Reklama

Reklama

Medvěd

(TV film)
  • angličtina The Bear
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1961, 35 min

Režie:

Martin Frič

Scénář:

Anton Pavlovič Čechov (divadelní hra)

Kamera:

Jan Roth
(další profese)

Půl roku po smrti svého manžela drží velmi zachovalá vdova stále smutek a nevychází z domu. Její exaltované truchlení je náhle přerušeno neurvalou návštěvou - velkostatkář Smirnov se dožaduje splacení dluhu jejího zesnulého manžela. Vdova nemá peníze a statkář je neodbytný. V brilantním dialogu postupně graduje vztah, který vyvrcholí nabídkou k sňatku. Neodolatelný půvab této klasické miniatury režiséra Martina Friče korunují v gestu, slovu, intonaci dokonalé herecké výkony Stelly Zázvorkové a Jana Wericha. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Já ji musím zastřelit už z principu! '' --- Jak to, že jsem tohle dneska viděl poprvé? Čechov je klasika, ale nevím jak by to dopadlo v podání jiné trojice. Tady toto to je prostě klenot. Jestliže paní Stella hrála ženu s velkým Ž co má šťávu s velkým Š, pak Werich je WERICH. Pan Záhorský zde sice jen sekunduje, ale i tak vydatně. Moc jsem se bavil. Skláním se před excelentními hereckými výkony hlavně Jana Wericha. Z těch 34 minut je každá sekunda vyplněná dokonale. 5 nábojů do Smith & Wessona! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

V naší rodině vládl werichovký kult podněcovaný zejména moji maminkou, která ho milovala. Není divu, že v prvních letech jsem vnímala v Medvědovi především Jana Wericha. Postupem času mnohem víc doceňuji Stellinku Zázvorkovou, která mu byla velmi zdatnou partnerkou. Jó Čechov Čechům sluší, zvláště když v něm hraje Čech ze všech Čechů nejčechovatější. :o) ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Medvěd uzavřel mou drobnou exkurzi po krátkých jednoaktovkách s panem Werichem. Znovu mohu jen vyseknout poklonu panu Werichovi a chválit. K němu se opět přidala jako nahrávačka (v dobrém slova smyslu) Stella Zázvorková a šlo jí to velmi dobře. Triviální námět je na půlhodiny tak akorát a pan Werich dokáže udělat skvělou zábavu snad i z telefonního seznamu. Jako krátkou jednohubku mohu doporučit, pár perel se tam opět najde. Nakonec jen zopakuji doporučení z předchozího komentáře. Kdo by chtěl zažít fajn večer ve společnosti pana Wericha, doporučuji mu rovnou trojici krátkých her: Kočár nejsvětější svátosti, Uspořená libra a právě Medvěda. Dohromady je to délka jednoho filmu a pobaví všechny skvěle. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

"To jsem zlý, to jsem dneska zlý...až se mně dělá zle, jak jsem zlý!" Geniální záležitost! Herecký koncert ústřední dvojice Jan Werich - Stella Zázvorková, kterým zdatně sekunduje Bohuš Záhorský. Tuto mikrokomedii na motivy stejnojmené hry Antona Pavloviče Čechova rozhodně musíte vidět! Režisér Martin Frič natočil v letech 1961 a 1962 ještě další tři adaptace díla Antona Pavloviče Čechova – Námluvy (1961), Slzy, které svět nevidí (1962) a Malá noční povídka: O škodlivosti tabáku (1962). ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Skvostná jednoaktovka, která názorně předvede, že je jedno, o jak banální téma se tu jedná (urputné vymáhání dluhu u vdovy), když je vše vystaveno na bravurním dialogu. A na protikladech. Jednu hvězdu ubírám, protože jsem měla to štěstí účastnit se premiéry Tohle není Višňový sad (2022) v mém dvorním divadle Aréna, kde tato jednoaktovka zazněla a ač jsou pan Werich i Stella báječní, Renáta Klemensová a Vladislav Georgiev jsou... zajděte si na ně ;-) ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Jan Werich a Stella Zázvorková spolu hráli tuto hru ve stejné době také v divadle ABC. (Komiks)

Reklama

Reklama