Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (155)

Compadre 

všechny recenze uživatele

"Pane, jste vy vůbec svobodný?" "Já? No...samozřejmě, že...ano." Prásk! "Pane, vy jste ženat!" "Ehm...ano, a kdo vám to řekl?" "Ten talíř." Meganaivita našich starých filmů je v některých okamžicích skoro až neuvěřitelná, ale já jsem ten poslední komu by to vadilo a historky z lesa vyprávěné baronem Prášilem Burianem o tom, jak se nechal v lese sežret medveděm si poslechnu klidně znova. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ten název docela klame tělem, protože tady o klasického Prášila, tedy Münchhausena. Je to komedie o jednom baronovi a o tom, jaká mohou vzniknout nedorozumění z toho, když se řekne pár lží anebo se něco neřekne. Čí je vlastně Benda syn, to je až do konce záhada. Film není třeskutě vtipný, ale Vlasta Burian mě po nějaké době opět potěšil. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Komédia, ktorá začne byť naozaj vtipná až ku koncu, keď sa vyjasňujú rodinné vzťahy. Tá časť je výborná. Dovtedy ten situačný humor veľmi nefunguje, dokonca opakovanie tých istých kvázi-vtipných situácii je až otravné. Opakovaný návrat nechceného hosťa (Ema), opakovaný pád z koňa, opakované pády tanierov, opakované nedorozumenia pri vyznaní lásky, či Burianove typické exhibičné predstavenia (napodobňovanie hudobných nástrojov), nič z toho vtipné veľmi nie je. Zaujímavosťou je, že ide o jediný film, v ktorom hrajú spolu Burian a Nový. Takže Nový, inak predstaviteľ hlavných rolí, tu má menej priestoru ako v iných jeho filmoch. Marvan sa dokonca objaví až na konci filmu, ale stojí to za to, vtedy je film najvtipnejší. Aj keď to, že hraje otca Novému, ktorý je od neho starší, pôsobí nechcene komicky. Nový bol schopný hrať puberťákov aj v 50-ke. Výborná, veľmi zábavná postava bol ešte gróf Kocharowski, ktorý sa tiež, žiaľ, objaví až na konci filmu. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Pod taktovkou Martina Friče se při natáčení tohoto filmu sešlo hned několik hereckých hvězd zvučných jmen, kromě Krále komiků zde excelují Č. Šlégl, V. Trégl. J. Marvan aj., skvělý je Oldřich Nový. Výsledkem je vynikající vkusná komedie, které ani zub času nemůže ublížit. Též výborná je Zorka Janů jako Karla, dcera Vlasty Buriana - jeho otcovské: "Vyber si nějaký hezký klášter, dostaneš hábit a budeš se řeholit." ()

maarr 

všechny recenze uživatele

Opět vynikající veselohra Vlasty Buriana, zřejmě ta nejzamotanější s vynikajícím hereckým obsazením. Čeněk Šlégl ve své životní roli zdegenerovaného šlechtice hraběte Kocharrovského je nezapomenutelný. Pusu, Pusu. Nebo dobře tedy vyřízeno. Dále Marvan v roli bodrého hajného je též perfektní, dále věčně namazaný hajný Patočka v podání Václava Trégla, hospodský Theodor Pištěk, Zorka Janů jako Baronova dcera a nesmíme zapomenout na Oldřicha Nového v jeho typické roli milovníka. Dávám pět hvězdičkek. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Burianův poslední film režírovaný M. Fričem (nepočítáme-li malou roli Vlasty Buriana v poválečném Zaostřit, prosím). (Taninaca)
  • Premiéra proběhla 13. září 1940 v kinech Na Příkopě a Světozor. (Cucina_Rc)
  • Vlasta Burian (Baron Prášil) pri natáčaní často improvizoval. Napríklad pri scéne prednesu reči vo veľkej sále pred tridsiatimi lesníkmi namiesto vety „Pánové! Můj slavný předek byl vynikající střelec. Na jeho světlou památku zvedám tuto drahocennou číši!" zaznelo "Pánové, můj prapradědeček měl takovou ránu, jako z vás málokdo. A popojedem, že jo?" (Raccoon.city)

Reklama

Reklama