Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmové spracovanie známeho románu. Nič menej, nič viac. Svojím prerozprávaním pripomína rodinný film s láskavým bielovlasým deduškom, ktorý je sám, sám proti prírode. Tracy je opäť skvelý a asi každý divák sa mu snaží pomôcť ťahať jeho rukami veľkú rybu, ale od plnohodnotného filmového zážitku mi tam čosi chýbalo. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Totální prázdná nuda. Filmová adaptace světoznámého díla, která je potápěna ke dnu bohapustým vypravěčem, jenž opakuje i tak nevýrazné dění na plátně. Navíc markantní zadní projekce snímek ještě více sráží. Jenom proto, že Spencer Tracy zde nedostal prostor k hraní snad nebylo důvodem, aby dostal nominaci na Oscara. Nechápu. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Spracovanie Hemingwayovej novely je mimoriadne náročné práve z toho, ako jednoducho prerozprávaný jednoduchý dej je popisovaný lyrizmom, poetikou a rôznymi odtieňmi melanchólie. Tie z príbehu činia niečo neokázalo podmanivé, s obrovskou hĺbkou zamyslenia sa a s nepísanými motivačnými radami medzi riadkami. S týmito scenáristickými komponentmi si Sturges s Tracym (jeho úsmev mi k starcovi prosto nesedel) nedokázali prílišne poradiť a ďalšími elementmi, ktoré ono ticho, pokoj a rozvahu narúšali, boli Tiomkinove výrazné melódie skrz častým voice-overom. Hej, bolo treba aj pekné, rytmizované tóny a istú rozprávačskú vycibrenosť, ale na miestach, ktoré tomu prináležia. Pekné prostredie tak v zmeske štúdiových záberov neohúri natoľko, vzhľadom k spomínaným nezreformovateľným mínusom. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha je naprosto perfektní, strhující a velmi silná. Film není tak skvělý jako kniha, ale má k tomu velmi, velmi blízko. Škoda, že všechny knižní adaptace nedopadají takhle. Spencer Tracy je v roli starce naprosto strhující, jeho herectví je skutečně perfektní a vypravěč mi do filmu taky perfektně zapadl. Adaptace je to věrná a stejně jako kniha, čím víc se blíží konci, tím je její výpověď silnější a intenzivnější. Perfektně natočené a zejména poslední půl hodina je naprosto fenomenální. Opravdu nádherný film. 90%. ()

Gyrphos123 

všechny recenze uživatele

Film zpracován dost přesně podle předlohy, ale to je asi tak všechno, co tenhle film má k dobru. Ani jako kniha ani jako film mě to nebavilo, je to skoro o ničem.Chápu, že kniha v sobě má hlubší myšlenku, ale nesedlo mi to. Dost jsem se musel snažit, abych to dokoukl celé. Nedoporučuju nikomu, kdo nechce ztrácet čas, nudit se a nemusí se připravovat k maturitě . ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Ernest Hemingway byl po zhlédnutí filmu nespokojen a prohlásil, že Spencer Tracy vypadal více jako bohatý starý herec, než jako prostý rybář z Kuby. (D3VIL)
  • Film se natáčel na různých místech západní polokoule. Filmaři se tak podívali na Kubu, Panamu, Havajské ostrovy, Bahamy a Galapágy, či do Kolumbie, Ekvádoru nebo Peru. (Ollie235)
  • Ve filmu si v malé roli turistky zahrála i čtvrtá žena Hemingwaye Mary. (Ollie235)

Reklama

Reklama