Reklama

Reklama

VOD (1)

V roce 1939 sáhla trojice scenáristů Josef Gruss, Martin Frič a Eduard Šimáček po hře francouzského dramatika Yvana Noého a natočila konverzační komedii, která se stala klasikou české veselohry. Scénář byl přizpůsoben hereckému naturelu Oldřicha Nového. Role malého úředníčka cestovní kanceláře, který si jednou měsíčně zahraje na muže velkého světa, je jeho nejznámější a nejproslulejší. Po jeho boku se objevila Nataša Gollová, se kterou vytvořil neodolatelnou dvojici i v dalším filmu Eva tropí hlouposti. Martin Frič jí v Kristianovi přidělil roli "puťky domácí", která se mávnutím proutku promění v půvabnou a žádoucí ženu. Další hlavní protagonistkou byla Adina Mandlová, která spolu s Martinem Fričem získala v roce 1939 za tento film Zemskou cenu. Nejen diváci, ale také filmová kritika tehdejší doby přijala komedii s nadšením. Kristian dnes patří ke zlatému fondu naší kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (322)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

"Zavřete oči odcházím", to je tón hlasu, který mi zní v uších i s odstupeme času. Jeví se to pateticky, ale Kristián a jeho způsoby chování, noblesa, úroveň, gentlemanství a nezaměnitelný hlas, to vše na mě působí jak magnet, i když s nostalgií, která patří ke vzpomínkám. Jen pro ten dnešní den, stojí za to žít.... ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Zavřete oči, odcházím..." Asi nejlepší předváůečný film. Vynikající herecký koncert Oldřicha Nového, Nataši Gollové a Adiny Madlové, u které se člověk pobaví, v prefektní režii M. Friče. Příběh je tak trochu ze života, kdy hlavní hrdina znuděn životem, si vytvoří dvojí realitu, ale ani jedna není dokonalá. Svádí po celou dobu svůj vlasní souboj o to, jaký "život" je vlastně lepší. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Klasika naší kinematografie s legendárním Oldřichem Novým v hlavní roli muže se dvěma tvářemi. O ději netřeba psát, spíše bych poukázal na to, že film je starý téměř sedmdesát let, viděl jsem ho mnohokrát, má velmi mnoho dalších "věrných" diváků a především dokáže stále velmi příjemně a kultivovaně pobavit. Kolik takových filmů znáte? ()

andrii 

všechny recenze uživatele

..."Bojíte se proto, poněvadž s Vámi nemluvím již slovy, ale údery svého srdce." Otevřete oči, pozvěte ho dál, přichází nezapomenutelná elegance sama, neodolatelný Kristián. Pro tu nezaměnitelnou, omamnou chvíli, výjimečně snový sen okamžiku. Drazí diváci, milé divačky, rozlučte se na čas s obyčejností a všedností, probuďte též své kristiánovské přednosti. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Cikády toužily po svém bledém milenci Měsíci a noc voněla skořicí a kávou..“ Konverzačními perlami zdobená společenská komedie o výchovné lekci udělené šarmantnímu, ale jinak zcela neškodnému sukničkáři. Oldřich Nový s brilantní výslovností slova "dívám" je naprosto neodolatelný a jsem přesvědčen, že kdyby někdy vkročil do Rick´s Cafe v Casablance, přestal by i Humphrey na chvíli býti heterosexuálem.. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (63)

  • Před rokem 1989 běžela v československé televizi zkrácená verze – komunistickému režimu totiž vadil Jára Kohout (Josef Nový), proto byly scény s ním vystříhány. (Kulmon)
  • Názov filmu je na originálnych úvodných titulkoch "Kristian". V dobových popisoch aj v iných písomných materiáloch je to Kristián s dlhým á. (Raccoon.city)
  • Premiéra se konala sedm dní po vypuknutí 2. světové války v pražském kině Lucerna. (KatRi)

Reklama

Reklama