedať, že by film nemal žiadne problémy, no rozhodne je najväčšie plus a súčasne trošku aj najväčšie mínus filmu práve Michael Keaton. Je vynikajúci v tomto filme a odohráva skutočne jeden zo svojich najväčších sólo projektov. A ide mu to skvele. Ja mu tú rolu žeriem. Ale súčasne je trošku problém, že o ňom vieme veľmi veľa, no nedozvieme sa veľa o ostatných postavách. A ja by som chcel viac spoznať Maca a Dicka. Najmä preto, že by som chcel poznať trošku ich stranu príbehu. Pretože vidíme, že vo všetkom Raya obmedzujú a nechcú, aby sa všetko vymklo kontrole. Lenže ako sa hovorí, netreba dráždiť hada bosou nohou. A všetkými ich "Nie" dotlačili asi Raya do úplne inej situácie a potreboval ochrániť aj seba samého. Možno nemusel spraviť niektoré veci na konci filmu a tak maximálne ich oboch oklamať a obrať o všetko, čo reálne vybudovali, no čo sa dá robiť? Film by sa možno dal aj trošku skrátiť, aby mal lepšie tempo, ale to sú trošku detaily. Michael Keaton je dostatočná záruka v tomto filme, že si to užijete. Je vynikajúci. A film je aj dostatočne zaujímavý na to, aby ste ho odsedeli do konca. Som rád, že som film videl, som ochotný sa k nemu i vrátiť. Rozhodne zaujímavý pohľad do sveta biznisu. Hodnotenie: B+ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Podnikatel Ray Kroc (1902-1984) měl české kořeny. Jeho rodiče emigrovali do USA z Plzeňska. V roce 1955 otevřel Kroc svoji první fast-food restauraci v Chicagu. V roce 1961 od bratrů McDonaldových firmu odkoupil za 2,7 milionu dolarů. Časopis TIME ho zařadil mezi 100 nejdůležitějších osobností 20. století. (Yardak)
  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v amerických štátoch Georgia a Nové Mexiko. (MikaelSVK)
  • Rodiče Raye Kroce pocházeli z vesnice Stupno u Plzně, kde mu i místní nedávno odhalili pamětní desku na zdravotním středisku. V obci je jméno Kroc velmi časté. (JerryPilsen)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama