Reklama

Reklama

30 minut po půlnoci

  • USA Zero Dark Thirty (více)
Trailer 2

Děj snímku vychází ze skutečných událostí a v průběhu deseti let sleduje vyšetřování, které vedlo k vystopování Usámy bin Ládina (1957 – 2011). Ten se stal po teroristických útocích z 11. září 2001 jedním z nejhledanějších lidí na světě a navzdory vypsané odměně nebylo známé místo jeho pobytu a předpokládalo se, že by se mohl skrývat v afghánských či pákistánských horách. Celých deset let po jeho stopě pátral elitní tým vojenských a speciálních agentů, kteří pracovali v utajení po celém světě. Hlavní protagonistku napínavého snímku představuje agentka CIA Maya (Jessica Chastainová), která krok za krokem rozplétá komplikovanou síť teroristických buněk a během brutálních výslechů narazí na jméno Abu Ahmed, které zmínili agentům CIA vězni při výsleších v tajných věznicích. Abu Ahmed by se mohl stát klíčem k celému vyšetřování a dovést agentku k samotnému vůdci islamistické teroristické organizace. Situaci však komplikují další teroristické útoky, vzrůstající nebezpečí v Pákistánu a stále větší nedůvěra politiků. Maya je však odhodlána dovést svůj osobní boj až do konce a nejnebezpečnějšího muže světa dostat za každou cenu. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (882)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nemá to ty koule co SMRT ČEKÁ VŠUDE, ale je to mnohem zajímavější. Pilná včelka Maya hned po opuštění hnízda (vysoké školy) dostala za úkol najít vousatého zloducha co shodil dvě věže světového obchodního centra. Maya ho hledala, všem nadávala, že jí nedávají dostatek prostředků, našla ho, poslala tým co ho zrušili. Ukápla slza. Konec. Doufám, že jsem vám tím, že SPOILER zabili Bin Ládina neskazil konec. :) Jessica Chastain slušně odtáhla celý film i s jednorozměrnou postavou, která žije jen prací a pokračuje tak ve své zdárně se odvíjející kariéře. Co se týče ostatních z hereckého ansáblu, tak jedničkou snímku je boží Jason Clarke, který si diváka získá už úvodním výslechem. Mark Strong znovu válí, jeho nástup je jednou z nejpamětihodnějších scén filmu. Kathryn Bigelow zvládla všechno co měla, ale jako celek je to moc dlouhé a taky se dlouho šlape kolem horké kaše. Vím, že to tak bylo i ve skutečnosti, ale příběhu to škodí. Jinak solidní práce, nic víc. Je super, že jsi silnej a já to respektuju, vážně, ale na konci se všichni zlomí. Je to biologie. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: Bolo by považované za americký hriech, ak by táto téma nebola filmovo spracovaná. A tak tu máme film o tom, čo sa muselo stať na to, aby Usama chytil guľku. Viac než samotný film je zaujimavá hlavná postava (tá reálna), ktorej vytrvalosť a odhodlanie zabezpečili amerike tento protiteroristycký triumf. Film, už ako taký je len jeden z viacerých svojho druhu (Hurt Locker od tej istej režisérky, American Sniper,...) a je otázkou, či tento žáner obľubujete alebo nie. Ak áno, tak ste na správnej adrese, hoci tento kúsok je viac taktický než akčný, čo môže viacero fanúšikov žánru rozladiť :) Mňa nie Can I be honest with you? I am bad fucking news. I'm not your friend. I'm not gonna help you. I'm gonna break you. Any questions? ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ano, působí to úmorně, chladně a chvílemi zdlouhavě (až na to, že to takové není) - jenže ono to bylo úmorné, vyčerpávající a zatraceně zdlouhavé. Dekáda mravenčí práce, která se holt nesvěřuje lvům, ale právě těm výkonným, neúnavným a nelítostným mravencům, co v pravou chvíli přestanou být dělníky a ukážou kusadla, protože hon na kriminálníka vyžaduje ne válku, ale dokonale naplánovanou policejní akci. Během onoho desetiletí budete mít dost času na zjištění známých faktů, že idealismus je choroba, která je lehce léčitelná praxí, pokud tedy nemáte imunitu vrozenou a hoši od Al-Kaidy, co spolu mluvěj, jsou tím nebezpečnější, čím blíž jim hoří koudel u plnovousů. Rusovlasá víla Jessica během svého křižáckého tažení drsní (a nejen dík své barvě vlasů kor - co? No koroduje, vy tupci) a exceluje, ačkoli by ji člověk od pohledu do role "motherfucker that found this place" zrovna netipoval, ale stereotyp je nebezpečná věc a nemusíte se jmenovat Usáma, abyste zjistili, že není věcí ani praktickou - stačí mlčky uznat, že "chlapské" filmy mají svou nekorunovanou královnu a její jméno je Kathryn Bigelow. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pomalá a přece tak strhující filmařina s naprosto precizními reáliemi válečného konfliktu a fantasticky vykreslenými charaktery, specielně pak Jessica Chastain se narodila pro role agentek. Předvedla už výtečný výkon v Dluhu - jinak rovněž výborném snímku a zde její galapředstavení pokračuje v plné parádě. Je zajímavé, že Kathryn Bigelow dokáže točit daleko tvrdší a syrovější snímky, než většina její mužské konkurence - tedy minimálně co se vysokorozpočtového Hollywoodu týče. Zero Dark Thirty je chladná, vytříbená záležitost, která přesně ví co a jak chce podat, kde stačí pouze symbolika a kde je potřeba "NEKOMPROMISNÍ AKCE", která v rámci realističnosti nemá obdoby - mluvím především o závěrečné přepadovce, která je vpravdě geniální. Je to sice příliš dlouhé, ale hutné, velmi koukatelné a "inspired by true story" umocňuje celkový zážitek. Naléhavý film bez poselství, který se stane legendou hlavně proto, jak věrohodně znázorňuje moderní válečný konflikt. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Chladné a naprosto akademické. Nebýt zarputilosti a kuráže (a, přiznávám se, také obličeje) Jessicy Chastain, divák by tu půl třetí hodinu horko těžko zkousnul. Zero Dark Thirty je filmem právě workoholičky s ostrými lokty Chastain a té, která porazila Cameronova Avatara (Bigelow). Na jednu stranu tu máme výbornou hereckou příležitost, které se Chastain měrou vrchovatou zhostila. Oscarová ale není, snad jí sošku vyfoukne Jennifer Lawrence. Na straně druhé emočně ploché a napětím nenasáklé vyprávění s několika světlými body. Ve výsledku nám to prostě nefunguje. Protože než přijde očekávané a samozřejmě všem jasné finále, musí se odehrát i něco záživnějšího, než jen urputná snaha zrzky od CIA, která tu stojí takřka sama proti celému světu. Pokyvuju onomu nevynášení rozsudků a nepatetickému vyznění – prostě žádné velké oslavy a poplácávání si před americkými vlajkami po ramenou. Jen odškrtnutá další (i když zásadní) položka a jedeme dál. Jenže proč to celé tvůrci na plátno převedli tak nevzrušivě? ()

