Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (250)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Předem se omlouvám, že nesdílím hromadné nadšení. Tato minisérie mi byla několikráte doporučována, současná německá tvorba mě zajímá, ohlasy pozitivní, nebyl tedy důvod neusednout k obrazovce. O druhé světoé válce se natočilo už tolik filmů, že je velice obtížné vyhnout se jakémukoli klišé, napsat nějaký originální scénář, který by nepřipomínal žádný z dříve natočených filmů. I když se nesnažím vyvolat si filmy předchozí, naskakují sami. Použití tří kamarádů, kde každý z nich stojí na jiné straně bylo už ve filmu Mladí lvi. Zde se k tomu připojila děvčata, jedna se stane ošetřovatelkou (Náhrdelník) druhá spí s oficírem, aby sehnala doklady pro svého přítele a pomohla si ke kariéře (Černá kniha). Závěrečné probírání papíry mi vybaví Ivanovo dětství. Jednu chvíli jsem se obávala idylického závěru, kdy všech pět přežije vojnu s nějakými těmi šrámy. Jsme svědky řady těžko uvěřitelných příběhů, které by v reálném životě skončili mnohem dříve zastřelením. Nechci příběh bagatelizovat, je určený současnému divákovi a je napsán tak, aby vzbudil emoce a zasáhl. Trilogii vnímám jako poctivou snahu současných tvůrců vyrovnat se pravdivě s minulostí svých dědečků a otců.                                                                 Zajímavé komentáře: fragre, flanker.27, Ivoshek ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Každý pokus o sebereflexi, zejména jde-li o tak závažné téma, jakým jsou zločiny, jichž se jeden národ dopustil na mnoha jiných, je třeba ocenit. Na druhou stranu by však tato snaha měla být nanejvýš upřímná a měla by hrát zcela otevřeně. Celá ta počáteční naivita a iluze by byly možná snadno uvěřitelné někdy ve dvacátých či třicátých letech u mladých lidí, kteří ještě nnebyli vtaženi do soukolí válečné mašinerie, ale těžko lze tomuto vykreslení uvěřit v případě poručíka Wehrmachtu nebo židovského krejčího v roce 1941, tři roky po křišťálové noci, v případě zdravotní sestry na východní frontě v roce 1943, po bitvě u Stalingradu, či v případě Žida směřujícího v dobytčáku do koncentračního tábora. To, čeho se pak hlavní postavy dopouštějí je do jisté míry skrýváno za ne zcela špatné úmysly, jako je povinnost, aby mohli být třeba správnou německou ženou, slavnou zpěvačkou, válečným hrdinou nebo prostě jen dobrým vojákem. I proto nejuvěřitelnějším dojmem působí příběhy Viktora a Grety, jejichž charaktery a osudy velice dobře vystihují atmosféru doby. Příběhy ostatních potom vypovídají spíše o válečných hrůzách, i když jen částečně, proměně lidí, kteří jimi prošli, a reálných prožitcích vojáků bojujících v první linii. Přesto však není možné přijmout několikrát opakovanou myšlenku, že válka dělá z lidí bestie, protože válka ve skutečnosti dělá z lidí pouze to, co z nich zbyde, když to skončí, nikoli to, kdo jsou, když to začíná. Hlavně v poslední třetině je tak sice vidět skutečné úsilí vyrovnat se alespoň trochu s minulostí, přestože ten odraz v zrcadle mohl být ještě mnohem drsnější. 75 % ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka mojej maličkosti, najlepší vojnový film z obdobia 2. sv. vojny aký som kedy videl. Aké príznačné, že sa to podarilo práve Nemcom. Film má všetky pozitíva, ktoré ponúkajú všetky kvalitné vojnové filmy, avšak ponúka toho omnoho viac. Nikde inde nenájdete takú komplexnosť a ucelený obraz všetkého čo so sebou prináša vojna. Od postupnej, geniálne opísanej strate ideálov, krutosti, bolesti, smútku až po brilantne rozpracovanú psychológiu hlavných postáv, ich vyrovnávaním sa s udalosťami, sami so sebou až po konečnú zmenu ich charakterov. Takto s človekom dokáže zamávať iba realita vojny a v snímku sú všetky tieto aspekty rozpracované absolútne s precíznou dokonalosťou. Možno by som vytkol prehnanú nenávisť Poliakov k Židom, ale to je v tom mori pozitív a celkového geniálneho výsledného dojmu iba nepodstatná hlúposť. Za mňa 300% :). ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tak zaprvé, rozhodně bych tuto minisérii nesrovnával s Bratrstvem neohrožených nebo podobnými seriály. Němci to pojali po svém a tak to taky vypadá. Seriál je to více než kvalitní. Popisuje životní příběhy pěti německých kamarádů od napadení Sovětského svazu až po kapitulaci Německa, tj. děj se odehrává během čtyř let. A za ty čtyři roky se toho stane tolik, že je to až neuvěřitelné. Bitevní scény střídají ty z domoviny. Ona je totiž každá z pěti postav úplně jiné povahy, proto se zde hodně hraje na psychologickou stránku. Zvěrstva a morální degradace je ukázána dokonale. Těžko říct, jak na to nahlížejí samotní Němci, ale tvůrci si rozhodně nebrali servítky s povahou německých vojáků. Všichni víme, čeho se na východní frontě dopouštěli, i když to byli převážně Waffen-SS. Na druhou stranu byli i ti hodní. To nelze popřít a právě všechny tyto dobré i nelidské skutky jsou velmi dobře ukázány. Pro mě očekávané bojové scény nesmí rozhodně chybět. I když jich tu není moc, jsou natočeny parádně. Snad jediné, co by se dalo přirovnat k Bratrstvu. Třeba útok na telegrafickou stanici, nebo pomocí efektů vyzobrazené tanky Tiger. Radost to pohledět. Herecká pětice předvedla nadpřirozený výkon, bravo. Všichni mají budoucnost před sebou. Po dvou dílech bych neváhal dát plný počet, poslední díl mě ale trošku zklamal, navíc těch náhod tam bylo opravdu moc. Nicméně jako celek se jedná o sérii "must see" a rozhodně ve většině prípadů zanechá něco k přemýšlení. 89%. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Excelentní válečná podívaná. Unsere Mütter, Unsere Väter nabízí náhled na hrůzy Druhé světové války očima pěti německých kamarádů, kteří se po vypuknutí války dostávají do všech myslitelných sfér konfliktu, takže zde dostaneme syrový náhled ze všech stran, který neobsahuje obvyklá hollywoodská dogmata. Minisérie je natočena s notnou dávkou emocí, historických faktů, vyhrocených okamžiků, skvělých hereckých výkonů a s perfektně napsanou a skvěle plynoucí dějovou linkou. Nestává se totiž moc často, že bych se u nějaké podobně laděné série tolik sžil s hlavními postavami a prožíval s nimi jejich osudy. A přesto, že se v podstatě jednalo o Němce a příslušníky Wehrmachtu, jim přál i to, aby se znovu shledali. Takže co dodat na závěr? Unsere Mütter, Unsere Väter je bravurní válečná podívaná, která oplývá lepším spádem a dějovou linií než některé velkofilmy stejného žánru. A je veliká, veliká škoda, že tato výborná minisérie z nejtemnějších let novodobé historie má pouhé tři díly. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • V záběru, kdy němečtí vojáci vybíhají ze zákopů při útoku na Kurský oblouk, se mihne v popředí tank Panzerkampfwagen VI Tiger. Z jeho výfuků se line silný černý dým, který nasvědčuje nedokonalému spalování nafty. Tanky Tiger ovšem byly poháněny benzínovými motory Maybach HL210/230, takže se jejich výfuky takto projevovat nemohly. (Rudy_742)
  • Po prvej časti trojdielneho cyklu ZDF odvysielala sprievodný dokument Eine andere Zeit: Unsere Mütter, unsere Väter – Die Dokumentation, v ktorom je zobrazených päť ľudí, z ktorých každý zažil niečo podobné ako postavy stvárnené vo filme. Na rozdiel od hraného filmu však súčasní svedkovia medzi sebou nemali priateľské vzťahy a pravdepodobne sa ani nepoznali. V dôsledku toho dokument nerieši priateľské vzťahy pred, počas a po vojne. (Arsenal83)
  • Producent Nico Hofmann povedal, že ho pre tento projekt „inšpirovali“ vojnové denníky jeho otca a že v postave Wilhelma Wintera (Volker Bruch) rozpoznal „paralely k životopisu svojho otca“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama