Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 2

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (250)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na německou televizní produkci překvapivě hodně kvalitně zpracované dílo. Pohled na válku z německé strany je hodně naturalistický a člověku až zamrazí, kolik se dokázalo sejít chladnokrevných sviní na jednom místě, díky čemuž trpěl nejen celý německý národ, ale defacto celý svět. Tenhle trojdílný film je příběhem pěti přátel, kteří si tím peklem museli projít. Oceňuji tedy, že se film nesnaží látku obsáhnout přehnaně rozmáchle, ale spíše se zaměřuje na užší skupinu lidí. Přesto se mu však daří zprostředkovat poměrně komplexní pohled na celé 4 roky. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Předem se omlouvám, že nesdílím hromadné nadšení. Tato minisérie mi byla několikráte doporučována, současná německá tvorba mě zajímá, ohlasy pozitivní, nebyl tedy důvod neusednout k obrazovce. O druhé světoé válce se natočilo už tolik filmů, že je velice obtížné vyhnout se jakémukoli klišé, napsat nějaký originální scénář, který by nepřipomínal žádný z dříve natočených filmů. I když se nesnažím vyvolat si filmy předchozí, naskakují sami. Použití tří kamarádů, kde každý z nich stojí na jiné straně bylo už ve filmu Mladí lvi. Zde se k tomu připojila děvčata, jedna se stane ošetřovatelkou (Náhrdelník) druhá spí s oficírem, aby sehnala doklady pro svého přítele a pomohla si ke kariéře (Černá kniha). Závěrečné probírání papíry mi vybaví Ivanovo dětství. Jednu chvíli jsem se obávala idylického závěru, kdy všech pět přežije vojnu s nějakými těmi šrámy. Jsme svědky řady těžko uvěřitelných příběhů, které by v reálném životě skončili mnohem dříve zastřelením. Nechci příběh bagatelizovat, je určený současnému divákovi a je napsán tak, aby vzbudil emoce a zasáhl. Trilogii vnímám jako poctivou snahu současných tvůrců vyrovnat se pravdivě s minulostí svých dědečků a otců.                                                                 Zajímavé komentáře: fragre, flanker.27, Ivoshek ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

I když pominu to místy příliš okaté prolínání osudů ústřední pětice protagonistů a pár nedotažených dějových nitek v pozadí (kolaborující zpěvačka, dezertující důstojník, polští partizáni), pořád mi z toho vychází jedno z nejuhrančivějších válečných dramat posledních let. Na televizní minisérii dobrý. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velice dobře zachycené dění na východní frontě a vůbec války z pohledu Němců, konkrétně pěti přátel. Byť film se někdy až moc snaží kategorizovat a věci zjednodušovat (SS byli ti zlí a Wermacht ti hodní), krásně je na něm patrné, jak se Německá taktika boje postupně propadala do větších a větších zvěrstev s tím, jak postupně proti Rudé armádě ztráceli více a více území. Též je zde i dobře zobrazované hrdinství v kontrastu s pácháním válečných zločinů, kdy onu linii tyto dva protiklady oddělující skoro nevidíme. Například vykreslený polský odboj, který tvoří antisemité, co by nechali židy v zastaveném transportu pochcípat (to Poláky určitě muselo naštvat). Televizní zpracování je někdy znát, zvláště na komornějším pojetí bojových scén z fronty. Scénář ale je díky Bohu natolik inteligentní, že toto negativum maximálně využívá pro svá pozitiva, kupříkladu se skoro nikdy nehneme od polocelku jedné z pětice hlavních postav během boje. Široké záběry na válečnou vřavu jsou tak minimální až žádné a kupodivu jsem si nad tím nestěžoval. Jediné tak výraznější negativum spočívá v až moc časté přítomnosti záchran na poslední chvíli, kdy postavy by ve skutečném světě již šestkrát byli pod drnem, kdyby je vždy náhodou na poslední okamžik něco nezachránilo. Jinak ale pěkně zpracované komorní válečné drama. Klidně doporučím dále. 80% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ja osobne vôbec nemienim riešiť, čo týmto Nemci chceli povedať, povedali a nepovedali, nemienim riešiť ako vykreslili Poliakov, ja som pri tom nebola a ani to nemám naštudované, na oboch stranách barikády by sa našli rôzni ľudia, rôzne príbehy ... pre mňa je toto film, ktorý si zaslúži odo mňa plný počet hviezd, výborne natočené, výborná hudba a herci (predovšetkým Schilling), príbeh výborne prepletený, ani na minútu som sa nenudila ( a to bolo tých minút požehnane), koniec nepokazili ... ohromná preohromná vec. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (37)

  • V záběru, kdy němečtí vojáci vybíhají ze zákopů při útoku na Kurský oblouk, se mihne v popředí tank Panzerkampfwagen VI Tiger. Z jeho výfuků se line silný černý dým, který nasvědčuje nedokonalému spalování nafty. Tanky Tiger ovšem byly poháněny benzínovými motory Maybach HL210/230, takže se jejich výfuky takto projevovat nemohly. (Rudy_742)
  • V prvej časti, keď je nemecká armáda už 40 km od Moskvy, je vonku údajne mínus 40 stupňov Celzia. Pri zábere na Friedhelmovu prilbu je však jasne vidieť, že sneh sa na nej topí. Pri tak nízkej teplote to nie je možné. (Hookiuko)
  • O filme sa vášnivo debatovalo v Nemecku i za hranicami. Film Poliakov pobúril natoľko, že sa ozvala i diplomacia krajiny. V marci 2013 písal televíznej spoločnosti ZDF list poľský veľvyslanec v Nemecku a veľvyslanec Ryszard Schnepf v USA apeloval na firmu Music Box Films, aby ho nedistribuovali v USA. (gogo76)

Reklama

Reklama