Reklama

Reklama

Parade

Trailer 1

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (68)

angel74 

všechny recenze uživatele

Národnostní konflikt na Balkáně bude asi věčný a do toho se míchá ještě i všeobecná nevraživost vůči gay komunitě. Vzít tyhle reálie a natočit na jejich základě film, který bude vtipný a dojemný zároveň, to se mi zdá téměř nemožné. A světe, div se, ale tvůrcům snímku Parade se to fakt povedlo. Sice se tu objeví pár klišé, ovšem jinak jde o originální, veskrze humornou podívanou s trpkým koncem a velkým lidským přesahem. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Klasifikace "Komedie / Drama" je více než odpovídající. De facto je to komedie, ale svým vyzněním ve finále spíše tragédie. Byť jsem na to koukal v roce 2024 a film je z roku 2011, obávám se, že se "tam" nic moc od té doby nezměnilo. Pro nás Středoevropany asi nejvtipnější balkánský kolorit v podobě "za jugoslávských válek jsme byli proti sobě , nesnášeli jsme se a stříleli po sobě... a teď jsou z nás kamarádi na život a na smrt" :) 80% ()

Reklama

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Filmový Ben Hur jako oslava homosexuality .. chlápek, který nakazil zebru kapavkou (nevědomky, zda byl/a pohlaví mužského či ženského - jako by na tom sešlo) .. putování dost nesourodých postav, za války proti sobě bojujících vojáků z jednotlivých zemí bývalé Jugoslávie, namačkaných na sebe v růžovém pidi autě .. a k tomu spousta sladkých pohledů a něžných pohlazení od zamilovaných pederů, tedy buzen, jak se jim tam nadává, kteří se (ne)těší na svůj Pride pochod Bělehradem, protože zas dostanou přes držku. I když se to nakonec celé trošku zvrhne (ne, nemluvím o žádných sexuálních orgiích), tak se ve výsledku dá napsat jedno srbské slovo, které to všechno vystihne nejlépe - Parada : ) ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"Vytvorím jej profil na facebooku" touto a mnohými ďalšími hláškami bol tento film prešpikovaný. Práve táto poukazuje na to, že moderný svet postupne preniká všade, ale ako výstižne ukazuje tento film, nie vo všetkom. Komédia, ktorej humor mi bol vcelku sympatický napriek určitým výhradám, na zobrazenie nezmyselnosti predsudkov poslúžil dokonale. Postavy boli karikatúrami, napísané a stvárnené tak, aby napĺňali všeobecnú predstavu o rolách, ktoré stvánovali a pri takto "zaškatuľkovaných" postavách nezmyselnosť ich konania a zmýšľania vynikala oveľa výraznejšie. Natrafila som na tento film úplnou náhodou a musím povedať, že to bola trefa do čierneho. Nečakala som, že práve od Srbov sa dočkám tak kvalitného filmu na tému dúhových pochodov. Niečo ako anglický Pride, ale dokonale zohľadňujúci reálie krajiny. Úplne to divákovi "docvakne" až v závere filmu. Myslím, že je to pomerne studená sprcha, pre mňa rozhodne bola! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Zasraní americkí imperialisti! Vyjebali ste s indiánmi i Vietnamom, ale s nami nie!..." Dodávam, že tak trochu ste vyjebali i so mnou, pretože tak dobrú komédiu som nečakal. Mne ten balkánsky humor sedí, keď ho niekto neprestrelí ako Kusturica v Záveti. Dobrú náladu som mal počas celého filmu v ktorom hlavná dejová linka- ochrana "teplošov" pri protestnom pochode je rozvetvená na množstvo menších odbočiek a okoreňuje ju množstvo dobrých a vtipných postáv. Režisér bude iste dobrák od kosti, pretože nielen že sa snaží o lepšie postavenie homosexuálov v spoločnosti, ale záleží mu i na dobrých vzťahoch so všetkými, s ktorými sa počas vojny rozhádali. Stretnutie Srba s Chorvátskym "Ustašom", Bosniakom i Albáncom pripomína skôr paródiu, ale tu to má svoje čaro. Humor i dobré hlášky sú takmer v každej scéne. Komédie na túto témy majú rôznu úroveň, ale napr. v porovnaní, s pre mňa trápnym I Love you Phillip Morris , dávam Srbom palce nahor. Ja som sa bavil.80%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Při scéně, kdy Ustaša a Miško močí u auta, je jasně vidět, jak se Ustaša pokřižuje po katolicku a Miško pravoslavným způsobem. (awful)
  • Režisér Srdjan Dragojević si v jednej scéne ako okoloidúci strihol malé cameo. (Marek1991)
  • Žiadny z členov homosexuálnej komunity nebol nikdy zabitý počas Belgrade Pride Parade. (Marek1991)

Reklama

Reklama