Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1950. Zatímco někteří lidé budují s nadšením totalitní stát, jiní lidé z něho v hrůze utíkají. A někteří se ztratí. Tak jako se ztratila Jarmila, sestra lékařky Marie. Sice od ní přišel dopis ze Západního Německa, ale je adresován Marušce a tak Jarmila sestře nikdy neříkala. Tak začíná dramatický příběh scenáristy Václava Šaška Kráska a netvor 1950. Na začátku je jen skoro nedoložitelná pochybnost, pak intuice milující sestry a Marie se vydá po stopách. Víc prozradit nelze. Je to příběh napínavý, syrový a jde v něm o život a ne jen o jeden! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Snímek, volně inspirovaný příběhem českého sériového vraha Huberta Pilčíka, by si zasloužil pořádné filmové zpracování. Tohle sice nebylo špatné, ale snaha o budování atmosféry se občas trochu zvrhla v nudnou a rozvleklou ukecanost. V lehce nadprůměrném snímku mě nejvíc zaujal Tomáš Töpfer a Matěj Hádek co by agent STB. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Silná látka, ale dle mého názoru zpracována velice špatně. Herci byli velice fádní, televize se pro takový scénář vůbec nehodila, lépe by se to vyjímalo na plátně kina a pod taktovkou lepšího režiséra. Co se týče herecké stránky filmu, bylo zde šlápnuto vedle. Issová se tu prostě nehodila, s tím svým jedním výrazem si prostě nevystačila, ani Töpfer si tuto roli nemůže hodit za výlohu a zbytek herců se ani herci nazývat nemůže, spíše je to hrající komparz. Škoda, tematika filmu vypadala tak slibně... ()

Reklama

Belbo 

všechny recenze uživatele

Pokud budou dostávat sračky typu Temného rytíře pětihvězdičková hodnocení a strhující intimní psychologické příběhy se nedostanou z modrých polí, tak toho moc není v pořádku. Hitchcockovské zpracování s atmosférou Zodiaka. Kolik debilních témat jde na velké plátno a okolik víc velkých se nedostane přes práh Tv produkce. Bravo pane Svoboda!!! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tak silná látka dostala jen podobu televizního filmu, navíc ,,ozvláštněného" zcela nefunkčními experimenty s dělením obrazu á la seriál 24 hodin, přičemž se nemohu zbavit dojmu, že tentokráte jde jen o jakousi samoúčelnou nápodobu. Kráska a netvor 1950 je zpočátku jakousi antitezí 30 případů majora Zemana, díky gradující a celkem originální druhé polovině však začíná být zápletka hodně thrillerová. Totalitní propagandě přisluhující Jiří Sequens st. byl ale prostě řemeslně trochu někde jinde než režisér Jiří Svoboda, dlužno však dodat, že Sequensovi poskytl režim prakticky neomezené prostředky, tudíž srovnávat epizody majora Zemana s tímto televizním filmem není moc fér... Každopádně příběh sériového vraha Huberta Pilčíka bych rád viděl znovu, ale jako nějaký hodně temný celovečerní film a v režii třeba takového Radima Špačka... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Najskôr som rozmýšľal, akého idiota napadlo rozdeľovať obraz na časti, dokonca do častí dať iné scény z rôznych miest a časov. Na to by som potreboval dve nezávislé oči, občas aj tri. Prekvapilo ma, ako som si za chvíľu zvykol a bol som rád, že mám dva až tri uhly pohľadu na jednu scénu a môžem si vybrať. Z filmu sú najlepšie ťaživé scény so štátnou bezpečnosťou, a to už od autobusu. Zvyšok je nanič, zvlášť ten nepodarený nekompletný záver, kde sa vlastne nič poriadne nedozvieme. Pobyt na chalupe hrôzy bolo iba scenáristické Šaškovanie, ktoré autor nevedel zmysluplne ukončiť. –––– Stalo se jí něco? – Tu sa pýtame iba MY, slečna! ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Film vyšel na DVD jako příloha knihy Schůzky se stíny Jiřího Svobody v rámci Edice Finále. (NinadeL)
  • Předobrazem příběhu byl skutečný případ Huberta Pilčíka. Přivydělával si jako převaděč přes státní hranici do Německa, ale ty, které měl převádět, vraždil a okrádal. Celkem byl usvědčen z pěti vražd, ale obětí bylo pravděpodobně více. Po zatčení se oběsil. (sator)

Reklama

Reklama