Reklama

Reklama

Špína Londýna

  • Velká Británie Dirty Pretty Things (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vystudovaný lékař Okwe (Chiwetel Ejiofor) je nigerijský přistěhovalec, který v Londýně pracuje jako taxikář a noční vrátný v hotelu. Přesto živoří na hranici chudoby. Sdílí pokoj s tureckou uprchlicí Senay (Audrey Tautou), která si v hotelu přivydělává jako pokojská. Coby nelegální přistěhovalci žijí Okwe a Senay v neustálém strachu z vyhoštění. Jednou v noci zatelefonuje Okwemu na recepci prostitutka Juliette (Sophie Okonedová) a požádá ho, aby se podíval na rozbitý záchod, kde na něj v ucpané míse čeká děsivý objev. Okwe to nahlásí řediteli Sneakymu (Sergi Lopez), který ho vydírá, aby mlčel. Okwe brzy odhalí centrum pochybné podnikatelské činnosti, což ho uvrhne do prohnilého londýnského podsvětí. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JAK TO, ŽE JSEM VÁS LIDI NIKDY NEVIDĚL?“ … ,,PROTOŽE MY JSME TI, KTERÝ NIKDY NEVIDÍTE. ŘÍDÍME VAŠE TAXÍKY, UKLÍZÍME VAŠE POKOJE, KOUŘÍME VAŠE VOCASY“.... /// Amerika – to je samej Mexikánec, ale Londýn… no hodně jich má za sebou Africkou story (a taky Tureckou, Arabskou, Čínskou….). Třeba takovej Okwe – maká jak černej (shoda s barvou pleti čistě náhodná…(?) ), ale stejně ho rozhodí srdce v hajzlu (vopravdovský, živí, člověkovo…). No a co řekl by si našinec, ale Okwe není ledajakej přistěhovalec – byť ilegální – a tak mu to reje v palici. Že by byznys založenej na štěstí? (co je to štěstí? Ledvinka jen lidská…) … Baví mě tyhle ilegální životy lidí, o který se Bůh nezajímá a jejich cesty za hloupými sny. Vždycky chcu zařvat: ,,ZŮSTAŇTE DOMA! Tady všude jsou lidi pěkný parchanti!“ I tady! Ale pak zjišťuju, že vono to vlastně směřuje kapku někam jinam. Nejde ani tak o Audrey, která je dokonalá i jako Turkyně. Vono totiž NIC NENÍ TAK NEBEZPEČNÝ, JAKO CTNOSTNÝ MUŽ. Zajímavej film (nejen) o ilegálech, kterej chce ve finále víc potěšit, než jen nasadit brouka do hlavy (nebo vodebrat ledvinu). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vždycky se vosypu, když šéf zařve ,,pauza na oběd“! 2.) S Eržikou odchazyme do Londina. Mame slibeny pasy sadármo. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem sice úplně nevěděl, o co režisérovi jde, ale zhruba v polovině filmu se to zlomí a začíná napínavá, depresivní podívaná s jedním velmi chytrým nápadem a úžasným koncem. Audrey Tautou není holka jednoho výrazu, nýbrž jedna z nejlepších hereček současnosti. To, že její výkony někdo neustále porovnává s úplně odlišnou Amélii, je vcelku jeho problém; Tautou v tomhle filmu prostě NENÍ Amélií, ale uprchlicí z Turecka a já nemám důvod jí tuto roli nevěřit. Se Špínou Londýna mám jiný problém. Anglii mám totiž moc rád a tak si pořád nějak nechci připustit, že londýnské podsvětí je skutečně plné nelegálních přistěhovalců, obchodníků s lidskými orgány, hororových hotelů a záchodů, ucpaných lidským srdcem. I když... ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Pokud si chcete zničit iluze o moderním Londýně, podívejte se na Harryho Browna a ne na tuhle disneyovku. Nechytlo mě tady vůbec nic - a není to jen problém scénáře, podle mě je solidně zvrzaná i režie, která chyby předlohy nafukuje do karikaturních rozměrů. Přehrávající herci, invazivní a rušivá hudba ... Celý příběh by byl možná dobrý materiál na bizarní filmovou povídku, po roztažení na celovečerák ale nudí zbytečnými detaily a nevtipnými humornými vyplňováky. Není zde ani jedna uvěřitelná postava, všichni jsou buďto ultraslušní dobráci nebo černočerní, fyzicky odpudiví záporáci coby zástupci orgánů útlaku. Obětavá, naivní turecká panna, dobrácký ruský medvěd, ty jsem ještě jakž takž spolkl - s Okwem to ale trochu přepískli: brilantní šachista, chirurg, vdovec, nespravedlivě odsouzený, multilingvní dříč, odpůrce úplatků - už jen chybělo, aby ve volných chvílích hrál na píšťalku středověké madrigaly. Tenhle übermensch bojuje s chlápky s imigračního - agresivními, necitlivými hovady s kruhy pod očima a nedbalým strništěm, plachou Senay zase zneužívá oslizlý, tlustý majitel dílny. Frears je fakt mistr decentních detailů. Jako pohádka dobrý, jako cokoli jiného - drama, komedie, krimi - naprostá katastrofa. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavá sonda do podloudných aktivit temného Londýna. Film je podle mě brán tak trochu s nadhledem přesto, ale zajímavým způsobem natočen. První polovina spíše seznamuje s ústředními postavami, ale jak se film dostane do druhé půlky začne film ubíhat rychlejším a svižnějším tempem. Výborní herci filmu přidávají na kvalitách a je vidět, že se do rolí vžili. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl film delší, dal bych hvězdičky 3..ale minutáž je naprosto optimální. Chiwetel Ejiofor a Sergi López podali výborné výkony. Audrey Tautou dle mého názoru poměrně dost přehrávala, ale pro ty její oči jí to jistě odpustíte. :) Stephen Frears natočil tenhle film velmi cíleně, a pouze již zmíněná přijatelná délka ho neshazuje do vod průměrných. Ono totiž není těžké zvolit silné téma, z největších chudáků udělat ty nejudatnější hrdiny a připojit k tomu něco málo drsných scén. Mistrnost ovšem spočívá v dávkování toho všeho..a režisérovi se očividně trochu trhla ruka. Navíc chtěl z celého snímku udělat asi úsměvné drama, protože některé hlášky opravdu nebyly na místě ("How come I've never seen you people before? Because we are the people you do not see. We are the ones who drive your cabs. We clean your rooms. And suck your cocks."). Věřím, že kdyby tento příběh zpracoval nějaký nezávislý režisér, dosadil nezávislé herce a zapojil zdravé zanícení pro věc, jistě by vznikl film velmi nadprůměrný..bohužel se tak nestalo. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • Okrem angličtiny zaznie vo filme španielsky, francúzsky i somálsky jazyk. (MikaelSVK)
  • První role, ve které Audrey Tautou mluví anglicky. (ČSFD)

Reklama

Reklama