Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ač je to neuvěřitelné, český montér Lojza Králů, zaměstnanec ČKD, se jednoho dne znenadání stane vladařem exotického Tamánského království. Před dvěma lety, kdy byl na montáži v zahraničí, zachránil v poušti život neznámému starci. Ukáže se, že to byl král Tamánského souostroví. Ten si na smrtelném loži vzpomněl na Lojzu a jmenoval ho svým nástupcem-regentem. Jak se Lojza s touto zapeklitou situací vyrovná? Pomůže mu zdravý selský rozum? Satirická komedie režiséra Martina Friče vznikla podle námětu Jiřího Weisse, pod scénářem byl podepsán Jiří Mucha. Díky jim vznikla zručně realizovaná komedie, u které se diváci i po letech vděčně baví. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Lojza Králů je uvědomělý dělník, který zachrání krále jedné ropné země. Jeho dělnický život se okamžitě mění a on se stává čekatelem na trůn. Závod si ho začne předcházet, protože by u něj v nové zemi mohli dodat čerpadla. Narazí ale na byrokratický nesmysl, protože se zároveň stává občanem jiné země a do ČKD musí mít propustku od ministerstva zahraničí. Malá blbá dělnická komedie, která ale exceluje českými herci. Sovák jako chlap pro všechno, Kopecký jako padouch, Skopeček jako učitel stolování. Herců je tu spousta a hrají výborně. Dokonce se tu zlehčuje i politické učení !!! ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že jsem se u toho moc nepobavil, pořád nechápu jestli to byla protisocialistická provokace nebo naopak běžný propagandistický úkol od strany - pokud to druhé, tak se to nedá srovnávat třeba s parádní Ženou za pultem, která dostala na tomhle sajtu košem. Každopádně je radost vidět na obrazovce Kopeckého, Bohdalovou, Brodského, Sováka a Kemra. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

„Já chápu. Tady… Socialismus. Popravy... Nepopulární, co? Tady lidi raději do kina. Ale u nás není kino. Co dělat? A lid chce zábava.“ Zajímavý film kombinující odvážnou satiru, rýpající do státního aparátu (rozdíly mezi republikou a monarchií, narážky na tajné služby, popravy a sledování lidí, byrokratické kolečko, které Králů absolvuje na ministerstvu zahraničí), s řadou nedorozumnění, záměn a omylů, který především díky nejlepším komediálním hercům té doby dovede pobavit i dnes. Obzvlášť půvabná je postava Vlastimila Brodského, stoprocentně flegmatického žvýkala buřtů. A ten závěr s křeslem ("Na co je to, na trvalou?" - "Ano, to je natrvalo.") a babičkou ("Čert tě vem, blázne!")... Vydařené. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film Král králů je hodně zajímavý spíše z politického hlediska než z humorného. Důležité je si uvědomit souvislosti. Postava Miloše Kopeckého hodně mluví o USA, s Jiřím Sovákem také hovoří o západě, Izmail el Šarif říká například, že popravy nejsou v Československu moc populární (a že se jich v padesátých letech uskutečnilo) atd. Stejně zajímavé je rozhodování ministerstva a vůbec slyšíme plno politických narážek. Tak Lojza Králů neustále odkazuje na fakt, že je sledování tajnými. To vše dohromady společně s dobou natočení působí zvláštně. Ale pouze v těchto souvislostech. Samotný film zase tak dobrá komedie není. Nicméně Jiří Sovák, především pak Jiřina Bohdalová a místy i Vlastimil Brodský film rozsvítili a udělali ho humornější. Samotná postava Jiřího Sováka je úsměvná a v kombinaci s faktem, že představuje dělníka ČKD a má se stát králem, je pak úsměvný už jen námět. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Ve své době to mohl být docela objevný scénář, jenže dneska nic zvláštního; Sovák jako muž z lidu, Bohdalová za naivku, Kopecký tradičním padouchem, nijak překvapivý Brodský v roli tak trochu magora. V kontextu doby sice pár vtipných hlášek, ale jako celek to hodně zestárlo. Nicméně pro fanoušky černobílého filmového humoru šedesátých let i dnes docela obstojná zábava na víkendové odpoledne. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (19)

  • Pan Králů (Jiří Sovák) uvádí, že jeho království Tamanské souostroví leží na půli cesty mezi Suezem a Adenem v Rudém moři. V úvahu proto přicházejí některé z těchto ostrovů: Dahlácké ostrovy, Zabargad, Rocky Island, Giftun, Perim, Kamaránské a Haníšské ostrovy, Farasánské ostrovy, Suvákinské ostrovy. (sator)
  • Film existuje v dvoch rozdielnych minutážach, jedna verzia má 100 minút a druhá 91 minút. (Raccoon.city)
  • Postava pána Pšeničku (Josef Kemr) sa počas celého filmu snaží predať staré auto Lojzovi Králů (Jiří Sovák). V titulkoch a obsahoch je popísaná táto osoba ako Pšenička, majiteľ staré pragovky, ale automobil, ktorý vo filme Pšenička predával, bol Ford Model A Tudor z roku 1928. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama