Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (226)

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný kúsok od ruských súdruhov, nebyť toho docela prefláknutého a naivného scenára. Avšak pekne sa snaží nám vykresliť psychologické rozpoloženie hlavných postáv, pričom ale tak trochu zanedbáva charakter tých vedľajších. Vizualizácia tiež nebola najhoršia. O niečo lepšie ako priemer (60%). ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Kdyby jsi chodil do práce střízlivej, nemlel bys tu něco o vodě........... Ruští tvůrci se s tím nepářou. Proč do metra nenahnat rovnou několik stovek lidí, kteří dokáží udělat perfektní paniku. Davové scény jsou povedené, hudba trochu monotonní, křik, pláč, zmatek a krev. Dramatická stránka je perfektní a krásné jsou jak zpomalené tak i ty zrychlené záběry. CITÁT - Nenastupujte, vlak jede do depa......... Je vám divné, proč je v metru takový nával. Pak věřte, že Moskva měla v roce 2010 11,5 milionu obyvatel. Celé Čechy v jednom městě. Film má něco přes dvě hodiny, ale ani jednou jsem se nenudil. CITÁT - Budu mít alergii na metro. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Katastrofický thriller ruské produkce, odehrávající se v prostředí zatopeného metra. Snímek má více jak dvě hodiny a trpí veškerými příznaky jiných katastrofických filmů, které jsou k vidění. Rozjezd dobrý, (zatopení metra je slušně zpracované a efektně natočené) ale po hodině filmu, jakoby stál příběh na místě a ploché charaktery (jediná výjimka manžel vs. milenec) výsledný -průměrný- dojem pouze utvrzují. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To byla tedy dvojkombinace dát si den po sobě nejdřív toto, a pak World War Z. Stejné chyby, stejné známky, chce se říct. V zásadě jde v obou případech o kompilát scén, které jsou tu více, tu méně podařené, v obou je dáván důraz na rodinu, v obou jsou přemoudřelé dětičky a v obou mnohdy nedává logiku ta linie, která má ty jednotlivé scény propojit. Tak například hned to vykolejení vlaku, to jako proč? To vykolejí vlak při každým brždění ve stanici nebo co? Jako jo, kdyby tam kvuli průsakům padlo něco na koleje, ale takhle to byla scénáristická manýra pro oko lačné po nějaké té trikové destrukci. Pak charaktery nějak moc neseděly. Např. přemoudřelá hrdinova dcerka pořád balancuje mezi tatíkem a milencem své maminky, přičemž jí nedělá problém chvíli viset na krku jednomu, aby mu v další scéně bez jakéhokoli důvodu nadávala, aby na ní nesahal a podobně. Což se několikrát protočí. "Záporák" pak je problematický v tom, že po cca dvě třetiny filmu dělá ze zbyvší skupinky pro záchranu relativně nejvíc. Co je naopak na filmu sympatické je nepokrytá kritika fungování veřejných služeb a veřejných činitelů. Policajti, zaměstnanci metra a podobně jsou ve filmu zobrazeni vesměs ne snad jako zlé osoby, ale jako laxní a ne moc pružní lidé. Až na světlé výjimky samozřejmě. Nejsympatičtější celkově byli asi ten kluk a holka, dobře hráli, chemie mezi nimi fungovala na jedničku a Katěrina Špica je špicovně hezká. Takže jsou z toho takové trochu ušmudlané tři hvězdy, které bych dával raději, kdyby doktor na konci svojí ženu poslal do háje. Update 15.7.2014: Někdy si říkám, že by se podobné filmy neměly točit... http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_15/photo-Tragedie-v-moskevskem-metru-si-vyzadala-12-lidskych-zivotu-6390/?slide-1 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si myslel, že jen Amíci jsou ve filmech schopní ve vypjatých momentech kecat o neskutečných blbostech a mít rádoby vtipné průpovídky. Teď už vím i Rusové jsou k tomu náchylní. V tomhle filmu určitě. Film drží nad vodou vagóny ruského metra z Mytiščinského strojírenského závodu nejen atraktivní prostředí ale i slušný vizuál. Kiláky tunelů pod Maskvou jejichž historie často sahá až do třicátých či padesátých let jsou ideálním místem pro katastrofický film. Voda z řeky Moskva vlivem stavební nadměrné zátěže zaplaví jeden z tunelů ráno ve špičce provozu. Jelikož by diváka nebavilo koukat na topící se no-name pasažéry bez příbehu, je do děje vložena milostně-dramtická vsuvka v podobě rozpadajícícho se manželského páru, dcery a milence. Náhoda tomu chce, že se všici ocitnou právě v soupravě, která jede do zatopeného tunelu. Samozřejmě je nutno film okořenit nějakým coutdownem a tak se vedení města rozhodne do určitého času tunely hermeticky uzavřít a zapečetit (zakonzervovat) tekutým dusíkem. Kdo se do té doby nedostane zpět (včetně rescue teamů) tak bude v tunelech zakonzervován. A tak sledujemé boj přeživších o život v nehostinném podzemním labyrintu plném krys, bahna a lagun pod vysokým napětím.... Za závěr filmu by se nemusela stydět ani Rosamunde Pilcher, bylo to takové no zkrátka ruské. V souhrnu se na to dalo koukat, zejména části týkající se tunelů, uvězněných souprav a boj cestujících o život byly vizuálně velmi dobře zpracované. Výborná byla i hudba i když ústřední motiv mi přišel vykradený z 28 weeks after... Až zase příště pojedu áčkem pod Vltavou jistě si na tenhle filmeček vzpomenu :-))) ! Tři stlačení respirátoru jsou tak akorát. * * * ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)
  • Natáčení probíhalo na stanicích Moskovskaja a Alabinskaja v Samarském metru. (Jehova)

Reklama

Reklama