Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 19 min (Minutáž: 34–60 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith, Cameron Britton, Alex Morf, Joe Tuttle, Peter Murnik, Joseph Cross, Jesse C. Boyd (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dva agenti FBI se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlali ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. (Netflix)

Recenze (98)

mm13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál o založení behaviorálnej jednotky FBI a prvých krokoch jej výskumu myslí masových vrahov. Vzrušujúce. Pre mňa osobne však boli ešte o čosi viac vzrušujúce momenty zo súkromia trojice vyšetrovateľov. Čo sa dialo za múrmi navštívených väzníc zaujalo, ale naplno pohltilo a prinútilo priamo sa účastniť až to, čo sa dialo medzi stenami domácností a hotelových izieb, počas ciest autom, v reštauráciách a baroch. Skĺbenie výskumu podnetov a reakcií na strane objektov skúmania s podnetmi v prostredí samotných "výskumníkov" a ich reakciami - a obojstranné prenášanie týchto vplyvov - neprestávalo odzbrojovať až do vyvrcholenia (kataklizmy) poslednej kapitoly. Preto aj vrcholné scény celej prvej série u mňa predstavujú "plechovka tuniaka", či "rozchod"... a najväčší podnet do diskusie otázka, kto z divákov na koho strane v rámci onoho rozchodu stojí (pretože som zatiaľ v tom svojom názore sám). Výživné a presvedčivé. Sem s druhou sériou a nech je pokojne zároveň aj záverečnou. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další ohromná seriálová pecka, o které jsem až do doby, kdy vyšla, netušil, že vůbec existuje. Netflix letos točí jednu velkou parádu za druhou a nejen rozjetými seriály a několika filmy, ale i novinkami se mi ohromně trefil do vkusu. A Mindhunter je ze všech těch letošních novinek Netflixu asi ten vůbec nejlepší. A já mu až na obří titulky přes celou obrazovku a znělku, kterou jsem výjimečně přetáčel, nemám co vytknout. Námět je fantastický a výsledek funguje naprosto perfektně. Herci jsou výborní, skvěle dobová atmosféra strhující a dialogy neskutečně silné a vtahující, hlavně ty přinášejí skutečně prvotřídní zážitek. Zejména první dva díly a hovory s Edmundem Kemperem (podoba jak řemen a ztvárnění role naprosto neskutečné) patří k tomu vůbec nejlepšímu, co jsem letos na filmovém a seriálovém poli viděl. Není to kdovíjak akční a zas tolik se tam toho neděje, ale je to výtečná sonda do mysli sériových vrahů (což já rád) a o jejich zpovídání. Postavy jsou výborně napsané, ostatně jako celý seriál - prostě psychologická lahůdka. A Fincherovy epizody jsou nejlepší. Doporučuji a u druhé série rozhodně nebudu chybět. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Filmařsky určitě kvalitní, charaktery jsou skvělé a zajímavé, ale vizuálně je Mindhunter tak strašně nezáživný až "sterilní", že kdyby si to někdo pustil do sluchátek bez videa, o nic nepřijde. Nekonečné dialogy a povídání dokola a dokola, ale úplně nulová akce, napětí nebo něco, co by mě donutilo si pustit další díl. Oceňuju práci a nápad, ale pro mě to byla těžká nuda, kterou jsem dokoukal spíš z donucení. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Toto spojení Netflixu a Davida Finchera vyústilo v lahůdku pro každého "fanouška" sériových vrahů a forenzní psychologie. Pomalé, neakční avšak perfektně mrazivé vyprávění, jehož ústředním motivem jsou rozhovory s existujícími sériovými vrahy, jejichž herečtí představitelé jsou do svých rolí neskutečně trefně vybráni. Pokud vám něco říkají jména Edmund Kemper, Richard Speck či Jerry Brudos, přijdete si na své. V podstatě se jedná o sledování historického vývoje profilování sériových vrahů, avšak díky režii Finchera a spol. se jedná o skvělou krimi/ thrillerovou podívanou. Vytkl bych možná až zbytečně velký prostor, který je věnován osobním životům hlavních postav, ačkoli chápu, že tvůrci chtěli mimo jiné ukázat, jak dokáže čas strávený ve společnosti zvrácených zločinců poznamenat lidskou psychiku. Věřím, že slíbená druhá série udrží nastavenou laťku. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Desetihodinový, fincherovsky precizní procedurál, kde po vzoru Mužů, kteří nenávidějí ženy, není téměř místo pro osobní linie postav. Workoholické drama, v němž každá scéna slouží k získávání informací, se přesně trefilo do boomu současné popularity doku-žánru true crime, který zde fikcionalizuje pro potřeby vyprávění pojednávající o počátcích profilování sériových vrahů a rozpadu osobnosti pod tíhou takové práce. Série nekonečných, precizně strukturovaných výslechů, ovšem mimo historickou zajímavost slouží také k rozehrání komplexní studie lidské psychiky, subtilně aplikované na dvě ústřední postavy. Neskutečně perfekcionistický seriál, v němž se každý detail a náznak počítá, a v němž se velké zjištění dostaví vždy až po vyčerpávajících, obsahově hutných slovních přestřelkách. Nejlepší epizoda: Episode 10 (10) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Píseň, která zazní v posledních záběrech a v závěrečných titulcích, je „In to the light“ od Led Zeppelin. (l3ricktop)
  • Dr. Wendy Carr (Anna Torv) si po poslechu nahrávky sundá sluchátka a zeptá se: „Co je v krabici?“ Jde o možnou narážku na Fincherův film Sedm (1995). (Tomas_TM)
  • V epizodě zazní při časové montáži píseň „Fly Like an Eagle“ od Steve Miller Band (verze z roku 1976). (J.F.B.)

Reklama

Reklama