Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor přírodopisu Matulka, starý mládenec a věčný suplent, si z přehnané svědomitosti ani v pokročilém věku netroufá složit poslední státnici. Stále se mu totiž zdá, že ještě něco nezná, a tak by snad bez diplomu odešel i do penze. Naštěstí jsou tu jeho studenti, kteří sice dávají dobráckému učiteli pěkně zabrat, ale po nezodpovědné klukovině s bouchacími kuličkami, kdy se Matulkovi udělá špatně, se vzpamatují a s pomocí mladého profesora, někdejšího Matulkova žáka, připraví šlechetnou lest. Pod záminkou nákupu k doplnění školní entomologické sbírky ho vylákají ke zkoušce u laskavého profesora Vondráka. (TV Nova)

(více)

Recenze (490)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Stále svěží a neuvěřitelně vtipný film i po těch dlouhých letech. Film který se nikdy neokouká. Obdivuhodné a nadčasové dílo, a zcela jistě to nejlepší z konce 30 let. Nejlepší jednoznačně Plachta jako starý profesor Matulka, ale i ta nejposlednější role byla nádherná, každý tu dostal poměrně velký prostor předvést se. "Pane profesore, dneska jste slavnější jak Plánička". "Voříšku, Voříšku, co to je, co to má znamenat":-)? Cestu mám ještě o něco raději než tu první známou klasiku "Školu základ života". ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nepřímé pokračování Školy, základu života se rovněž inspirovalo zápisky profesora Jaroslava Žáka, některé role v něm hrají stejní herci, opět nechybí pamětihodné momenty („Jaktože prcháte sám? Prchat se musí hromadně.“) a je to opět příjemný způsob jak zavzpomínat na školní léta. Pro všechny bývalé či současné študáky je to „must see“ záležitost. 80% Zajímavé komentáře: Eddard, dobytek ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Zábavný souboj ctihodných profesorů s poněkud méně ctihodnými studenty septimy, kteří jsou reprezentováni čutálistou Kulíkem, klavíristou Vaňkem, Šejkem Peterkou a kolaborujícím šprtem Mazánkem. Pro ty, kteří již ze studentských let leccos zapomněli, je zde jedinečná možnost zdokonalit se v konverzační francouštině, chemických reakcích či osvěžit si rozdělení pružníků. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Mazánku, co to děláte? - Prosím, pane profesore, já prchám." V případě Cesty do hlubin študákovy duše se samozřejmě ihned nabízí porovnání s o rok starším filmem Škola základ života, přičemž první jmenovaný snímek mi přišel trochu lepší. Podobně jako u ŠZŽ nejde u CDŠD o tradiční burianovskou komedii, nýbrž o milý a úsměvný sled scén ze školních lavic, které jsou upřímně podané a humorně zahrané. Dějová linie s Jindřichem Plachtou vyloženě zahřeje u srdíčka, zatímco scény s Jaroslavem Marvanem (viz jeho mluvení k prázdné třídě či perfektní tahák) a Milošem Nedbalem (alias nadšenec do "Žlutého ďábla) opravdu pobavily. P.S. "Student má také srdce." ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Moje ďalšie stretnutie s českou klasikou nedopadlo zle. Vtipná, žánrovo jednoduchá komédia, ktorá na správnu strunu naladí aj súčasníkov najmä vďaka prísne-komickému prístupu učiteľov a žiakov k školskému systému. Mimochodom, rad za radom všetci učitelia - ich hnevlivé výstupy a záchvaty - ma neuveriteľne pobavili. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (31)

  • Ladislav Pešek (Kulík) později přiznal, že byl v reálném životě velice podobným studentem, který rád prováděl různé rošťárny a jednou rozčílil svého profesora natolik, že od něj dostal pořádnou facku. (Redyx1)
  • Ťažká matematická úloha, ktorú zadá septimánom profesor matematiky Vobořil (Jaroslav Marvan) mala tri otázky:
    1. Určite typ kužeľosečky: 2x^2-4xy+6y^2+7x+1=0
    2. Určite vrcholy a obsah štvorca opísaného elipse: 4x^2+5y^2+16x-30y+41=0
    3. Aká je pravdepodobnosť, že osoba 40 ročná sa dožije 60 rokov? (Raccoon.city)
  • Hláška z filmu – "A nyní ukázka, jak hluboko může poklesnouti septimán." "To jsem já." "Kulíku, propadáte skoro ze všech předmětů, vyjma mravů a tělocviku. Hrůza, vy čutálisto!" – skutočne Ladislav Pešek (Kulík) počul v takmer totožnom znení pri jednej z gymnaziálnych hodín. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama