Reklama

Reklama

Citadel

Trailer 1
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní
Irsko / Velká Británie, 2012, 85 min

Obsahy(1)

Tommy Cowley (Aneurin Barnard) je mladý otec postihnutý chronickou agorafóbiou, odkedy na jeho ženu brutálne zaútočil gang zvrátených a divokých detí. Žije na chátrajúcom predmestí mesta Edelstown, kde sa cíti byť uväznený. Všetko sa ešte zhorší, keď ho začne terorizovať ten istý detský gang, ktorý si podľa všetkého tentoraz vyhliadal jeho malú dcéru. Pomôcť v jeho trápení mu chcú chápajúca sestrička a odpadlícky kňaz, avšak Tommy sa nakoniec rozhodne na vlastnú päsť odhaliť krutú pravdu o maskovaných deťoch. Počas pátrania príde na to, že ak chce premôcť svoj strach, musí sa postaviť démonom vlastnej minulosti a vstúpiť na miesto, ktorého sa bojí najviac v živote. Tou temnou stavbou je opustený panelový dom, známy ako Citadela. (Incantator)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (103)

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Moc mi to nesedlo. Na tenhle film jsem se hodně těšil, ale čekal jsem něco docela jiného. Místo prazvláštních vysvětlení toho, co jsou ti malí zmetci vlastně zač, by bylo možná jednodušší a pro diváka stravitelnější to jednoduše hodit do démonické polohy. Film by pak sice už nepůsobil tak artově a lehce by sklouzával k béčku, ale proč ne? Hlavní hrdina se neustále tváří, jako by si zrovna nadělal do kalhot, čímž mi lezl vytrvale na nervy. Jinak při pohledu na urbanistické krásy irských sídlišť si říkám, že ta naše česká sídliště nejsou ještě z nejhorších. :-) Celkově to není špatný film, ale je zbytečně vyumělkovaný a místy lehce přitroublý. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Paranoidní, sebelítosný, vybledlý blábol, který velmi zajímavě začíná, ale bohužel dále už panuje jen totálně mdlé vaření z vody, kterému podráží nohy prázdnota scénáře, uspávací hudba a nevyužité příležitosti. Trochu mi to připomnělo starší britské dílko, které se mi ale líbilo mnohem víc. Zklamání. 49% ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Špinavá, sychravá a hutná atmosféra a výborný hlavní představitel. Dvě ingredience smíchané v naprostém souladu, takže si divák ani neuvědomí, že scénář stojí za starou bačkoru. Pro mě obrovské překvapení a Barnard je dalším talentem, který by hravě strčil do kapsy všechny ty hollywoodské hvězdičky, kdyby............80% ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Mladý Tommy sa stáva agorafobikom a zároveň osamelým otcom po tom, čo jeho tehotnú ženu prepadne partia mladistvých výtržníkov a žije uzavretý život za dvermi svojho bytu v nepríjemnej, kriminalizovanej štvrti. Keď mu však neodbytní delikventi unesú aj dieťa, bude sa musieť postaviť nielen im, ale aj svojmu paralyzujúcemu strachu. Jeho protivníci však nie sú obyčajní, ale javia sa až ako nejaké zdegenerované monštrá. A či je tomu naozaj tak, alebo sa jedná len o jeho posunuté vnímanie, v tomto prípade až také dôležité nie je, keďže režisér chcel v prvom rade dosiahnuť určitú spoločenskú kritiku, na základe svojej osobnej skúsenosti s takýmito hajzlíkmi. Film síce miestami pripomenie viaceré iné (nielen) horory, no našťastie pôsobí celistvo a vytvára svoj vlastný, realisticky mrazivý príbeh. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Parádní sociální horor. Citadel je depresivní a špinavá pocitovka čerpající ze sedmdesátkových hororů Davida Cronenberga (The Brood, Shivers). Dnes už se něco takového moc často nevidí, takže jsem s filmem velmi spokojený, ačkoli za úplnou špičkou trochu zaostává. Například úplně bych klidně vyškrtl vedlejší postavy - černošskou sestřičku a divného faráře, klidně to celé mohlo stát jenom na Tommym. Každopádně netřeba si stěžovat, lepší atmošku letos moc hororů nemělo. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Roli Elsy ztvárnila dvojčata, a to Harry a Arlowe Saundersovi. (Chatterer)
  • Aneurin Barnard se v rámci přípravy na svou roli setkal s několika lidmi trpící agorafobií, aby se lépe vžil do role Tommyho. (Chatterer)

Související novinky

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Reklama

Reklama