Galerie (62)

Zajímavosti (45)

  • Deník Independent informoval 11. prosince 2013 o tom, že organizace Judicial Watch získala deklasifikované dokumenty od CIA, které se týkaly interního vyšetřování vynášení informací filmařům. Z nich vyplývá, že se bývalý šéf CIA Leon Panetta nedopatřením odhalil scenáristovi Marku Boalovi jméno velitele zásahové jednotky, která zabila Usámu bin Ládina. Mark Boal se k této informaci dostal tak, že byl přítomen Panettově proslovu ve vrchním velitelství CIA, i když podle Panetta v dokumentech prohlašuje, že o jeho přítomnosti nevěděl a že k tomu neměl oprávnění. Deklasifikované dokumenty čítají 200 stran a některé pasáže jsou cenzurované. (KlonyIlony)
  • Vrcholná scéna znázorňující přepad sídla, kde pobýval Usáma bin Ládin, trvá okolo 25 minut, tedy jen o několik málo minut méně, než to ve skutečnosti trvalo týmu SEAL. (Linkyc)
  • Vzhled vrtulníků UH-60 Ghosthawk je převážně dílem fantazie filmařů. Ti vycházeli z vzhledu stealth bombardéru F-117, jehož trup je tvořen převážně plochami s ostře lomennými tvary. Ze skutečného vzhledu Ghosthawků je známo pouze torzo ocasu, které zůstalo na místě akce neporušené výbuchem. Celkový vzhled tohoto vrtulníku americká armáda stále tají a dosud nebyla zveřejněna žádná fotografie. (Foxhound#1)

Související novinky

Tom Hanks, Will Smith a kupa kriminálníků

Tom Hanks, Will Smith a kupa kriminálníků

01.07.2015

Ansámblové drama Triple Frontier už je ve vývoji přes pět let. Dlouho to vypadalo, že se ho ujme oscarová Kathryn Bigelow (Smrt čeká všude), ta ale dala přednost 30 minutám po půlnoci. Projekt tak… (více)

Uncharted má oscarového scenáristu

Uncharted má oscarového scenáristu

17.11.2014

Sepsat celovečerní adaptaci videohry Uncharted není legrace. Na tomhle úkolu si vylámalo zuby už několik lidí, a to včetně Davida O. Russella (Terapie láskou), Thomase Deana Donnellyho a Joshuy… (více)

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

26.04.2014

Nejblonďatější sexbomba z padesátých let má momentálně víc pozornosti než řada jejích současných kolegyň. V Mém týdnu s Marilyn dostala tvář Michelle Williams (Prokletý ostrov, Blue Valentine),… (více)

Reklama

Reklama