Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendárny predvojnový film kultovej dvojice komikov Jirího Voskovca a Jana Wericha. Filip je nezamestnaný robotník a Jakub zas mimoriadne bohatý továrnik. Teda, bývalý bohatý továrnik. Jeho konkurent Worst ho totiž priviedol na mizinu a teraz musí spolu s Filipom začať odznova. Čoskoro však pochopia, že sami nič nezmôžu a tak sa rozhodnú spojiť svoje sily v prospech celku. Tak vzniká družstvo "Hej rup", aby všetkým okolo seba dokázalo pravdu. Pravdu o hesle: V jednote je sila... (STV)

(více)

Recenze (139)

annihilation 

všechny recenze uživatele

Pánové Voskovec a Werich jako by svým svižným humorem předběhli dobu. Na příběhu laděném do absurdní komedie rozplétají inteligentní kritiku systému a zesměšňují ji tím nejkouzelnějším způsobem. A to je přitom veškeré dění postaveno na triviálním a předvídatelném příběhu - hodný milionář, který zbankrotuje kvůli zlé konkurenci se dostává mezi pracující třídu, to mu pomáhá nahlédnout do života obyčejných lidí, kteří trpí nedobrovolnou chudobou a rozhodne se s tím něco dělat. Hej-rup! je krásný snímek, který se skvěle trefuje do problémů společnosti, ale s tak něžným (dů)vtipem, že není možno si ho nezamilovat. ()

Panacek 

všechny recenze uživatele

Kdybych nezažil reálný socialismus a bratrství se SSSR, kdybych nevyslechl miriády budovatelských písní a neměl plný zuby dělnický třídy, kdybych zkrátka vyrůstal v tomhle nablblým kapitalismu vláčen neviditelnou rukou, tak bych se na to asi koukal s větším porozuměním. Takhle jsem to dokoukal jen ze zvědavosti, jestli se to náhodou nezvedne. A nezvedlo.. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Pro mne rozhodně nejlepší komedie 30. let a srdeční záležitost od nejútlejšího věku. Především - výborné gagy - vajíčko natvrdo, sklenička na hniličku.... moje zlaté stříbrné hodinky.... hodinky v asfaltu a následné válcování kalhot s vynálezem džín... maslostroj.... zavěšení ve výtahu..... Prostě kdo to neviděl, tak jeto rozhodně k popukání. Kromě toho má film silný sociální náboj a jasně ukazuje, na čí straně stáli členové Osvobozeného divadla. Film jasně ukazuje, jaký dovede být kapitalismus, když jde o zisk pánů továrníků i na špinavou úlohu bank v tomto systému; samotná řeč Voskovce do rozhlasu a její přerušení v zájmu pana Wursta a jemu podobných... Jakkoliv jde o propagandu socialistických myšlenek, film nemohl být radikální, a tak kolektivismus firmy Hej-Rup! spíš odkazuje na družstevní hnutí, které by mohlo účastí pracujících na řízení podniku zmírnit zlo kapitalismu. Patrný je i vliv sovětské avantgardy, třebaže ve scéně se stlučeným máslem jde spíš o parodii (Dněprostrój, Magnětostrój,.... da da da da.....), několik záběrů je typicky ejzenštejnovských. Jasných pět hvězdiček. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Sám Jan Werich kdysi v rozhovoru uvedl, že se jim (Voskovec + Werich) vlastně žádný film úplně nepovedl. Udělat (dobrý) film byl jejich sen a vždycky tomu něco chybělo. S tím lze souhlasit také u filmu Hej-rup! Není úplně špatný a několik scének je skvělých, ale nebýt dvojice V+W, šlo by o těžký podprůměr. Jejich komika drží snímek lehce nad průměrem a kdo je má rád, film si může užít, stejně jako jsem si jej užil já. Nicméně žádná bomba to není a k oblíbeným patřit nikdy nebude. Voskovci s Werichem mnohem více sedlo divadlo. Škoda, že nikde nejsou kompletní záznamy jejich divadelních her… ()

Martensson35 

všechny recenze uživatele

Budovatelslá veselohra z dob hlubokého kapitalismu, který se z té hloubi propadu snažil už druhým rokem vyhrabat. Ústredni dvojka pod taktovkou mistra nad mistry Maca Friče vystřihla komorní opus na sociální problematiku, který už se pak rudým nikde na světě nepovedlo napodobit a snad jen Chaplin by s ním mohl soupeřit. Perfektní humor, hudba, moderní dynamické pojetí. Za mě nadcasová záležitost. Kroupy z Essenu na to! ()

Galerie (11)

Zajímavosti (25)

  • Martin Frič byl z důvodu úmrtí jednoho z členů komparzu při scéně z parním válcem odsouzen na 5 měsíců s podmínkou na 2 roky. (Redyx1)
  • 1935 - nejvyšší uznání jury I. sovětského filmového festivalu za umělecké výkony J. Voskovce a J. Wericha - pro Meissnerfilm. (ČSFD)
  • Již v době natáčení se vžil název tohoto filmu v pravopisném tvaru Hej rup!, který ovšem oslabil sémantickou zřetelnost názvu. Film byl totiž pojmenován podle družstevních mlékárenských podniků Hej-Rup. (ČSFD)

Reklama

Reklama