Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 2

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Zajímavosti (37)

Válečná generace - Eine andere Zeit (2013) (epizoda) (E01)

  • Při útoku wehrmachtu na SSSR v červenci 1941, jsou němečtí vojáci vybaveni kulometem MG42, který ale ještě v té době v německé armádě nebyl zaveden. To se stalo až následujícího roku 1942. (SsgtJira)

Válečná generace - Eine andere Zeit (2013) (epizoda) (E01)

  • V 15. minutě je možné vidět několik vraků ruské výzbroje, jmenovitě houfnici D-30, střední tank T-34/85 a nákladní vůz US 6 Studebaker. V červenci roku 1941 se ale poslední dva jmenované vozy nepoužívaly. T-34/85 přišel do výzbroje Rudé Armády až v roce 1944 a Studebaker v roce 1942. (bejkovec)

Válečná generace - Ein anderer Krieg (2013) (epizoda) (E02)

  • Bitva o telegrafní stanici v rámci bitvy o Kurský oblouk se dle filmu odehrává ve městě Kurčatov. To by však reálně nebylo možné, neboť město vzniklo až v souvislosti se sovětským jaderným programem v roce 1968 a je pojmenováno po fyzikovi Igoru Kurčatovovi, „otci ruské atomové bomby“. (azcr)

Válečná generace - Ein anderer Krieg (2013) (epizoda) (E02)

  • V záběru, kdy němečtí vojáci vybíhají ze zákopů při útoku na Kurský oblouk, se mihne v popředí tank Panzerkampfwagen VI Tiger. Z jeho výfuků se line silný černý dým, který nasvědčuje nedokonalému spalování nafty. Tanky Tiger ovšem byly poháněny benzínovými motory Maybach HL210/230, takže se jejich výfuky takto projevovat nemohly. (Rudy_742)

Válečná generace - Ein anderes Land (2013) (epizoda) (E03)

  • Během léčky na německé vojáky v Kübelwagenu je první německý voják zastřelen, zatímco druhý voják vystřelí s puškou Kar98k směrem k partyzánům 8 ran rychle po sobě. Tato puška má však komoru na nábojnice pouze pro na 5 nábojů, pak se musí znovu přebít/nabít (v realitě to trvá cca 7–10 vteřin), což se nestane. (SsgtJira)

Válečná generace - Ein anderes Land (2013) (epizoda) (E03)

  • Na konci epizody pochoduje Friedhelm Winter (Volker Bruch) se zbytkem své jednotky lesem dle popisu na Šumavě (400 km od Berlína) 3 dny před kapitulací (kapitulace 7. 5. 1945) a narazí na sovětskou jednotku. Na sovětskou jednotku ale na Šumavě 4. 5. 1945 nemohli narazit, jelikož nejbližší sovětský voják se tou dobou nacházel někde u Brna, kde byla tehdy frontová linie. Nanejvýš mohli narazit na americkou jednotku, protože právě Američané osvobodili celou Šumavu, což je patrné i z průběhu demarkační linie. (MRPitivier)

Válečná generace - Ein anderes Land (2013) (epizoda) (E03)

  • Když Friedhelm Winter (Volker Bruch) pochoduje se zbytkem své jednotky lesem a narazí na ruskou jednotku, následuje záběr na jeho pušku, která má nedovřený závěr, tj. páka je nahoře. V dalším záběru je páka dole a v dalším záběru je zase nedovřená, přičemž Friedhelm ani nestřílel, ani nepřebíjel. (bejkovec)

Válečná generace - Eine andere Zeit (2013) (epizoda) (E01)

  • V prvej časti, keď je nemecká armáda už 40 km od Moskvy, je vonku údajne mínus 40 stupňov Celzia. Pri zábere na Friedhelmovu prilbu je však jasne vidieť, že sneh sa na nej topí. Pri tak nízkej teplote to nie je možné. (Hookiuko)

Reklama

Reklama